Cum să-ți reduci nivelul de trigliceride
Trigliceridele reprezintă un tip de grăsime care provine în mare parte din produsele alimentare de origine animală. Pentru a reuși să reduci nivelul de trigliceride în mod natural și a-ți proteja sănătatea organismului, este nevoie să urmezi anumiți pași.
În articolul de azi îți vom explica ce trebuie să faci în acest scop.
Sfaturi pentru a-ți reduce nivelul de trigliceride
Un nivel foarte ridicat de trigliceride și colesterol în sânge este nociv pentru sănătatea cardiacă, însă această problemă de sănătate poate facilita și dezvoltarea altor boli.
Prima schimbare necesară pentru a remedia problema este modificarea dietei. Este esențial să consumi alimente bogate în fibre, cum ar fi ovăzul sau cerealele integrale, ce pot absorbi grăsimea.
Anumite legume (broccoli, spanac) și fructe (mere, portocale) sunt aliați de nădejde în lupta împotriva nivelului ridicat de trigliceride.
Te-ar putea interesa și:
Redu sau chiar evită cu totul consumul de pâine, paste, gustări sărate, produse de patiserie, prăjituri, prăjeli sau băuturi alcoolice. Aceste alimente nu-ți oferă niciun beneficiu pentru sănătate și îți cresc nivelul de lipide din sânge. Le poți înlocui cu cereale integrale și alte alimente mai sănătoase.
Un alt grup de alimente pe care ar fi bine să-l eviți este reprezentat de zaharurile procesate.
Evita zahărul daca vrei să reduci nivelul de trigliceride
Alege Stevia rebaudiana ca îndulcitor în locul zahărului. Consumă numai băuturi răcoritoare și sucuri dietetice fără zahăr. De asemenea, înlocuiește dulciurile cu fructe și asigură-te că ciocolata pe care o achiziționezi este pură.
Ca să reduci nivelul de trigliceride, optează pentru lactate cu un conținut scăzut de grăsimi sau chiar fără grăsimi, indiferent că este vorba de lapte, brânză, iaurt sau unt.
Pentru a-ți condimenta sau asezona salatele, utilizează ulei de măsline. Aceasta este o variantă sănătoasă și delicioasă pe care o poți alege în locul maionezei. Consumă numai carne slabă și evită produsele alimentare bogate în grăsime, precum alimentele de tip „fast food”.
Mezelurile sunt unul din principalii inamici pe care trebuie să-i înfruntăm în lupta împotriva trigliceridelor. Te sfătuim să consumi curcan sau șuncă slabă și să renunți la salam și cârnați.
Dacă nu poți să renunți la mezeluri, optează numai pentru cele de pui sau curcan. Acestea au un conținut scăzut de sare.
Cum să reduci nivelul de trigliceride
Crește-ți aportul de acizi grași monosaturați. Acești acizi pot fi obținuți din așa-zișii pești uleioși și din fructe deshidratate. Se găsesc și în uleiul de rapiță, toate aceste alimente fiind bogate în acizi grași omega-3.
Trebuie luat în considerare faptul că cei care au un nivel ridicat de trigliceride nu sunt întotdeauna supraponderali sau obezi. Chiar și în acest caz, aceștia vor trebui să-și monitorizeze atent dieta.
Mâncarea pe care o gătești trebuie să fie friptă, fiartă sau preparată la grătar sau la aburi. Pe cât posibil, încearcă să consumi alimente crude.
Evită deci tocănițele, prăjelile, alimentele congelate și produsele de patiserie. Îndepărtează orice grăsime vizibilă de pe carne și nu consuma sau găti niciodată pui cu piele.
Nu este indicat să consumi băuturi alcoolice, cu excepția unui pahar de vin roșu la prânz. Această băutură este benefică pentru sănătatea cardiovasculară.
Dacă ești fumător, încearcă să renunți la acest obicei nociv, pentru a-ți îmbunătăți semnificativ sănătatea organismului.
