Logo image
Logo image

Care este partenerul potrivit pentru tine?

5 minute
Partenerul nostru trebuie să fie o persoană ale cărei imperfecțiuni sunt compatibile cu ale noastre, o persoană care se pliază pe nevoile noastre și ale cărui goluri le putem umple cu propriile noastre virtuți.
Care este partenerul potrivit pentru tine?
Ultima actualizare: 05 februarie, 2019

În dragoste nu există rețete magice. Nu mereu te îndrăgostești de partenerul potrivit pentru tine. Dar trebuie întotdeauna să menținem un anumit echilibru și o abordare rațională. Dacă ne cunoaștem pe noi înșine, vom înțelege ce fel de persoană ne poate face fericiți. Îți explicăm mai jos despre ce este vorba.

Ce fel de persoană este partenerul potrivit pentru tine?

Some figure

În primul rând, trebuie să ne menținem o doză de logică și obiectivitate. Nu putem aștepta o viață întreagă „acel partener ideal la care visăm și pe care îl considerăm perfect”. Lumea este plină de oameni imperfecți care, atunci când se întâlnesc devin perfecți împreună și știu cum să-și construiască propria fericire.

Asta înseamnă că nu trebuie să găsim o persoană perfectă, ci una ale cărei imperfecțiuni sunt compatibile cu ale noastre. Partenerul potrivit pentru tine se pliază pe nevoile tale și golurile acestuia le putem umple cu propriile noastre virtuți.

Nu este greu de înțeles, este o aventură pe care toți merităm să o trăim. Dorim să construim ceva împreună, să creștem, să ne maturizăm și să creăm o legătură specială. Dar să vedem care sunt aspectele pe care trebuie să le luăm în considerare pentru a determina compatibilitatea noastră cu partenerul:

1. Partenerul potrivit pentru tine dacă ești introvertită

Dacă da, partenereul potrivit pentru tine este o persoană extrovertită. Astfel, avem tendința de a privi lucrurile după modelul „cap sau pajură”.

Dar trebuie să avem grijă cu acest mod de a gândi. Dacă ești oarecum timidă sau introvertită, e posibil să te simți intimidată de un bărbat foarte deschis, sociabil și îndrăzneț. Nu te vei simți deloc confortabil.

Cel mai bine e să ajungi la un compromis. Să îți găsești pe cineva care nu este peste măsură extrovertit, un om care contrabalansează timiditatea ta și te ajută să fii mai deschisă în limita bunului simț și fără reținere.

2. Partenerul potrivit pentru tine dacă ești o persoană agitată, dinamică și extrovertită

În acest caz, oricât de ciudat ar părea, trebuie să îți găsești un partener la fel de dinamic pentru a te însoți în activitățile desfășurate.

Dacă ești genul de persoană căreia îi place să facă excursii, să iasă în oraș la cină, și să-și petreacă timpul cu un grup mare de prieteni, pot apărea probleme și certuri dacă partenerul tău este mai pasiv și îi place să stea mai mult acasă.

Viața de zi cu zi va fi întotdeauna mai ușoară și mai comodă dacă o petrecem alături de o persoană care are aceleași preocupări ca și noi.

Te-ar putea interesa și:

5 comportamente care prezic eșecul într-o relație

3. Partenerul potrivit pentru tine dacă ești o persoană oarecum nesigură

Dacă te consideri o persoană căreia îi vine greu să ia decizii, căreia nu îi este ușor să inițieze proiecte sau să facă schimbări, ai nevoie de un partener sigur pe el și nonșalant. Ai nevoie de un om matur, care are încredere în el, dar care nu este peste măsură de mândru sau de arogant.

Ar fi bine să îți găsești un partener tăcut și cu un comportament oarecum patern, căruia îi place să te protejeze și să te sprijine în orice situație. Cineva capabil de a-ți reduce temerile și de a te face mai sigură pe tine și mai încrezătoare în forțele proprii; o persoană matură și serioasă.

 4. Partenerul potrivit pentru tine dacă ești impulsivă și pui preț pe independență

Există multe femei care, mai presus de orice, caută un partener care să nu le îngrădească libertatea. Această dorință poate părea incompatibilă cu ideea de a avea un tovarăș de viață și de a fi într-o relație, dar de fapt este o realitate din ce în ce mai pregnantă.

Sunt femei care, mai mult decât orice, sunt interesate să avanseze în carieră, să dețină controlul asupra propriilor lucruri, a propriilor decizii, femei foarte sigure pe ele.

Te-ar putea interesa și:

Cum să treci peste o despărțire dureroasă

În aceste cazuri, o persoană cu un caracter similar nu este compatibilă. Ar fi o relație intensă, dar trecătoare și de scurtă durată. Două persoane cărora le place să dețină controlul nu pot forma un cuplu durabil.

Dacă ai aceste caracteristici, este bine să îți găsești un partener blând și tăcut, un iubitor de casă care să-ți fie alături și să te sprijine în orice decizie ai lua.  Ai nevoie de cineva care să-ți respecte dinamismul și aspirațiile, un om simplu și docil. 

Mai presus de orice, caută pe cineva care să te facă fericită

Some figure

Știm că tot ceea ce am discutat mai sus nu este întotdeauna valabil. Uneori ajungem să ne îndrăgostim de persoane care sunt complet diferite de noi, care nu se încadrează în tiparele prestabilite. Nu-ți face griji, oricât de diferit ar fi partenerul tău, cele mai importante sunt următoarele trei aspecte:

  • Găsește partenerul care, deși are o personalitate diferită față de a ta, este capabil să te respecte, să te asculte și să-ți evalueze corect slăbiciunile și punctele forte.
  • Caută partenerul care îți oferă în fiecare zi un motiv să zâmbești. Cineva care dimineața când te trezești te face să te gândești: „Sunt bine, nu mai am nevoie de nimic altceva”.
  • Rămâi alături de partenerul care te transformă și pe tine într-un om mai bun. Trebuie să fie o persoană alături de care poți trăi, care îți ușurează orice povară; un om optimist care, indiferent de caracter, te completează perfect.

Pentru că meriți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aron, A., Fisher, HE y Strong, G. (2006). Amor romántico. En AL Vangelisti & D. Perlman (Eds.), El manual de relaciones personales de Cambridge (p. 595-614). Prensa de la Universidad de Cambridge. https://doi.org/10.1017/CBO9780511606632.033
  • Beall, A. E., & Sternberg, R. J. (1995). The social construction of love. Journal of Social and Personal Relationships, 12(3), 417-438. https://psycnet.apa.org/doi/10.1177/0265407595123006
  • Bianca P. Acevedo, Arthur Aron, Helen E. Fisher, Lucy L.Brown. (2012). Neural correlates of long-term intenso romantic love, Social Cognitive and Affective Neuroscience , Volume 7, Issue 2, February 2012, Pages 145-159, https: //doi.org/10.1093/scan/nsq092
  • Brown, LL, Acevedo, B. y Fisher, HE (2013). Correlaciones neurales de cuatro dimensiones de temperamento amplio: prueba de predicciones para un nuevo constructo de personalidad. PLoS ONE, 8 (11), e78734. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0078734
  • Rinaldi, S. (1998). Love dynamics: The case of linear couples. Applied Mathematics and Computation, 95(2-3), 181-192. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0096300397100819
  • Úrsula Nuber (1997). Elección de pareja: la felicidad se puede conseguir. https://www.yourlovecode.com/doc/psychologie_heute_es.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.