Cum să alegi școala ideală pentru copilul tău
Verificat și aprobat de medicul pediatru Marcela Caffulli
Pe măsură ce bebelușii noștri cresc, trebuie să începem să luăm anumite decizii importante pentru ei. Una dintre primele asemenea decizii este să alegi școala ideală pentru copilul tău. Acesta își va petrece majoritatea timpului acolo, iar profesorii îi vor modela educația și colegii îi vor influența viața socială.
Evident, alegerea școlii potrivite nu este o decizie minoră. Într-o mare măsură, educația primită în această instituție va defini viitorul copilului tău. Trebuie să iei în considerare numeroase opțiuni și factori, cum ar fi taxele de școlarizare, valorile școlii și cunoștințele pe care copilul tău ar trebui să le dobândească.
Așadar, rezervă-ți timp pentru a te documenta și a putea alege școala ideală pentru copilul tău. În articolul de azi, îți prezentăm principalele aspectele pe care ar trebui să le ai în vedere.
Școală de stat sau privată?
Optarea pentru o școală de stat sau una privată constituie o alegere foarte importantă, nu doar din considerente economice. Deși trebuie să stabilești dacă îți vei putea permite sau nu taxa unei școli private sau dacă trebuie să te limitezi la variantele publice, te sfătuim să iei în calcul și următorii factori:
1. Condițiile de admitere
Multe școli private au un număr limitat de locuri. Drept consecință, înscrierea la o asemenea instituție este mai dificilă. Așadar, în cazul în care te-ai hotărât să-ți trimiți copilul la o școală privată, asigură-te că depui toate actele și formularele necesare la timp.
Școlile publice, pe de altă parte, trebuie să primească toți copiii care se înscriu. Însă în multe țări și orașe există restricții de zonă, care obligă școlile să accepte doar copiii care locuiesc în apropierea lor. Așadar, este indicat să te interesezi dacă școlile publice din zona în care locuiești se ridică la nivelul așteptărilor tale.
În caz contrar, ai la dispoziție varianta de a te muta – dar ține cont de problemele care pot surveni când faci asta.
Citește și:
2. Caracteristicile școlii
Materiile de studiu, manualele folosite și cerințele profesorilor tind să fie la fel în școlile publice, acestea depinzând de cerințele educaționale stabilite de stat.
Însă lucrurile nu stau la fel în cazul școlilor private. Deși și acestea trebuie să respecte anumite reguli, ele dispun de mai multă liberate și pot modifica curiculumul dacă vor.
Înainte de a decide dacă o școală este potrivită sau nu pentru copilul tău, informează-te cu privire la ceea ce se studiază în cadrul acesteia.
Ar putea să te intereseze:
3. Certificarea dascălilor
În general, școlile de stat au reguli stricte. Profesorii care vor să predea în sistemul public trebuie să promoveze examenul de definitivat în învățământ și apoi cel de titularizare.
Școlile private din unele țări au propriile lor reguli și angajează profesioniști sau specialiști în subiectele predate. În România însă, toate cadrele didactice din aceste instituții trebuie să satisfacă aceleași cerințe ca profesorii din sistemul public.
Cel mai bine este, pe cât posibil, să faci cunoștință cu profesorii care predau în școlile aflate pe lista ta de opțiuni.
4. Mediul social
Școlile de stat tind să aibă colective mai diverse, deoarece sunt obligate să admită elevi fără prea multe filtre. Cele private, în schimb, sunt mai selective și, pe lângă pârghia financiară, în unele țări nu admit decât elevi de un anumit sex sau confesiune religioasă.
Reține că fiul sau fiica ta va petrece mai mult timp cu colegii săi decât cu tine. Astfel, colectivul școlar va avea un impact major asupra vieții sale.
Educație religioasă sau seculară?
Dacă decizi să-ți trimiți fiul sau fiica la o școală privată, trebuie să ții cont și de valorile tale și de activitățile în care copilul tău va fi obligat să se implice.
Părinții pentru care religia ocupă un rol important ar trebui să ia în considerare școlile cu profil religios. În cadrul acestora, se studiază texte sacre, rituri și alte valori specifice religiei în cauză.
