Curățenia excesivă poate fi nocivă
Majoritatea gospodinelor adoră curățenia și se străduiesc să mențină casa imaculată. Câteodată însă, curățenia devine o obsesie și este însoțită de diverse probleme de sănătate. Trebuie să ai grijă ce produse folosești, multe fiind toxice. Citește în continuare pentru a descoperi de ce curățenia excesivă este nocivă.
Curățenia excesivă, o obsesie periculoasă
Excesul nu este benefic în nicio situație, inclusiv când ai impresia că îi ajuți pe cei din jurul tău. În ce privește curățarea locuinței, multe persoane tind să exagereze, adoptând comportamente extreme și făcând mai mult rău decât bine.
Dacă cineva insistă să facă curățenie constant, devine isteric când vede un lucru nelalocul lui sau curăța același spațiu în mod repetat, este posibil ca individul respectiv să sufere de o tulburare psihică.
Acest tip de comportament poate deveni o adevărată manie, persoana afectată fiind incapabilă să se controleze. A face curățenie și a ordona devin gânduri obsedante.
Mulți suferă de tulburarea obsesiv-compulsivă. Această boală este caracterizată prin obsesii iraționale și nevoia compulsivă de a executa anumite acțiuni.
Curățenia excesivă poate avea la bază și frica irațională de boli și infecții. Astfel, curățarea anumitor locuri sau suprafețe (precum contorul sau masa din bucătărie) și spălarea constantă pe mâini devin moduri de a ameliora anxietatea resimțită.
Asemenea obsesii survin deoarece modul de a gândi al persoanei afectate este dereglat. Practic, nevoia de a repeta aceleași acțiuni nu poate fi controlată. Acești indivizi nici măcar nu conștientizează (sau nu vor să accepte) că au o problemă.
Există anumite simptome de care trebuie să ții cont pentru a-ți da seama dacă curățenia excesivă este cauzată de o tulburare mentală. Consultă un specialist dacă:
- Petreci ore în șir făcând curat în baie.
- Aranjezi toate obiectele cu grijă exagerată.
- Cureți mereu toată bucătăria după ce gătești.
- Ai la îndemână cârpe în toate încăperile din locuință.
- Nu poți să dormi dacă un obiect nu este la locul său.
Desigur, asta nu înseamnă că ești „bolnav” doar pentru că îți place să îți sacrifici ziua de sâmbătă pentru a face curat. Curățenia devine o obsesie dacă începe să îți limiteze rutina zilnică, împiedicându-te, de pildă, să petreci timp cu familia sau să ieși în oraș.
Citește și:
Curățenia excesivă și produsele nocive
Chiar dacă nu te identifici cu tipul de persoană descrisă anterior, nu putem neglija o altă problemă frecventă în locuințele moderne. Mai exact, este vorba despre anumite produse de curățare care pot afecta sănătatea noastră și a celor dragi.
Când auzi cuvântul „poluare”, probabil te gândești la fenomene ca smogul, acel amestec de ceață, fum și praf industrial.
Ceea ce poate nu știai este că și diverse produse pe care le folosești zilnic pentru a-ți curăța locuința pot distruge mediul înconjurător.
Este adevărat. Majoritatea locuințelor conțin între 3 și 5 litri de materiale toxice, sub formă de produse de curățat și îngrășăminte pentru flori. Cele din prima categorie (detergenții și înălbitoarele) au multe efecte negative, cum ar fi:
- Probleme respiratorii
- Tulburări ale sistemului endocrin
- Iritații oculare
Produsele de curățat poluează aerul din locuință, care poate deveni de până la 5 ori mai nociv decât aerul de pe stradă. Totodată, aceste produse, care se presupune că mențin casa curată și lipsită de microbi, cauzează frecvent iritații, greață și arsuri.
De îndată ce iau contact cu pielea sau plămânii, produsele de curățat pot declanșa reacții alergice sau chiar otrăvirea organismului. Și detergenții pentru rufe sunt, la rândul lor, foarte nocivi. Hainele spălate cu aceste produse pot cauza iritații.
Îți recomandăm să citești următorul articol:
Detergenții de vase conțin o substanță numită dioxan, una dintre principalele cauze ale contaminării apei subterane. Dioxanul este foarte toxic și, spre deosebire de alți compuși, nu este biodegradabil.
Înălbitorul și efectele sale asupra sănătății
Înălbitorul este considerat a fi unul dintre cele mai puternice produse de curățat existente, dar acesta nu este deloc inofensiv. Inventat în 1774, înălbitorul a fost inițial folosit pentru a albi anumite țesături. De multe decenii, forma sa diluată este vândută pentru curățarea locuințelor.
Din păcate, dacă apelezi la înălbitor pentru a combate microorganismele nocive, riști să te îmbolnăvești. Pe termen lung, acesta afectează sistemul imunitar. Un organism expus acestui produs devine, în timp, incapabil să diferențieze bacteriile benefice de cele dăunătoare.
Mai mult, înălbitorul poate cauza arsuri cutanate, iritații oculare și nazale, probleme respiratorii și scăderea nivelului de oxigen din sânge.
Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt în mod special vulnerabili la efectele nocive ale înălbitorilor. Din cauza lor, micuții pot deveni mai predispuși la sinuzită, pneumonie și bronșită.
Nu în ultimul rând, înălbitorul afectează negativ mediul înconjurător, contaminând solul, apa și aerul.
Așadar, ce mai aștepți? Evită curățenia excesivă și apelează doar la produse naturiste. Chiar merită să iei aceste măsuri!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Richter, P. M. A., & Ramos, R. T. (2018). Obsessive-Compulsive Disorder. CONTINUUM Lifelong Learning in Neurology. https://doi.org/10.1212/CON.0000000000000603
- Castaldelli-Maia, J. M. (2015). Obsessive-Compulsive Disorder. In International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-097086-8.27044-X
- Allen, A., King, A., & Hollander, E. (2003). Obsessive-compulsive spectrum disorders. Dialogues in Clinical Neuroscience. https://doi.org/10.1097/00001504-199903000-00002
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.