Cum se prepară bibimbap, un preparat coreean clasic
Ești curios cum se prepară bibimbap?
În articolul de azi, îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre acest preparat coreean popular. Următoarea rețetă include orez, carne, ouă și legume și este foarte delicioasă!
Citește și:
Beneficiile nutritive ale orezului
Orezul este bogat în carbohidrați sănătoși și constituie o sursă naturală de energie. Totodată, acesta conține triptofan (un aminoacid esențial), vitaminele B3 și B6, antioxidanți și proteine.
Un alt motiv să incluzi orez în dietă este reprezentat de conținutul său redus sodiu și de faptul că nu conține deloc grăsimi. Fiind bogat în fibre solubile, orezul ar putea fi util în prevenția cancerului, în special a celui de colon.
Principalul component al orezului este amidonul, care este alcătuit din amiloză și amilopectină. Caracteristicile diferitelor tipuri de orez depind de proporția de substanțe conținută. De pildă, atunci când predomină amilopectina, orezul va fi mai lipicios.
Alegerea unui sortiment adecvat de orez este un aspect esențial atunci când gătim. În general, specialiștii în nutriție recomandă orezul integral, acesta având un conținut mai mare de fibre. Însă nu ezita să consulți un nutriționist sau un medic pentru a afla mai multe informații despre acest subiect.
Așadar, cum se prepară bibimbap?
Înainte de a-ți prezenta rețeta, vrem să discutăm un aspect important: este sau nu necesar să speli orezul înainte de a-l găti? Spălarea orezului este o practică foarte răspândită în multe țări asiatice.
În trecut, oamenii spălau orezul pentru a-l curăța de paraziți, de pământ și de alte reziduuri. Opiniile sunt însă împărțite în zilele noastre. Unii bucătari recomandă spălarea orezului pentru a îndepărta amidonul în exces și a obține un ingredient mai „light”, pe când alții afirmă că această practică este inutilă.
Conform unui studiu publicat de organizația Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite, spălarea orezului înainte de a găti poate cauza eliminarea unor nutrienți benefici precum folatul, fierul și tiamina. Din acest motiv, te sfătuim să nu speli orezul pe care îl vei include în următoarea rețetă de bibimbap.
Ingrediente necesare pentru a prepara bibimbap
- 1 cană de orez japonez, cunoscut și ca „orez pentru sushi” (dacă nu-l găsești în supermarket, folosește orez cu bob scurt)
- 300 g de carne de vită tocată
- 1 cană de spanac
- 1 morcov mare
- 10 ciuperci mari
- 2 ouă
- 1 cană de muguri de fasole
- 80 g de kimchi
- Sare (după gust)
- Ulei (dacă este nevoie)
Îți recomandăm:
Ingrediente necesare pentru a marina carnea
- 2 linguri de sos de soia
- 1 linguriță de ulei de susan
- 1/2 linguriță de praf de usturoi
- 1 linguriță de mirin (ingredient opțional)
Ingrediente pentru a prepara sosul de Gochujang
- 2 linguri de pastă de Gochujang (o pastă roșie picantă preparată din boabe de soia fermentate și ardei iute)
- 1 lingură de apă cu oțet de orez (ingredient opțional)
- 1 linguriță de ulei de susan
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de semințe de susan
- Sare (după gust)
Mod de preparare
- Mai întâi, prepară sosul pentru marinare. Combină sosul de soia cu uleiul de susan, praful de usturoi și mirin-ul.
- Marinează carnea tocată în sosul obținut. Nu este nevoie să o lași la marinat mai multe de 10 minute.
- Sotează carnea într-o tigaie sau un wok, apoi pune-o deoparte.
- Picură puțin ulei în cratiță, încălzește și adaugă orezul. Amestecă astfel încât orezul să nu se ardă și să nu se lipească de cratiță.
- După un minut, adaugă două căni de apă fierbinte și sare (după gust). Lasă să fiarbă la foc mediu până când orezul este gata (ar trebui să dureze aproximativ 10 minute, dar citește ambalajul).
- Spală, decojește și rupe morcovul în bucăți sau taie-l fâșii. Apoi, feliază ciupercile.
- Spală bine mugurii de fasole și spanacul.
- Încălzește puțin ulei într-o tigaie sau un wok și sotează morcovul pentru câteva minute. Repetă procedura cu ciupercile. Cel mai bine este să iasă ușor tari.
- Acum, sotează spanacul și, separat, mugurii de fasole. Ai mare grijă, deoarece aceste ingrediente se prăjesc foarte repede.
- Pentru a prepara sosul de Gochujang, pune toate ingredientele necesare într-un castron și amestecă până obții o compoziție fină. Dacă nu vrei ca sosul să fie foarte picant, adaugă doar o linguriță de pastă de Gochujan.
- La final, prăjește ouăle.
Mod de servire
- Bibimbap poate fi servit într-o farfurie adâncă sau în caserolă.
- Orezul trebuie să fie baza preparatului.
- Apoi, grupează restul ingredientelor în funcție de culoare și pune-le deasupra orezului. Inspiră-te din imaginile de mai sus.
- Ouăle prăjite trebuie puse în mijloc.
- Sosul de Gochujang se servește separat și poate fi adăugat preparatului în funcție de preferințe.
Poftă bună!
Câteva idei finale
- Bibimbap poate fi transformat cu ușurință într-un preparat vegetarian. Nu trebuie decât să elimini carnea din rețetă sau să o înlocuiești cu tofu.
- Poți adăuga și alte legume. Opțiuni bune sunt fasolea verde, dovlecelul, ceapa roșie sau ardeii grași.
- Dacă nu reușești să găsești pastă de Gochujang, poți folosi orice altă pastă picantă pentru a prepara sosul.
- În rețeta originală, preparatul se servește cu un gălbenuș de ou crud în mijloc.
Ce mai aștepți? Acum că știi cum se prepară bibimbap, sperăm că vei savura acest preparat coreean simplu cu plăcere. Este o modalitate excelentă de a include mai multe legume în dieta ta zilnică!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Food and Drug Administration. Arsenic in Rice and Rice Products. https://www.fda.gov/food/foodborneillnesscontaminants/metals/ucm319948.htm
- Fundación Española de Nutrición. Arroz. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/arroz.pdf
- Fundación Española de Nutrición. Carne. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/ternera.pdf
- NCBI. (2017). Scientific Evidence of Rice By-Products for Cancer Prevention: Chemopreventive Properties of Waste Products from Rice Milling on Carcinogenesis In Vitro and In Vivo. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28210630
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.