Cum să-ți reglezi metabolismul în mod natural
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Ai petrecut luni întregi urmând o cură de slăbire foarte strictă, ai numărat absolut fiecare calorie din alimentele pe care le-ai consumat și totuși nu vezi niciun rezultat. Una dintre cauzele dificultății de a slăbi este schimbarea metabolismului. Astăzi îți vom explica în detaliu cum să-ți reglezi metabolismul în mod natural.
Oare ce se întâmplă? De obicei apelăm la medicul sau la nutriționistul nostru pentru a ni se prescrie un nou regim alimentar, conform nevoilor noastre. Cu toate acestea, este bine să știm care este problema de bază ce ne împiedică să pierdem în greutate, astfel încât să obținem un tratament adecvat.
Ce este metabolismul?
Cu siguranță ai auzit vorbindu-se despre metabolism de nenumărate ori, în special când vine vorba de pierderea sau câștigul în greutate. Însă multe persoane au obiceiul să utilizeze anumite cuvinte fără să știe exact ce înseamnă.
În termeni simpli, metabolismul reprezintă un set de reacții chimice care ajută organismul să elibereze energie și care îmbunătățesc funcționarea celulelor. Toate acestea sunt realizate prin intermediul a două procese numite catabolism și anabolism, ce sunt responsabile pentru următoarele funcții:
- Respirația și transportul oxigenului către celule
- Stimularea circulației sanguine
- Reglarea temperaturii corporale
- Facilitarea digestiei și absorbției nutrienților
- Eliminarea deșeurilor sub formă de urină și fecale
Te-ar putea interesa și:
După cum vezi, metabolismul este foarte complex și include o parte dintre funcțiile fundamentale ale organismului, implicând diverse organe. Metabolismul se poate schimba în timp și este afectat de factori externi. În cele ce urmează îți vom prezenta mai multe informații despre acest subiect.
De ce se schimbă metabolismul?
Schimbări hormonale
Metabolismul se poate schimba de-a lungul anilor. Deși moștenirea noastră genetică determină dacă avem un metabolism activ sau lent, pe măsură ce îmbătrânim ne este din ce în ce mai greu să pierdem în greutate. De ce?
- În cazul femeilor, menopauza reduce secreția de estrogen și progesteron a organismului, iar aceste modificări produc mici schimbări metabolice.
- Schimbarea ratei metabolice și scăderea metabolismului bazal înseamnă o scădere a nivelului de energie necesar pe parcursul zilei. Orice plus de energie este convertit în grăsime și depozitat.
- Mai mult, pe măsură ce îmbătrânim pierdem masă musculară. Și acest proces încetinește metabolismul.
Lipsa de efort fizic
Poate ți se întâmplă să te întorci acasă obosit, simțindu-te de parcă te-ai aflat în mișcare toată ziua, dar când te uiți în oglindă nu observi absolut nicio schimbare în ceea ce privește silueta ta.
- Stând pe loc nu arzi foarte multe calorii. Același lucru este valabil și dacă mergi într-un ritm normal. Ca să pierzi în greutate, trebuie să-ți accelerezi ritmul cardiac, astfel încât acesta să atingă un nivel adecvat și constant (dar nu foarte ridicat).
- În acest scop este indicat să efectuezi exerciții aerobice, ce sunt benefice pentru inimă deoarece mențin metabolismul activ.
- Dacă ai un stil de viață sedentar sau nivelul tău de activitate este doar moderat, organismul se obișnuiește cu anumite nivele energetice stabile care te ajută să nu câștigi sau să pierzi în greutate.
Te-ar putea interesa și:
Consumul anumitor alimente
Consumate în mod regulat, anumite alimente pot altera funcționarea metabolismului. Dacă organismul se obișnuiește cu acest tip de alimente (zaharurile, grăsimile saturate, făina rafinată, carnea roșie sau alimentele procesate), procesele celulare de bază descrise anterior vor încetini.
Cum poți să-ți reglezi metabolismul în mod natural?
Schimbă-ți nivelul de activitate fizică și atitudinea dacă vrei să-ți reglezi metabolismul în mod natural
Corpul tău a început să arate diferit față de cum arăta în trecut? În ciuda eforturilor tale disperate nu reușești să arzi nici măcar un kilogram, deși înainte reușeai să pierzi în greutate foarte ușor?
- Nu te descuraja. Lipsa de motivație te face susceptibil emoțiilor negative, ce au un impact major asupra stării tale de sănătate.
- Ia-o drept o provocare. Acest câștig în greutate este un semn că trebuie să muncești puțin mai mult. Efortul suplimentar te va ajuta cu siguranță să obții rezultatele dorite.
- Este esențial să poți conta pe susținerea familiei și a prietenilor. De asemenea, urmează indicațiile primite din partea medicului tău, care poate identifica motivul pentru care nu mai reușești să pierzi în greutate cu ușurință.
Schimbă-ți dieta și consumă anumite alimente dacă vrei să-ți reglezi metabolismul în mod natural
- Nu sări niciodată peste micul dejun și începe-ți întotdeauna ziua cu un pahar de apă caldă cu zeamă de lămâie
- Consumă anghinare
- Nu ignora alimentele bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi peștele, fructele uscate și fructul de avocado
- Bea ceai de ghimbir
- Încearcă ceaiul de salvie
- Bea ceai verde
- Consumă carne slabă
- Prepară-ți salate cu linte și legume verzi
- Pere
- Mere
- Ardei iuți
- Scorțișoară
- Grepfrut
- Portocale
- Kiwi
- Papaya
- Ridichi
- Orez brun
- Iaurt simplu
Adoptă o rutină de exerciții aerobice ca să-ți reglezi metabolismul în mod natural
Este important să rezervi cel puțin o oră din zi pentru exerciții aerobice. Dacă vrei să te asiguri că îți îndeplinești obiectivul și că nu amâni aceste exerciții pentru a doua zi, roagă un prieten să vă antrenați împreună. Iată câteva activități pe care le poți practica zilnic:
- Ieși la plimbare dimineața
- Plimbă-te cu bicicleta
- Înoată
- Dansează
Poți să alegi oricare dintre aceste activități ca să-ți reglezi metabolismul în mod natural—important este ca inima ta să înceapă să bată puțin mai repede. În doar câteva săptămâni vei arăta și te vei simți minunat!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Kleiber, M. (1932). Body size and metabolism. In ENE. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Izumi, T., Piskula, M. K., Osawa, S., Obata, A., Tobe, K., Saito, M., … Kikuchi, M. (2000). Human Nutrition and Metabolism Soy Isoflavone Aglycones Are Absorbed Faster and in Higher Amounts than Their Glucosides in Humans. Blood. https://doi.org/10.1093/jn/130.7.1695
- Skinner, J. S., & McLellan, T. H. (1980). The Transition from Aerobic to Anaerobic Metabolism. Research Quarterly for Exercise and Sport. https://doi.org/10.1080/02701367.1980.10609285
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.