Cum să-ți menții vaginul sănătos
Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña
O greșeală pe care foarte multe femei o comit este să se concentreze prea mult asupra aspectului exterior al regiunii lor genitale, neglijând alte aspecte mult mai importante. Pentru a-ți da o mână de ajutor, te invităm să descoperi câteva obiceiuri nocive și câteva sfaturi despre cum să îți menții vaginul sănătos.
Vaginul este un organ foarte vulnerabil schimbărilor de mediu. Este foarte ușor ca pH-ul natural al acestuia să fie dezechilibrat. Cu siguranță ai auzit de diverși factori ce pot afecta negativ vaginul, inclusiv o igienă incorectă, purtarea hainelor prea strâmte și sexul fără protecție.
7 obiceiuri nocive pentru vaginul tău
Purtarea absorbantelor în fiecare zi
Scopul absorbantelor este să absoarbă secrețiile vaginale ce apar la începutul și la sfârșitul fiecărei menstruații. Dacă utilizezi acest produs sanitar în fiecare zi, riști să-ți prejudiciezi sănătatea intimă.
Absorbantele mențin regiunea vaginală umedă și caldă. Din acest motiv, purtarea excesivă a acestui produs creează un mediu propice proliferării bacteriilor. Drept rezultat, devii mai vulnerabilă infecțiilor vaginale, iar volumul secrețiilor va crește considerabil.
În cazul în care obișnuiești să utilizezi absorbante zilnic, te sfătuim să reduci intervalul de timp pentru care le porți sau să le schimbi mai frecvent. Cel mai indicat este să schimbi absorbantul la fiecare patru ore.
Încercarea de a elimina mirosul natural al vaginului
Vaginul prezintă un miros caracteristic. Este firesc ca această regiune să miroasă, așadar nu ai niciun motiv să te îngrijorezi. Dacă ai impresia că acest miros este neplăcut, întreabă-ți partenerul și probabil vei fi surprinsă.
Fiind un organ intern, vaginul este cald și umed și transpiră, ceea ce provoacă apariția unui anumit miros. Trebuie să-ți faci griji doar dacă:
- Mirosul este mai intens ca de obicei
- Experimentezi mâncărimi
- Observi secreții vaginale anormale
Nu încerca niciodată să ascunzi mirosul natural al vaginului tău!
Nu folosi vaselina pe post de lubrifiant dacă vrei să îți menții vaginul sănătos
Utilizate ca lubrifianți, vaselina și orice alte produse pe bază de petrol pot cauza infecții vaginale. Dacă ai nevoie de un lubrifiant, utilizează un ulei de calitate cu pH neutru.
Te-ar putea interesa și:
Evită de asemenea untul și uleiurile pentru gătit, aceste produse putând cauza arsuri și altera pH-ul natural al vaginului. De asemenea, nu insera obiecte străine sau mâncare în vagin. Utilizează doar obiecte proiectate special pentru a fi inserate în această parte a corpului.
Dușurile vaginale
Cu siguranță vrei să-ți menții igiena întregului corp, dar curățarea excesivă a vaginului afectează negativ sănătatea acestui organ. Multe femei apelează la dușurile vaginale pentru a-și curăța regiunea intimă, dar acest procedeu nu este necesar.
De fapt, dușurile vaginale sunt foarte periculoase, putând afecta bacteriile benefice ce locuiesc în vagin. Mulți ginecologi susțin că dușurile vaginale reprezintă una dintre cauzele boli inflamatorii pelvine și a vaginozei bacteriene.
Ca să-ți menții vaginul sănătos și curat, este suficient să utilizezi apă și un săpun cu pH neutru în timp ce faci baie sau duș. La final, șterge-ți regiunea intimă cu un prosop curat și nu freca excesiv.
Expunerea vaginului la abur
Băile cu aburi oferite de spa-uri au devenit foarte populare în ultimii ani. Acestea presupun să te așezi pe un scaun special ce emană abur fără a purta chiloți. Practic, aburul urcă direct spre vaginul tău.
Un tratament cu aburi nu poate avea succes dacă circulația sanguină în regiunea vizată nu este optimă. Însă, aplicat pe regiunile intime, acest tip de tratament poate cauza arsuri. În plus, cercetătorii nu au descoperit niciun beneficiu concret al acestei proceduri.
Utilizarea mâncării în timpul actului sexual
Cu siguranță știi că, atunci când vrei să întreții relații sexuale fără a avea un partener stabil, este important să utilizezi prezervative. Numai așa îți vei putea proteja vaginul și restul organismului împotriva bolilor.
Te-ar putea interesa și:
Multe persoane decid însă să fie puțin mai „creative” atunci când fac sex. Având în vedere acest aspect, te sfătuim să nu introduci niciodată sirop de ciocolată, frișcă sau alte produse alimentare asemănătoare în interiorul vaginului tău.
Alimentele bogate în zahăr pot altera echilibrul bacteriilor și al drojdiilor din vagin. De asemenea, alimentele dulci pot cauza infecții și irita vulva. Dacă vrei să incluzi jocuri în viața ta sexuală, achiziționează doar produse special destinate acestui scop.
Folosește corect hârtia igienică ca să îți menții vaginul sănătos
Pentru a-ți menține igiena intimă, este esențial să te ștergi corect după ce urinezi. Efectuând acest lucru în mod greșit, riști să dezvolți infecții. Deoarece anusul este foarte apropiat de vagin, hârtia igienică poate transporta bacterii între aceste două regiuni.
Bacteriile provenit din anus se pot amesteca cu mucoasa vaginală, provocând infecții. După ce urinezi sau defechezi, șterge-te cu hârtie igienică de la vagin spre anus (adică din față în spate), nu invers.
Nu uita, trebuie să îți menții vaginul sănătos
Pielea vulvei este cea mai subțire și sensibilă piele din corp. Multe obiceiuri care sunt aparent inofensive pot cauza arsuri, iritații sau infecții în această regiune. Poate fi vorba chiar de obiceiuri pe care le-am deprins în copilărie. Însă, pentru a evita problemele de sănătate, este indicat să renunțăm la orice obiceiuri nocive.
Aplică sfaturile prezentate în acest articol, iar ecosistemul vaginului tău va fi mereu sănătos. Îți vei menține astfel sănătatea și vei evita orice probleme stânjenitoare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alemán Mondeja, Linet Diana, Caridad Almanza Martínez, and Octavio Fernández Limia. “Diagnóstico y prevalencia de infecciones vaginales.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 36.2 (2010): 62-103.
- Chávez, Natividad, et al. “Duchas vaginales y otros riesgos de vaginosis bacteriana.” Revista peruana de medicina experimental y salud pública 26.3 (2009): 299-306.
- González, Carolina, et al. “Flora vaginal en pacientes que asisten a consulta ginecológica.” Revista de la Sociedad Venezolana de Microbiología 26.1 (2006): 19-26.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.