Cultivarea plantelor aromatice acasă
Cultivarea plantelor aromatice acasă poate fi terapeutică și satisfăcătoare. În plus, le poți folosi pentru a da rețetelor culinare o aromă diferită. Mai jos, îți vom explica pas cu pas cum poți crea o mică grădină urbană, care nu ocupă mult spațiu.
Cultivarea plantelor aromatice acasă
Dincolo de utilizările lor culinare, plantele aromatice pot avea o mare valoare decorativă. Multe dintre ele sunt foarte frumoase și pot oferi o aromă interesantă casei. Vrei să știi cum să le plantezi?
Crearea unei grădini de plante aromatice nu este atât de complexă pe cât îți imaginezi. Tot ce trebuie să faci este să acorzi atenție anumitor sfaturi pentru a te asigura că obții un real succes.
Mai jos, vei descoperi cele șase lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a începe plantarea. Dacă sari peste acești pași, plantele nu se vor dezvolta corect!
1. Alege locul ideal
Fiecare plantă are propriile sale nevoi în ceea ce privește lumina, drenajul și spațiul. Cu toate acestea, în termeni generali, putem spune că plantele aromatice au nevoie de multă lumină pentru a crește. Din acest motiv, îți recomandăm să le amplasezi în grădină, pe balcon sau lângă o fereastră dacă intenționezi să le cultivi în interior.
Îți recomandăm:
2. Asigură-le un drenaj adecvat
Știm cu toții că plantele au nevoie de apă pentru a crește. Însă prea multă apă poate deteriora plantele aromatice. Vrei un sfat? Înainte de plantare, asigură-te că fiecare ghiveci are găuri în partea de jos, care permit un drenaj adecvat.
3. Alege ghiveciul perfect pentru fiecare plantă
Nu trebuie să ignori importanța spațiului. Fiecare plantă necesită un vas de cel puțin 1 litru pentru a crește corect. Poți afla volumul de pământ necesar citind instrucțiunile de pe plicul de semințe.
În cazul în care nu ai suficient spațiu pentru a plasa fiecare plantă într-un ghiveci propriu, îți sugerăm să optezi pentru ghivece suspendate sau grădini verticale.
4. Verifică tipurile plantelor aromatice
Când vine vorba de plantare, este important să știi dacă soiurile pe care le-ai ales sunt anuale, bienale sau perene. Fiecare plantă necesită îngrijiri diferite:
- Plantele perene, precum lavanda sau cimbrul, cresc foarte mult. Din acest motiv, trebuie să fie transplantate în ghivece mai mari sau direct în sol.
- Plantele bienale, precum pătrunjelul, trăiesc 2 ani. În al doilea an, ele înfloresc, produc semințe și apoi mor.
- Plantele anuale, cum ar fi busuiocul, rezistă doar un sezon.
5. Semințe sau plante?
Cumpărarea de plante aromatice economisește mult timp. Însă ele sunt mai scumpe. Utilizarea semințelor îți oferă posibilitatea de a obține mult mai multe plante și de a profita din plin de ghivece, însămânțând împreună o plantă joasă și una înaltă. Alegerea este a ta.
Poți alege să combini tehnicile. Cu alte cuvinte, poți planta semințe și poți cumpăra o plantă pentru a avea o grădină funcțională!
Citește și:
6. Irigă corect plantele
Dacă vrei să grupezi plantele pe ghivece, este esențial să le cunoști nevoile de irigare. De exemplu, rozmarinul nu are nevoie de multă apă, în timp ce menta este destul de solicitantă în acest sens. Dacă plantezi ambele soiuri împreună, unul dintre ele va muri cu siguranță.
Cele mai bune plante aromatice pentru casa ta
Acum că știi care sunt elementele de bază pentru a-ți crea propria grădină, este timpul să alegi ce plante aromatice vei crește! Acest lucru depinde nu numai de gusturi, ci și de grija pe care o poți oferi. Iată câteva opțiuni foarte ușoare pentru începători:
- Busuioc. Aceasta este o plantă anuală, care este semănată la începutul primăverii și transplantată când răsadurile sunt mari și au perechi de frunze. Poate atinge până la 45 cm înălțime.
- Pătrunjel. Este bienal. Deoarece durează 6 săptămâni până la germinare, trebuie să ai răbdare. Trebuie să-l așezi în ghivecele definitive de la început, deoarece nu suportă bine transplantarea. Poate ajunge până la 28 cm înălțime.
- Voinicică. Aceasta este plantată la începutul primăverii și rezistă până toamna târziu.
- Rozmarin. Această plantă perenă este cultivată în timpul primăverii. Trebuie să-l plantezi într-un loc cu mult spațiu, deoarece poate ajunge până la 3 m înălțime.
- Cimbru. Această plantă poate fi transplantată și supraviețuiește aproximativ 5 ani.
- Tarhon. Acesta atinge o înălțime de până la 80 cm. Interesant este faptul că poate fi reprodus din butași.
- Ceapă verde. Poți planta semințe sau o ceapă care a încolțit. Este foarte ușor de întreținut și este perenă, ceea ce înseamnă că vei avea ceapă verde pe tot parcursul anului!
- Mărar. Acesta germinează rapid, motiv pentru care îți recomandăm să îl plantezi cu copiii. Poți folosi atât semințele, cât și frunzele.
Ai decis să-ți creezi propria grădină de plante aromatice acasă? Poate fi o formă de divertisment pentru copii și o modalitate bună de a te ajuta să te relaxezi, precum și să adaugi aromă tuturor felurilor de mâncare. Începe chiar acum cultivarea plantelor aromatice acasă!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ruiz, C. H. (2007). El rol de la casa-huerto familiar en la sostenibilidad urbana. Scripta Nova: Revista Electrónica de Geografía y Ciencias Sociales.
- Hortalizas, V. Y., Escolar, H., Hortalizas, V. Y., & Escolar, H. (2015). Tipos de suelo. Tipos de Suelo.
- Briseño Ruíz, S. E., García, M. A., & Espinoza, J. A. V. (2002). El cultivo de albahaca. Centro de Investigaciones Biológicas Del Noroeste.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.