Logo image
Logo image

10 fructe care combat balonarea

5 minute
Pentru a preveni și trata balonarea în mod natural, este esențial să urmezi o dietă sănătoasă și echilibrată. Consumă multe fructe bogate în fibre, cu proprietăți depurative.
10 fructe care combat balonarea
Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Unele alimente agravează balonarea, inflamațiile și gazele intestinale, pe când altele combat aceste probleme. În articolul de azi te invităm să descoperi care sunt cele mai bune fructe care combat balonarea. Nu ezita să le adaugi în dieta ta zilnică.

Fructele, aliate de nădejde pentru a combate balonarea

Some figure

Mesele copioase, servirea gustărilor pe tot parcursul zilei și consumul excesiv de carbohidrați și grăsimi reprezintă doar câteva dintre cauzele posibile ale balonării. Pe lângă alterarea stării generale de sănătate, obiceiurile alimentare nesănătoase pot cauza multe probleme de natură fizică.

Citește și:

7 alimente care provoacă balonare

Balonarea, gazele intestinale și constipația ne fac să ne simțim „grei”. Această reacție este însoțită de o lipsă de motivație care ne împiedică să facem ceea ce vrem și, în plus, transformă privitul în oglindă într-un calvar.

Ca să depășești neplăcerile, este indicat să adopți o dietă mai sănătoasă. În primul rând, crește-ți aportul de fibre, astfel încât organismul tău să poată elimina mai ușor deșeurile și grăsimile. Începe prin a evita produsele dăunătoare, apoi încearcă să consumi din ce în ce mai multe alimente proaspete și naturale.

Fructele, de pildă, au proprietăți digestive excelente, sunt sărace în grăsimi și contribuie la hidratarea organismului. Totodată, ele oferă cantități semnificative de fibre, care ajută organismul să elimine toxinele.

Numărul magic de fructe pe care trebuie să îl consumăm într-o zi este 5. Poți servi un fruct la micul dejun, altul ca gustare, altul după prânz, altul în mijlocul după-amiezii și încă unul după cină.

Cel mai bine este să alternezi fructele tale favorite. Optează atât pentru fructe de sezon, cât și pentru fructe crescute local. Achiziționează doar soiuri ecologice, astfel încât să le valorezi din plin principalii nutrienți.

Fructe care combat balonarea

Some figure

Toate fructele sunt utile împotriva balonării. Însă unele dintre acestea sunt mai eficiente decât celelalte. Pentru a combate balonarea, constipația și gazele intestinale, servește cu încredere următoarele fructe:

Îți recomandăm să citești și:

Cele mai benefice fructe pentru organism

Citricele

Portocalele și grepfruturile sunt alcătuite din apă în proporție de 90%. Din acest motiv, ele sunt ideale pentru a elimina lichidele reținute de organism. Retenția de apă este o modalitate naturală de apărare a organismului împotriva deshidratării. Citricele însă ne ajută să eliminăm sodiul pe care îl ingerăm.

Dacă o amestecăm cu apă și o servim la micul dejun, zeama de lămâie acționează ca un diuretic și laxativ natural. În plus, acest ingredient poate fi folosit pe post de dressing, fiind mult mai sănătos decât maioneza și alte produse asemănătoare.

Pepenele verde, pepenele galben și piersicile

Some figure

Pepenele verde este bogat în apă, astfel încât nu poate lipsi din lista de fructe care combat balonarea. Dacă îl consumi, poți combate retenția de apă de la nivelul abdomenului.

Din același grup de diuretice naturale fac parte piersicile și pepenele galben. Aceste trei fructe stimulează eliminarea fluidelor în exces și a sodiului, ameliorând inflamațiile.

Avocado

Deseori balonarea este consecința inabilității organismului de a digera anumite alimente. Însă această problemă poate fi cauzată și de o anumită intoleranță alimentară.

Dacă enzimele digestive nu își pot îndeplini funcțiile în mod corect, grăsimile și carbohidrații nu mai pot fi digerați. Drept consecință, ne confruntăm cu inflamații și gaze intestinale.

Avocado conține o enzimă numită lipază. Această substanță are abilitatea de a descompune grăsimile. De asemenea, acest fruct este bogat în potasiu, care poate elimina retenția de apă de la nivelul stomacului.

Ananasul

Ananasul este compus din apă în proporție de 85% și conține o enzimă digestivă numită bromelaină. Această peptidă poate descompune proteinele din stomac.

Timp de secole, ananasul a fost utilizat în America Latină pentru a trata indigestia. Nu în ultimul rând, fiind sățios, acest fruct te ajută să nu servești gustări pe tot parcursul zilei. Fără îndoială, când vorbim de fructe care combat balonarea, ananasul ocupă un loc fruntaș.

Merele

Bogate atât în apă, cât și în pectină, merele oferă numeroase beneficii organismului. Printre acestea se numără combaterea retenției de apă, ameliorarea balonării și oferirea unei senzații de sațietate.

Merele au abilitatea de a „topi” grăsimea, a crește producția de urină și a detoxifica organismul. Acest fruct este bogat în aminoacizi, este sățios și poate îmbunătăți digestia.

Un alt beneficiu important al merelor este abilitatea lor de a preveni cariile și a albi dinții. Datorită faptului că stimulează eliminarea grăsimii (adică a colesterolului) din sânge, ele pot preveni tulburările cardiace!

Ca să accesezi toate proprietățile acestui fruct, te sfătuim să consumi mere nedecojite și spălate bine.

Rodiile

Some figure

Sucul și semințele rodiilor reprezintă aliați puternici, care ne pot ajuta să pierdem în greutate și să ameliorăm balonarea. Consumul unei rodii pe zi, timp de o lună stimulează arderea grăsimii din jurul taliei. Acest beneficiu este util femeilor supraponderale, ajunse la menopauză.

Căpșunile

Căpșunile sunt fructe de pădure delicioase, ce constituie o combinație ideală de dulce și acru. Deoarece sunt o sursă importantă de fibre și apă, căpșunile sunt ideale pentru a ține sub control greutatea corporală și digestia și a preveni balonarea.

Atât timp cât îl consumi simplu și neîndulcit, acest fruct nu conține aproape deloc calorii. Mai mult, căpșunile acționează ca un diuretic puternic, având abilitatea de a curăța organismul.

Kiwi

Ultimul, dar nu cel din urmă, pe lista de fructe care combat balonarea este kiwi. Acesta este foarte bogat în vitamina C, putând elimina până la o treime din grăsimea depozitată în organism.

Totodată, kiwi stimulează producția unei substanțe numite carnitină, ce arde grăsimile și le transformă în energie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Seo AY, Kim N, Oh DH. Abdominal bloating: pathophysiology and treatment. J Neurogastroenterol Motil. 2013;19(4):433–453. doi:10.5056/jnm.2013.19.4.433
  • Foley A, Burgell R, Barrett JS, Gibson PR. Management Strategies for Abdominal Bloating and Distension. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2014;10(9):561–571.
  • Lacy BE, Gabbard SL, Crowell MD. Pathophysiology, evaluation, and treatment of bloating: hope, hype, or hot air?. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2011;7(11):729–739.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.