Când spui ce gândești, ai parte de multe beneficii
Când spui ce gândești și practici arta sincerității, ai parte de numeroase beneficii pentru sănătate. În această lume dominată de minciuni și adevăruri spuse pe jumătate, oamenii sinceri par a fi pe cale de dispariție.
Desigur, exprimarea sinceră a gândurilor și a opiniilor trebuie să aibă anumite limite dictate de respect, atenție și empatie.
Uneori, adevărul provoacă suferință, știm asta. Însă dacă acesta ajută persoana din fața ta să evolueze și să capete o nouă perspectivă care o maturizează și îi îmbunătățește viața, înseamnă că a meritat.
Pentru a spune ce gândești, ai nevoie de o doză de curaj, de încredere în tine și de autenticitate. Mai jos, îți explicăm ce beneficii îți oferă acest obicei.
1. Dacă spui ce gândești, dormi mai bine noaptea
Nimic nu este mai relaxant și mai benefic decât să pui capul pe pernă având conștiința curată. Persoanele care spun ce gândesc, cu respect și hotărâre, se bucură de o stare emoțională mai bună și combat mai ușor stresul.
Arta de a fi sincer și a vorbi fără teamă, cu mâna pe inimă, necesită timp și practică, însă aceasta ar putea fi soluția împotriva insomniei generate de neliniștile din timpul zilei.
2. Părerile celor din jur nu mai contează
Când renunți la lucrurile care te deranjau, îți exprimi în cuvinte îngrijorarea și impui anumite limite în viața de zi cu zi pentru a-ți păstra demnitatea intactă, nu te mai preocupă criticile altor persoane.
- Din primul moment în care începi să acționezi cu curaj și să fii cine ești, nu te mai interesează opiniile celorlalți vizavi de propria persoană.
Atunci când știi cine ești, nu mai contează ce gândesc alții despre tine.
Citește și:
3. Nu mai încerci să îi mulțumești pe toți
Când spui ce gândești, nu mai simți acea nevoie de a-i mulțumi pe cei din jur cu orice preț.
- Înțelegi acum că persoanele care te laudă, te iubesc și te respectă fac asta pentru că așa simt. Și ele sunt la fel de autentice ca tine, știu cât de mult contezi pentru ele și te admiră.
- Nu uita că unul dintre cele mai mari obstacole în calea dezvoltării personale este nevoia constantă de a-i mulțumi pe ceilalți, de a fi ce vor ei să fii sau de a te încadra în standardele lor.
- Dacă gândești și acționezi în acest fel, îți pierzi sănătatea și stima de sine. Nu-ți fie teamă să te exprimi sincer și să spui ce gândești cu voce tare.
Dacă nu îi convine cuiva, poate pleca. Dacă o persoană îți întoarce spatele din cauza vorbelor sau a acțiunilor tale, înseamnă că aceasta nu se potrivește propriei tale identități.
4. La un moment dat, nu te mai interesează decât un singur lucru: să alegi ceea ce te face fericit
A ajunge în acel stadiu al vieții în care îți pui sănătatea pe primul plan nu este o dovadă de egoism.
- Societatea este atât de concentrată asupra înțelegerii dintre oameni și a manifestaării grijii față de cei din jur cu prețul propriei sănătăți și integrități, încât am ajuns să uităm care sunt cu adevărat prioritățile noastre.
- Nu are niciun sens să taci pentru a nu jigni pe cineva, să nu spui nimic pentru a evita criticile sau să te prefaci că un anumit lucru nu te-a supărat, când, de fapt, te-a rănit profund.
- Totodată, trebuie să înțelegi că protejarea stimei tale de sine nu înseamnă a ataca persoana din fața ta.
Atunci când te aperi pe tine, fii conștient de faptul că și ceilalți merită respect. Este o regulă simplă pe care merită să o aplici în fiecare zi.
Te-ar putea interesa și:
5. Ești împăcat cu viața
Când spui ce gândești și ce simți cu voce tare, fără teamă, totul se schimbă. Te simți împăcat cu oamenii din jur și cu viața în sine.
- Când spui ce gândești, te eliberezi de toate poverile care te apasă pe suflet.
- A vorbi cu onestitate și hotărâre înseamnă a investi în propria sănătate emoțională.
- A-ți proteja stima de sine înseamnă a îndrăzni să impui limite, a fi mereu sincer, a spune adevărul și a practica arta de a nu ceda în fața altora și de a nu renunța niciodată.
Acum spune-ne… Tu te simți împăcat cu tine însuți și cu viața ta? Ai conștiința curată când pui capul pe pernă seara?
Îndrăznește să faci o schimbare chiar astăzi și să investești în propria sănătate!
Sursa imaginii reprezentative: ©wikiHow.com
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Halevy, R., Shalvi, S., & Verschuere, B. (2014). Being honest about dishonesty: Correlating self-reports and actual lying. Human Communication Research, 40(1), 54-72.
-
Klein, N. (2016). The importance of being honest. Theoretical Economics, 11(3), 773-811.
-
Bereby‐Meyer, Y., Hayakawa, S., Shalvi, S., Corey, J. D., Costa, A., & Keysar, B. (2020). Honesty speaks a second language. Topics in cognitive science, 12(2), 632-643.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.