Logo image
Logo image

Cum să eviți durerile de gât când mergi pe bicicletă

5 minute
Ieșitul la plimbare cu bicicleta este ceva plăcut, dar poate provoca și disconfort. Îți spunem cum să eviți durerile de gât atunci când mergi pe bicicletă!
Cum să eviți durerile de gât când mergi pe bicicletă
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Mersul pe bicicletă este plăcut și oferă multe beneficii pentru sănătate. Există însă și disconforturi care pot apărea după pedalare, dincolo de clasicele accidente. Durerea musculară cervicală este una dintre cele mai frecvente afecțiuni. În acest articol, îți spunem cum să eviți durerile de gât când mergi pe bicicletă!

Durerea de gât este generată adesea de o postură greșită atunci când mergi pe bicicletă. În general, îi afectează pe cei care petrec mult timp pedalând, așa cum este cazul sportivilor profesioniști sau amatorilor care pleacă în călătorii lungi.

De cele mai multe ori, disconfortul apare după pedalare. Uneori nu ne dăm seama că sursa acestei dureri poate fi postura pe bicicletă.

Cum să eviți durerile de gât când mergi pe bicicletă?

În termeni generali, reglarea bicicletei și a echipamentului, precum și adoptarea unei posturi corecte reprezintă soluția pentru durerile de gât. Mai jos, îți vom spune care sunt principalele cauze care generează acest disconfort și ce poți face pentru a le evita.

Potrivit unui studiu privind problemele obișnuite la bicicliști și prevenirea acestora, pentru ciclismul de înaltă performanță, alegerea corectă a bicicletei este esențială. Accentul trebuie pus pe dimensiunea cadrului, înălțimea scaunului, poziția șeii în față/spate, unghiul șeii, lungimea și înălțimea ghidonului.

Durerile de gât și de spate sunt foarte frecvente și apar la până la 60% dintre bicicliști.
Some figure

Poziția corpului este cheia

Postura potrivită și folosirea tehnicii corecte sunt esențiale în orice sport atunci când vine vorba de obținerea de beneficii și evitarea accidentărilor. Presupunând că modelul și bicicleta sunt ideale pentru caracteristicile noastre fizice, restul depinde de noi.

Nu este vorba de menținerea unei poziții corecte doar pe bicicletă, ci și în alte activități pe care le facem în fiecare zi. O poziție proastă atunci când petrecem multe ore în fața computerului sau când facem lucrări de curățenie acasă se poate manifesta atunci când mergem cu bicicleta.

Recomandăm: Antrenamentul la aparatul cu scări: beneficii și sfaturi

Ajustează ghidonul și șaua la înălțimea potrivită

Dacă scaunul este în poziția corectă, dar ghidonul este prea jos, va trebui să ne aplecăm trunchiul înainte și să ne încordăm gâtul pentru a putea privi drept. Această poziție ne poate provoca dureri după o perioadă mai lungă de timp pe bicicletă.

Într-un astfel de caz, ghidonul trebuie ridicat pentru a obține o postură bună. Totuși, se poate întâmpla și invers, adică ghidonul să fie prea sus. Dacă se întâmplă acest lucru, vom fi forțați să ne întindem brațele mai mult decât este necesar, ceea ce ar putea provoca o tensiune mai mare în mușchii umerilor și ai gâtului. Atât scaunul, cât și ghidonul trebuie să fie la distanța corespunzătoare.

Potrivit unei lucrări despre durerile de gât și spate în ciclism, este necesar să reducem poziția extinsă utilizând un ghidon mai puțin abrupt, o tijă cu o extensie mai scurtă sau un scaun plasat mai în față. De asemenea, următoarele circumstanțe ajută la prevenirea disconfortului:

  • Schimbarea frecventă a poziției mâinilor pe ghidon
  • Mersul cu coatele deblocate
  • Schimbarea constantă a poziției capului
  • Purtarea de mănuși căptușite
  • Folosirea de anvelope mai late

Ai grijă la roți

Anvelopele pot interfera cu durerile de gât. Află care sunt ideale pentru bicicleta ta în funcție de model și de activitatea pe care o desfășori.

Roțile sunt cheie în amortizare și ajută la evitarea durerii în gât. În general, se recomandă cele late, de cel puțin 25 milimetri. Este important să consulți un specialist, deoarece lucrurile pot fi diferite în fiecare caz în parte.

Acordă atenție echipamentului

Pentru început, bicicleta în sine trebuie să fie în concordanță cu caracteristicile noastre. Dimensiunea vehiculului este importantă pentru a asigura confortul și siguranța. Un specialist te va putea sfătui pentru a găsi dimensiunea potrivită și a evita durerea, nu numai la nivelul gâtului, ci și al spatelui sau al genunchilor.

Casca trebuie să fie bine reglată, altfel poate afecta confortul și ne poate obliga să facem mișcări necorespunzătoare. Mersul pe bicicletă cu gâtul descoperit pe vreme rece nu este o idee bună. Menține zona caldă pentru a evita înțepenirea mușchilor.

Some figure
Casca trebuie să fie selectată cu precizie, dimensionată în funcție de perimetrul craniului și nu prea grea.

Fă exerciții complementare

Practicarea ciclismului poate fi completată și cu alte tipuri de exerciții, fie înainte, fie după antrenament:

  • Întărește mușchii: antrenamentul de forță în sală poate întări mușchii și ajuta la o mai bună rezistență la efort. A avea spatele, trunchiul și umerii puternici va proteja gâtul.
  • Încălzire: câteva minute pentru încălzire ne vor permite să pregătim mușchii înainte de pedalare, precum și să câștigăm flexibilitate.
  • Stretching: se recomandă să întindem întotdeauna mușchii odată ce activitatea s-a terminat. Mișcările foarte blânde ale capului pot fi folosite pentru a ameliora tensiunea sau pentru a preveni durerea.
  • Masaj: ajută la relaxarea zonei, dar este și plăcut. Ședințele de kinetoterapie pot fi o opțiune bună de recuperare.

Recomandăm: 6 accesorii utile ca să mergi cu bicicleta în siguranță

Bucură-te de plimbare!

Poți să eviți durerile de gât dacă iei în considerare anumiți factori. Mărimea bicicletei trebuie ajustată în funcție de lungimea picioarelor; scaunul și ghidonul trebuie să fie la o distanță adecvată și nu uita să fii atent la poziție pentru a evita tensiunea musculară.

Exercițiile de încălzire și întindere ajută la evitarea disconfortului și la îmbunătățirea recuperării după mersul pe bicicletă. De asemenea, este o idee bună să faci un antrenament pentru a întări mușchii cervicali.

Poți chiar să faci mișcări ușoare ale umerilor și gâtului în timp ce pedalezi în zone liniștite. Ia aceste măsuri de precauție și bucură-te de mersul cu bicicleta!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mellion MB. Common cycling injuries. Management and prevention. Sports Med. 1991 Jan;11(1):52-70. doi: 10.2165/00007256-199111010-00004. PMID: 2011683. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2011683/
  • Mellion MB. Neck and back pain in bicycling. Clin Sports Med. 1994 Jan;13(1):137-64. PMID: 8111848. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8111848/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.