Cum să ai o gospodărie sustenabilă
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
A avea o gospodărie sustenabilă aduce beneficii planetei și ajută la crearea unui viitor mai bun; poate fi, de asemenea, mai ieftină și poate oferi o atmosferă destinsă în familie.
De fapt, unele schimbări pe care le poți face pentru a avea o gospodărie sustenabilă sunt ușoare, rapide și ieftine. Este posibil ca altele să dureze mai mult și să necesite o investiție mai mare, dar vor merita pe termen lung.
Generarea gunoiului, pe lângă faptul că este o problemă ecologică, reprezintă mai multe cheltuieli familiale, deoarece implică înlocuirea a ceea ce folosești. De aceea, ar trebui să ții cont de principiile de bază ale refolosirii și reciclării pentru a avea o gospodărie sustenabilă.
Reguli de bază pentru o gospodărie sustenabilă
Cu ajutorul câtorva reguli simple, poți începe să faci primii pași pentru a-ți face casa sustenabilă.
1. Nu cumpăra lucruri de care nu ai nevoie.
De multe ori, aproape fără să ne dăm seama, cumpărăm lucruri de care nici măcar nu avem nevoie. Pot fi alimente, ustensile sau decorațiuni, de care uităm și care ajung la coșul de gunoi.
Cumpără ceea ce sigur vei folosi pe termen scurt. În acest fel, vei evita acumularea de obiecte și crearea de gunoi și vei folosi mai bine banii.
2. Păstrează restul de alimente în recipiente de sticlă.
Recipientele din sticlă sunt mai durabile decât recipientele din plastic, care se uzează și se decolorează mai repede și mai ușor. Acestea nu pot fi reciclate acasă. Depozitarea lucrurilor în folie de aluminiu sau pungi de plastic creează, de asemenea, mai multe deșeuri. Cu toate acestea, poți folosi recipiente din plastic pentru produse nealimentare, astfel încât acestea să reziste mai mult.
3. Cumpără produse vrac pentru o gospodărie sustenabilă.
În loc să cumperi produsele pe care le utilizezi cel mai mult în pachete mici, cumpără variante mai mari pentru a evita utilizarea multor ambalaje. Dacă ți-a rămas ceva în plus, îl poți păstra în recipiente de sticlă în dulap sau frigider.
4. Folosește sacoșe din pânză la magazin.
Ia-ți propria sacoșă din pânză când mergi la cumpărături. În acest fel, vei reduce utilizarea pungilor de plastic sau de hârtie care ajung să umple gropile de gunoi sau, mai rău, câmpurile și oceanele.
Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite (EPA) estimează faptul că, în fiecare an, sunt utilizate un trilion de pungi de plastic în lume. Acest lucru este echivalent cu 100 de milioane de barili de petrol. 80% din aceste pungi ajung în gropi de gunoi și 20% (200 miliarde) ajung în oceane, râuri și păduri.
5. Cumpără produse locale.
Atât în cazul produselor vrac, cât și al celor ambalate, producția locală este mai ecologică. Transportul de produse importate sau produse din alte regiuni este o mare sursă de poluare. De asemenea, achiziționarea de produse autohtone stimulează economia locală.
Dacă ai spațiu, poți chiar să-ți faci propria grădină cu niște culturi de bază sau poți cultiva câteva plante aromatice pe care le folosești mai des, precum pătrunjelul, busuiocul sau coriandrul.
Citește mai mult:
6. Cumpără produse ecologice.
Produsele organice sunt cultivate într-un mod mai ecologic și mai conștient, fără pesticide sau îngrășăminte chimice care poluează mediul.
7. Aruncă corect gunoiul pentru o casă sustenabilă.
Ar trebui să te gândești întotdeauna la reciclare. Sortează gunoiul după tip și aruncă-l în recipientele corespunzătoare. Găsește recomandările locale de reciclare și urmează instrucțiunile.
De asemenea, poți lua în considerare fabricarea propriului compost din deșeurile organice și utilizarea acestuia ca îngrășământ!
8. Economisește energie.
Asigură-te că nu există lumini aprinse în camere atunci când nu este nimeni în ele sau când există suficientă lumină naturală. Nu lăsa dispozitivele electronice pornite atunci când nu le utilizezi.
Nu lăsa încărcătoarele conectate la telefon. Transformatoarele încărcătoarelor consumă în continuare energie electrică chiar dacă telefonul nu este conectat și pot fi chiar periculoase, deoarece se pot supraîncălzi.
Renovări structurale pentru o casă durabilă
Există și alte ajustări pe care le poți face pentru a avea o gospodărie durabilă, care ar putea necesita mai multă planificare. Ele vor face o mare diferență.
9. Înlocuiește anumite dispozitive.
Marea majoritate a dispozitivelor noi sunt fabricate din materiale care consumă mai puțină energie, făcându-le mai ecologice.
Deși necesită o investiție inițială mai mare, ele reprezintă economii în costurile cu energia electrică. Poți începe cu ceva mai simplu, cum ar fi înlocuirea becurilor tradiționale cu becuri LED și CFL, care au o viață mai lungă și consumă mai puțină energie.
Potrivit Departamentului Energiei din Statele Unite, becurile CFL economisesc 25% din energie și funcționează de 3 ori mai mult decât becurile cu incandescență, în timp ce luminile LED economisesc 80% din energie și funcționează de 25 de ori mai mult. Costul iluminatului raportat la factura electrică a unei case normale este de 5%.
10. Instalează regulatoare de energie electrică.
La aparatele electrice dificil de oprit, cum ar fi aparatele de aer condiționat sau încălzitoarele de apă, poți instala regulatoare de electricitate care le pornesc și opresc automat în anumite momente. În acest fel, poți opri încălzitorul când dormi sau lucrezi sau aparatul de aer condiționat când nu ești acasă.
Citește mai mult:
11. Alege ferestre cu panou dublu.
Ferestrele cu geam dublu izolează casa și ajută la menținerea temperaturii interne. Dacă sunt foarte scumpe, poți utiliza perdele termice interioare, care izolează camera de temperaturile exterioare extreme. Acest lucru reduce consumul de energie pentru încălzire și aer condiționat.
12. Instalează panouri solare.
Dacă poți, instalează panouri solare. Le poți instala doar pentru încălzirea apei sau o anumită secțiune a casei. În acest fel, vei reduce consumul de energie obținută din combustibili fosili și vei folosi energie curată. Aceasta va apărea ca o economie la factura de energie electrică.
Nu uita faptul că toate aceste strategii vizează protejarea mediului și a sănătății planetei. Deși unele dintre ele necesită o investiție inițială, vei fi mai sănătos, vei proteja mediul și vei plăti mai puțin la sosirea facturilor.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.