Remedii naturiste
Ca să reduci nivelul de trigliceride cu ajutorul remediilor naturiste, poți consuma un cățel de usturoi în fiecare zi. Acest aliment are proprietăți ce influențează nivelul de grăsime în mod pozitiv.
Un alt truc naturist presupune să amesteci două linguri de ovăz simplu cu un pahar de apă și să lași amestecul să stea peste noapte. Dimineața următoare bea apa pentru a facilita reabsorbția grăsimii și a regla nivelul de colesterol.
O infuzie preparată cu apă fiartă și coajă de mandarină sau coajă de portocală poate fi foarte utilă în aceste situații.
Nu uita să bei apă suficientă în fiecare zi. Ai la dispoziție diverse aplicații pentru telefonul mobil care te vor ajuta să-ți amintești să bei cantitatea recomandată de apă (2 l iarna și 3 l vara).
De asemenea, este nevoie să-ți reglezi aportul de calorii. Așadar, te sfătuim să ceri ajutorul unui nutriționist, mai ales dacă ești obez.
Te-ar putea interesa și:
Femeile trebuie să consume cel mult 1.200 calorii în fiecare zi, iar aportul bărbaților nu ar trebui să depășească 1.800. Servește porții mici, nu-ți umple niciodată farfuria, evită să mănânci sendvișuri înainte de culcare. De asemenea, optează pentru gustări sănătoase între mese.
Sfaturi cu ajutorul cărora poți să reduci nivelul de trigliceride
O componentă importantă a oricărui tratament cu ajutorul căruia să reduci nivelul de trigliceride este reprezentată de exercițiile fizice moderate. Poți începe cu o plimbare ușoară de trei ori pe săptămână. Treptat, poți să crești durata și frecvența acestei activități, astfel încât să începi să te simți mai bine.
Nu trebuie să sacrifici mai mult de 20-30 de minute zilnic pentru a te plimba. Încearcă să adaugi puțină varietate rutinei.
Poți, de pildă, să te plimbi cu bicicleta, să urci scările în loc să folosești liftul, să dansezi, să-ți cureți casa, să-ți tunzi peluza sau să-ți speli mașina.
Nu în ultimul rând, așa cum am menționat anterior, renunță la fumat. Tutunul nu generează trigliceride sau colesterol. Totuși, numeroase studii au demonstrat că fumătorii au dificultăți în a-și regla nivelul de trigliceride. Mai mult, acest obicei creează dificultăți atunci când vine vorba de a face mișcare.
Dacă renunți la fumat te vei simți mai bine și întreg organismul tău va fi mai sănătos în mod vizibil. Renunțarea la acest obicei nociv este benefică pentru inimă, plămâni și chiar pentru piele.
Sursa fotografiilor: Nick Nguyen, Steven Depolo și Ben Hosking.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Adalia. [Internet]. Guía para controlar su colesterol. 2007. Disponible en: https://www.colesterolfamiliar.org/wp-content/uploads/2015/05/guia.pdf
- Fundación Española del Corazón. [Internet]. Dieta para triglicéridos altos. Disponible en: https://fundaciondelcorazon.com/nutricion/dieta/717-dieta-trigliceridos-altos-debo-comer.html
- MedlinePlus. [Internet]. Nivel de triglicéridos. 2016. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003493.htm
- Servicio Madrileño de Salud. [Internet]. Recomendaciones dietético-nutricionales para pacientes con hipertrigliceridemia. Disponible en: http://www.madrid.org/cs/Satellite?blobcol=urldata&blobheader=application%2Fpdf&blobheadername1=Content-disposition&blobheadername2=cadena&blobheadervalue1=filename%3D25.HIPERTRIGLICERIDEMIA.pdf&blobheadervalue2=language%3Des%26site%3DPortalSalud&blobkey=id&blobtable=MungoBlobs&blobwhere=1352869766548&ssbinary=true
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.