Școlile seculare, indiferent dacă sunt de stat sau private, sunt centrate pe performanțele academice. Însă acestea pot oferi activități extracuriculare, inclusiv unele religioase.
Școlile specializate merită?
Deseori școlile oferă specializări. Asta nu înseamnă că nu oferă o educație completă, dar se pune accentul pe un singur domeniu în detrimentul celorlalte.
Multe școli au în programă cursuri în limbi străine, cum ar fi engleză, franceză, germană sau spaniolă. Există și școli speciale de arte, de științe, cu programe sportive avansate și nu numai.
Dacă bănuiești că fiul sau fiica ta are potențial, încearcă să-l trimiți la o școală în care să-și poată dezvolta aptitudinile de la o vârstă fragedă.
Pași de urmat înainte de a alege școala ideală pentru copilul tău
Luând în considerare toți factorii menționați anterior, află cât mai multe informații despre școala la care vrei să-ți trimiți copilul. Ca să obții informațiile necesare pentru a lua cea mai bună decizie, iată câteva sfaturi utile:
- Verifică clasificarea și topul școlilor: Asemenea liste sunt disponibile în majoritatea țărilor. Caută-le pe internet pentru a descoperi locul ocupat de o școală anume în clasamentul local.
- Cercetează forumurile și blogurile de specialitate: Comentariile părinților ai căror copii studiază deja la școlile care te interesează îți pot fi de mare ajutor. Acestea vor fi și mai utile dacă cunoști părinții respectivi în viața reală. Poți să le pui întrebări, dar nu te baza exclusiv pe opiniile lor – în fond, nu toată lumea are experiențe identice.
- Vizitează școlile: Programează o întâlnire cu directorul școlii în cauză. Pune întrebări dacă ai orice nelămuriri și solicită un tur ghidat al școlii. Unele instituții le permit părinților să participe la câteva cursuri pentru a-și face o idee despre cum se desfășoară acestea. Întreabă dacă ai această opțiune și profită de ea!
- Nu ignora regulamentele: Majoritatea școlilor organizează evenimente pentru a explica cum funcționează și ce reguli li se vor impune potențialilor elevi. Participă la aceste întruniri, ia notițe și pune întrebări.
- Ia-ți copilul cu tine atunci când vizitezi școlile: Părerea copilului tău este importantă. Ia-l cu tine la diferitele școli pe care le vizitezi și întreabă-l dacă îi place acolo. Este posibil să se simtă puțin intimidat (în fond, experiența este nouă), dar aceste impresii și reacții inițiale îți vor fi de folos pentru a alege cea mai bună școală pentru copilul tău.
Concluzii
Un aspect esențial este să începi să cauți o școală pentru fiul sau fiica ta cu câteva luni înainte de perioada de înscriere.
Alegerea unei școli bune este o sarcină care necesită timp și o analiză detaliată. Dacă amâni până în ultimul moment, vei avea mai puține opțiuni și riști să fii nevoit să te mulțumești cu o variantă mai puțin bună.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Chen Y, Hinton C, VanderWeele TJ. School types in adolescence and subsequent health and well-being in young adulthood: An outcome-wide analysis. PLoS One. 2021 Nov 10;16(11):e0258723.
- El Nokali NE, Bachman HJ, Votruba-Drzal E. Parent involvement and children’s academic and social development in elementary school. Child Dev. 2010 May-Jun;81(3):988-1005.
- Oh BC, Yeon JY, Lee HS, Lee DW, Park EC. Correlation between private education costs and parental depression in South Korea. BMC Public Health. 2020 Jun 20;20(1):972.
- Pfeffermann D, Landsman V. Are Private Schools Better Than Public Schools? Appraisal for Ireland by Methods for Observational Studies. Ann Appl Stat. 2011 Sep;5(3):1726-1751.
- Sellström E, Bremberg S. Is there a “school effect” on pupil outcomes? A review of multilevel studies. J Epidemiol Community Health. 2006 Feb;60(2):149-55.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.