Logo image
Logo image

Sfaturi despre cum să gândești mai pozitiv

4 minute
Ca să vezi anumite lucruri mai clar și să-ți calmezi mintea, este esențial să te distanțezi de situația în cauză. Relaxează-ți mintea și încearcă să privești lucrurile dintr-o altă perspectivă.
Sfaturi despre cum să gândești mai pozitiv
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Uneori te confrunți cu atât de multe dificultăți, încât îți vine greu să gândești mai pozitiv, astfel încât probleme să nu te tragă în jos. Stresul cauzat de serviciu, momentele de criză de acasă și problemele financiare sunt doar câțiva factori care ne pot afecta din punct de vedere psihic.

Cel mai nefericit aspect este faptul că de multe ori suntem prea ocupați încercând să ne îndeplinim obligațiile zilnice și nu avem timp suficient pentru a ne calma mintea. Trebuie să ne concentrăm asupra propriei persoane și să ne analizăm emoțiile experimentate.

Dar o ființă umană nu este un robot sau o statuie de piatră. Fiecare dintre noi își atinge punctul limită și toate emoțiile reprimate ies la suprafață sub forma unor reacții nedorite.

Pentru a evita această problemă, este esențial să găsești modalități pentru a gândi mai pozitiv. Trebuie să înveți cum să-ți calmezi mintea și să dai frâu liber emoțiilor care s-au aglomerat în tine.

La început nu va fi ușor. Trebuie să începi să-ți îmbunătățești atitudinea și să faci orice îți stă în putere pentru ca emoțiile tale să nu-ți creeze probleme suplimentare.

Pentru a-ți da o mână de ajutor, în articolul de azi îți vom prezenta câteva sfaturi utile ce te vor ajuta să gândești mai pozitiv ori de câte ori ești prins într-o situație complicată. Vrei să afli mai multe?

5 trucuri ca să gândești mai pozitiv

1. Golește-ți mintea și încearcă să te calmezi pentru câteva momente

Some figure

Atunci când te gândești la prea multe lucruri simultan, mintea ta este copleșită de problemele pe care trebuie cumva să le rezolvi. Asta te împiedică să gândești pozitiv. Deși acest tip de situație este uneori inevitabilă, încearcă totuși să-ți rezervi cel puțin un minut pentru a reflecta.

Te-ar putea interesa și:

Gândești prea mult? De ce nu este bine

De-a lungul acestor 60 de secunde vei apăsa butonul de resetare, îți vei goli mintea și îți vei permite să o iei de la capăt. Acest obicei te va ajuta să te simți mai relaxat decât înainte. Vei vedea mai ușor ceea ce trebuie să faci, lucru esențial dacă vrei să gândești mai pozitiv.

2. Nu te mai plânge

Uneori lipsa de optimism este un rezultat direct al unei perspective sumbre asupra vieții. Dacă începi să analizezi modul în care interpretezi ceea ce ți se întâmplă, este posibil să descoperi care este sursa stresului și a depresiei pe care le experimentezi.

Acceptă că problema de față este o provocare și încearcă să găsești o modalitate de a o soluționa. Nu este nimic neobișnuit în a ne confrunta cu greutăți în viață, dar o simplă schimbare de atitudine ne poate ajuta să avansăm foarte mult. Nu ezita să gândești mai pozitiv!

3. Exprimă-ți creativitatea

Some figure

Una dintre cele mai bune modalități de a-ți calma mintea, de a gândi mai pozitiv și de a te reechilibra este să-ți analizezi emoțiile și să le exprimi într-un mod creativ. Încearcă, de pildă, să desenezi, să pictezi sau să-ți așterni gândurile în scris. Orice activitate creativă te poate ajuta să te relaxezi.

Te-ar putea interesa și:

Când spui ce gândești, ai parte de mult beneficii

Deși este ușor să uităm câtă plăcere ne pot aduce, activitățile creative ne pot ajuta să ne simțim mai bine. Acestea ne ajută să scăpăm de rutină și să ne procesăm emoțiile, astfel încât să putem controla situația în care ne aflăm.

4. Elaborează o listă cu lucruri la care ții

Te simți atât de trist încât ai uitat de lucrurile care de obicei te motivează? Deseori rutina și stresul ne pot face să uităm de lucrurile care ne plac cu adevărat. Acest lucru este unul negativ deoarece ne împiedică să ne bucurăm de viață.

Antrenează-ți mintea pentru a se concentra asupra tuturor elementelor pozitive din jurul tău. Elaborează o listă cu acestea și fii recunoscător pentru ele. Gândește mai pozitiv—fericirea se află deseori chiar sub nasul nostru, deși probabil este greu să o observăm imediat.

5. Ieși afară la o plimbare ca să poți să gândești mai pozitiv

Some figure

Detaliile problemelor tale te pot împiedica să descoperi originea lor. Deși unii indivizi nu au dificultăți în a-și da seama de ce se află într-o anumită situație nefavorabilă, alții sunt prea copleșiți de evenimentele din jurul lor pentru a vedea lucrurile clar.

Persoanele și mediile toxice sunt doi factori nocivi pe care trebuie să-i eviți. În acest scop, ieși afară la o plimbare, de preferință într-un parc sau spațiu rural. Acest obicei te va ajuta să blochezi influențele negative din viața ta, să-ți relaxezi mintea și să gândești mai pozitiv.

Te sfătuim să urmezi trucurile simple descrise mai sus și să încerci să nu permiți negativității să-ți controleze viața. Practică tehnici de respirație și relaxare și rezervă-ți timp pentru a elimina poverile care îți amenință bunăstarea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aguilar Guido; Musso Andrea (2008). La meditación como proceso cognitivo-conductual (Colombia). https://www.redalyc.org/pdf/1342/134212604010.pdf
  • Rodríguez Hernández Mynor (2011). Caminar 10000 pasos al día para mantener una buena salud y calidad de vida (Costa Rica). https://www.redalyc.org/pdf/666/66622581009.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.