Cum să scapi de celulită cu o alimentație sănătoasă
Vrei să afli cum să scapi de celulită? Această problemă este coșmarul oricărei femei, indiferent de vârstă, greutate sau siluetă. Deși unii consideră că numai persoanele obeze au celulită, în realitate și femeile slabe se pot confrunta cu această problemă.
În articolul de astăzi îți arătăm de ce este important să adopți o dietă sănătoasă pentru a diminua sau a elimina complet celulita.
Cum să scapi de celulită prin intermediul alimentației
Alimentația și sănătatea pielii merg mână în mână. Dacă ai observat primele semne ale celulitei sau vrei să diminuezi gropițele inestetice care ți-au apărut pe coapse sau fund, este esențial să ții cont de următoarele recomandări:
- Bea 8 căni de apă pe zi.
- Consumă alimente bogate în fibre, potasiu și vitamina C.
- Urmează o cură de detoxifiere de o săptămână.
- Adoptă o dietă bogată în proteine și săracă în carbohidrați și grăsimi.
- Fă exerciții fizice de mai multe ori pe săptămână.
- Optează pentru fructe și legume proaspete.
- Redu consumul de sare, sucuri acidulate, alcool și cafea.
Exemplu de dietă anticelulitică
O dietă anticelulitică are și alte obiective, cum ar fi controlarea nivelului de carbohidrați, grăsimi și glucide acumulate în țesuturile conjunctive.
Dieta de mai jos limitează consumul de alimente dăunătoare și te poate ajuta să slăbești în jur de 5 kilograme în două luni, fără să îți pui sănătatea în pericol. Meniul unei zile obișnuite ar trebui să arate în felul următor:
- Mic dejun: 1 cană (250 ml) de ceai de plante, două felii de pâine integrală cu cremă de brânză degresată și un pahar (200 ml) de suc de portocale.
- Între mic dejun și prânz: un măr sau un iaurt.
- Prânz: salată de ton cu roșii, țelină, salată verde, morcovi și ceapă.
- Gustare: o cană de ceai (250 ml) cu biscuiți de orez unși cu cremă de brânză degresată.
- Cină: două bucăți de filé de eglefin cu fasole verde și un cartof copt.
Alimente care combat celulita
Dacă vrei să combați celulita și să îți îmbunătățești starea generală de sănătate, este recomandat să adugi în dietă următoarele patru grupe de alimente:
1. Alimente care stimulează sistemul limfatic
Alimentele care stimulează sistemul limfatic sunt sărace în sodiu și bogate în potasiu. Acestea ajută organismul să elimine retenția de apă și toxinele prin urină și transpirație.
Câteva exemple ar fi:
- Varza de Bruxelles
- Pepenele
- Cartofii
- Morcovii
- Bananele
2. Alimente cu puține calorii
Aceste alimente ajută la slăbit deoarece conțin puține calorii. În plus, alimentele cu puține calorii sunt bogate în vitamine, minerale și alți nutrienți care îți oferă energie.
Câteva exemple:
- Legume
- Fructe
- Leguminoase
3. Laxative naturale
Alimentele care previn constipația sunt foarte utile în combaterea celulitei. Acestea ajută la eliminarea toxinelor acumulate în corp și prelungesc senzația de sațietate datorită conținutului bogat de fibre.
Cum să scapi de celulită cu laxative naturale? Mărește consumul de:
- Ovăz
- Pere
- Caise
- Semințe
- Oleaginoase
4. Alimente care detoxifică ficatul
Aceste alimente curăță ficatul și sprijină funcțiile acestuia, printre care și detoxifierea organismului. Dacă acest organ nu funcționează așa cum ar trebui, grăsimea se acumulează foarte ușor în anumite părți ale corpului.
Câteva exemple ar fi:
- Usturoiul
- Ceapa
- Merele
- Anghinarea
Alimente care te ajută să scapi de celulită
Dacă vrei să știi cum să scapi de celulită, aruncă o privire și pe alimentele de mai jos. Acestea diminuează gropițele inestetice și te ajută să arăți așa cum îți dorești.
1. Semințe de floarea soarelui
Semințele de floarea soarelui conțin cantități ridicate de nutrienți, cum ar fi vitaminele B6 și E, seleniu, zinc și potasiu. Acestea întăresc și repară țesuturile conjunctive și au efect diuretic.
Îți recomandăm să consumi semințe de floarea soarelui cu moderație deoarece sunt sățioase și bogate în calorii.
2. Ghimbir
Este bine știut că această rădăcină mărește temperatura corpului (un proces numit termogeneză). În plus, ghimbirul accelerează metabolismul, ajută la slăbit, îmbunătățește digestia și taie pofta de mâncare.
3. Piper cayenne
Alimentele picante, cum ar fi ardeiul iute și piperul cayenne, sunt foarte utile în combaterea celulitei. La fel ca ghimbirul, acestea măresc temperatura corpului și ajută la arderea grăsimilor, inclusiv a celor acumulate în zona feselor.
4. Ouă
Albușul de ou este o sursă excelentă de proteine și are un conținut scăzut de grăsimi și calorii. Gălbenușul are mai multe calorii, însă conține minerale, cum ar fi zinc și fier.
Acestea fiind spuse, poți consuma un ou fiert întreg de două sau de trei ori pe săptămână.
5. Orz
Orzul este ideal pentru slăbit și eliminarea celulitei deoarece este sărac în calorii și are cel mai mic indice glicemic dintre toate cerealele. Acest aliment combate anxietatea, fapt care previne mâncatul în exces pe fond emoțional și îți oferă o doză generoasă de energie.
6. Rozmarin
Rozmarinul, care oferă un gust deosebit preparatelor culinare, are și efecte benefice asupra organismului:
- Rozmarinul stimulează circulația.
- Îmbunătățește digestia grăsimilor.
- Previne acumularea toxinelor sub țesuturi.
Beneficiile de mai sus se datorează unui polifenol vegetal numit acid rozmarinic, o substanță care te apără împotriva radicalilor liberi. Totodată, rozmarinul contribuie la sinteza elastinei și a colagenului.
Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alissa EM, Ferns GA. Dietary fruits and vegetables and cardiovascular diseases risk. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jun 13;57(9):1950-1962.
- Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344.
- Chmielewski J, Carmody JB. Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolescents. J Clin Hypertens (Greenwich). 2017 Sep;19(9):904-909
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.