Cultivarea afinelor la tine acasă
Afinele au o culoare albastră atrăgătoare și un gust unic. Acest fruct deosebit de aromat este produsul unui arbust de dimensiune medie. Dacă vrei să ai mereu la dispoziție fructe proaspete pline de antioxidanți valoroși, citește mai departe. Îți vom explica tot ce trebuie să știi despre cultivarea afinelor la tine acasă!
Arbustul ce produce afinele face parte din familia Vaccinium. Afinele sunt unele dintre cele mai populare și apreciate fructe, fiind incluse într-o mulțime de rețete de deserturi și remedii naturale. În plus, acestea au și numeroase beneficii pentru sănătatea organismului.
Proprietățile extraordinare ale afinelor
Afinele sunt fructe foarte hrănitoare. Mai presus de orice, acestea ies în evidență grație conținutului ridicat de vitamina C, fibre, potasiu, fier și calciu. De asemenea, afinele sunt cunoscute grație pigmenților antioxidanți pe care îi conțin.
Afinele au următoarele beneficii pentru sănătate:
- Antioxidanții, antocianinele și carotenoizii din componența acestora ajută la formarea țesutului osos și a dinților, precum și a celulelor roșii din sânge. Facilitează absorbția fierului în organism și neutralizează acțiunea agenților dăunători.
- În plus, potasiul din afine îmbunătățește funcționarea sistemului nervos și muscular.
- Vitaminele conținute de afine întăresc sistemul imunitar, reducând riscul îmbolnăvirilor. Acțiunea antiseptică a afinelor este de mare ajutor în lupta contra infecțiilor cauzate de germeni.
- Afinele sunt recomandate femeilor însărcinate, deoarece acestea trebuie să consume o cantitate mare de vitamine în timpul gestației.
Citește mai mult:
Cultivarea afinelor la tine acasă
Cultivarea afinelor la tine acasă este o idee excelentă. Vei avea întotdeauna la dispoziție fructe ecologice, pline de nutrienți hrănitori. Acum, care sunt pașii ce trebuie urmați și lucrurile care trebuie avute în vedere?
Iată câteva sfaturi care îți vor fi de mare ajutor.
Ghiveciul
Tipul și dimensiunea ghiveciului depind de modul în care vei începe cultivarea afinelor acasă. Dacă vei începe cu semințe, vei avea nevoie de un vas mic. Însă dacă vei folosi un butaș, va trebui să optezi pentru un ghiveci mai mare.
Pe măsura ce butașul crește, va trebui să-l muți într-un ghiveci și mai mare sau să-l muți direct în pământul din grădină. După 3 – 4 ani, butașul va avea nevoie de un ghiveci cu capacitatea de 60 – 70 l.
Solul
Afinul preferă solul acid, de preferat cu un pH de 4.5. Pentru a face solul mai acid, poți folosi compost natural, sulfură sau turbă. Compostul din semințe de bumbac și ace de pin este, de asemenea, foarte util pentru a mări aciditatea solului.
Pași de urmat pentru cultivarea afinelor la tine acasă
- Mai întâi, pune un șervețel gros pe fundul unui recipient mic și adaugă puțină apă. Pune semințele în acesta.
- După încolțire, adună semințele de afine una câte una și plantează-le în sol. Acoperă-le ușor cu pământ.
- Udă planta zilnic și asigură-te că umezeala nu dispare din pământ.
- Pune ghiveciul într-un loc bine luminat, acolo unde va fi protejat de curenții de aer.
- Solul trebuie periodic amestecat pentru a asigura oxigenarea rădăcinilor și drenajul.
- După plantarea semințelor, poți pregăti mulci din ramuri de stejar sau ace de pin. Acesta va preveni apariția buruienilor, va reține umezeala și va păstra solul acid.
Îngrijire specială
Nu pune foarte multe semințe în același recipient, deoarece afinul are nevoie de spațiu pentru a se dezvolta în mod optim. De asemenea, solul trebuie să fie ușor umed atunci când plantezi semințele.
Atunci când planta crește, va trebui să o muți într-un vas mai mare sau direct în pământ. La efectuarea acestei mutări, ai grijă să umezești bine rădăcinile plantei pentru a nu avea de suferit. Te sfătuim să înmoi rădăcinile bine într-o găleată cu apă timp de 10 minute înainte de replantare. La terminarea procesului de transplantare, udă solul.
Află mai multe informații utile:
Nu uita că afinul crește cel mai bine într-un loc cu vreme răcoroasă. Planta se adaptează foarte bine la aerul rece, chiar și la temperaturi extreme. În schimb, căldura poate distruge afinul. Pe timpul verii, nu lăsa arbuștii în soare deoarece aceștia pot muri.
Așa cum ai putut observa, cultivarea afinelor la tine acasă nu este deloc dificilă. Ținând cont de proprietățile incredibile ale acestor fructe, ar fi păcat să nu crești un arbust în curtea ta. Grădinăritul poate fi un hobby minunat!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- WebMD. Blueberries: nutritious things come in small packages. https://www.webmd.com/food-recipes/features/blueberries-nutritious-things-come-in-small-packages_
- Garrido, M. V. (2014). Arándano rojo I ( Vaccinium macrocarpon Ait .). Reduca (Biología).
- Rebolledo, C. (2013). Manual del arándano. Manual de Arándano.
- Gordó, M. Guía práctica para el cultivo de Arándanos en la zona norte de la provincia de Buenos Aires. Instituto Nacional de Tecnología Agraria. http://age.rus.uy/Gu%C3%ADa%20pr%C3%A1ctica%20para%20el%20cultivo%20de%20Ar%C3%A1ndanos.pdf
- Pervin, M., Hasnat, M. A., & Lim, B. O. (2013). Antibacterial and antioxidant activities of Vaccinium corymbosum L. leaf extract. Asian Pacific Journal of Tropical Disease, 3(6), 444–453. https://doi.org/10.1016/S2222-1808(13)60099-7
- E. Nova, A. Montero, S. Gómez y A. Marcos. La estrecha relación entre la nutrición
y el sistema inmunitario. Sociedad Española de Oncología Médica. http://www.seom.org/seomcms/images/stories/recursos/infopublico/publicaciones/soporteNutricional/pdf/cap_01.pdf - Makki K, Deehan EC, Walter J, Bäckhed F. The Impact of Dietary Fiber on Gut Microbiota in Host Health and Disease. Cell Host Microbe. 2018;23(6):705‐715. doi:10.1016/j.chom.2018.05.012
- James L. Lewis. Overview of Potassium’s Role in the Body. Merck Manual. https://www.merckmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/electrolyte-balance/overview-of-potassium-s-role-in-the-body
- Kalt, W., McDonald, J. and Donner, H. (2000), Anthocyanins, Phenolics, and Antioxidant Capacity of Processed Lowbush Blueberry Products. Journal of Food Science, 65: 390-393. doi:10.1111/j.1365-2621.2000.tb16013.x
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.