Logo image
Logo image

Combaterea anxietății cu dafin

4 minute
Deși foile de dafin sunt foarte benefice dacă le includem în ceaiuri sau le folosim pentru aromoterapie, nu trebuie niciodată să le consumăm crude. Acest component al dafinului poate fi toxic.
Combaterea anxietății cu dafin
Ultima actualizare: 14 decembrie, 2018

Această plantă a fost utilizată încă din antichitate de către popoarele din bazinul mediteraneean. Acest arbust este foarte popular chiar și în zilele noastre și folosit pentru combaterea anxietății cu dafin.

Foile de dafin sunt incluse în diverse preparate datorită aromei delicioase pe care o oferă, precum și a abilității lor de a calma mintea și a îmbunătăți sănătatea corpului.

Pe lângă celebrele lor proprietăți expectorante, frunzele puternic aromate ale dafinului oferă numeroase beneficii pentru minte și trup. Acestea sunt un condiment esențial în bucătărie și în multe culturi ele simbolizează victoria. De fapt, împletirea cununilor este o altă utilizare interesantă acestei plante.

Ai însă grijă să nu consumi niciodată foile de dafin. Le poți include în ceaiuri sau sprayuri cu aerosoli, precum și pentru a aroma orezul, dar nu uita să îndepărtezi frunzele înainte de a servi băutura sau preparatul respectiv.

Una dintre cele mai celebre utilizări ale foilor de dafin este includerea lor în două remedii naturiste care combat anxietatea.

Cum este posibilă combaterea anxietății cu dafin?

Dafinul este o plantă medicinală. Frunzele acestuia au fost utilizate de mult timp ca tonic intestinal. Ele stimulează digestia și combat toate tipurile de inflamații. Mai mult, foile de dafin ajută organismul să absoarbă mai ușor nutrienții, iar aroma lor stimulează pofta de mâncare.

Te-ar putea interesa și:

Adio irascibilitate, anxietate și depresie!

Așa cum am menționat mai sus, foile de dafin nu trebuie sub nicio formă mestecate sau înghițite. Acestea devin toxice doar dacă sunt ingerate în cantități mari, dar, la fel ca orice altă plantă medicinală, este indicat să consumi doar doze adecvate.

În cele ce urmează îți prezentăm câteva dintre proprietățile acestei plante mediteraneene nobile.

Purifică organismul și reglează respirația

Dafinul este o plantă reechilibrantă și relaxantă. Aceste caracteristici aproape spirituale îmbunătățesc circulația sanguină, digestia și chiar funcționarea ficatului.

În plus, frunzele de dafin promovează echilibrul intern și au un efect relaxant asupra minții. Acestea sunt utilizate deseori în aromoterapie pentru a trata flegma și mucusul și a ucide bacteriile din căile respiratorii.

Îngrijesc inima

Some figure

Anxietatea presupune activarea răspunsului de luptă sau fugă a creierului. Acest mecanism are un impact major asupra inimii, accelerând ritmul cardiac și chiar încordând musculatura, cauzând tensiune.

  • Senzația de presiune la nivelul pieptului este unul dintre cele mai frecvente simptome pe care anxietatea le produce. O modalitate de a combate acest simptom este să apelezi la foile de dafin (fie sub formă de ceai, fie ca tratament de aromaterapie).
  • Acidul cafeic este un compus organic găsit în dafin, care poate îmbunătăți sănătatea cardiacă în mod semnificativ. De asemenea, această substanță prezintă un efect antioxidant incredibil care luptă împotriva inflamațiilor. Acidul cafeic poate fi obținut și din lămâi sau ceai verde.

Combaterea anxietății și a stresului cu dafin

Frunzele de dafin prezintă un efect calmant. Linaloolul, un ulei esențial din componența acestei plante, este foarte util pentru calmarea minții și reducerea nivelului de cortizol din sânge. Cortizolul reacționează deseori foarte bine la terapii naturiste precum fitoterapia și aromaterapia.

Te-ar putea interesa și:

Cum să te calmezi după un atac de anxietate

Însă, dacă ai un nivel de anxietate ridicat în ciuda tratamentului sau dacă problema persistă mai mult de o lună de zile, consultă un specialist. Remediile naturiste trebuie să le completeze pe cele prescrise de medic. Acestea nu pot înlocui tratamentele medicamentoase.

Combaterea anxietății cu dafin – utilizare

Some figure

Tratamentul nr. 1: ceai de foi de dafin și scorțișoară

Ingrediente

  • 1 l de apă
  • 2 bețișoare de scorțișoară
  • 5 foi de dafin

Instrucțiuni

  • Este foarte simplu. Pur și simplu încălzește apa la ochiul aragazului. De îndată ce atinge punctul de fierbere, adaugă scorțișoara și foile de dafin.
  • Strecoară infuzia și toarn-o într-un recipient din sticlă.
  • Servește această băutură înainte de masă ca să combați anxietatea.

Tratamentul nr. 2 pentru combaterea anxietății cu dafin: aromaterapie

Ingrediente

  • Un castron în care să poți arde foile de dafin în condiții de siguranță
  • 3 foi de dafin uscate

Instrucțiuni

  • Pune foile de dafin în castron.
  • Găsește o încăpere liniștită unde nu vei fi deranjat și dă foc foilor de dafin cu un chibrit.
  • Întinde-te și permite aromei magice a dafinului să te înconjoare și să te relaxeze. Pe măsură ce ard, frunzele vor elibera anumite substanțe aromatice care, de îndată ce le inhalăm, ne ajută să combatem oboseala și să ne relaxăm.

Nu ezita să încerci remediile de mai sus, care te pot ajuta în combaterea anxietății cu dafin!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Masood, A., Nadeem, A., Mustafa, S. J., & O’Donnell, J. M. (2008). Reversal of Oxidative Stress-Induced Anxiety by Inhibition of Phosphodiesterase-2 in Mice. Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics. http://doi.org/10.1124/jpet.108.137208

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.