Logo image
Logo image

Când este timpul să renunți la o relație?

4 minute
Pentru ca o relație să meargă, ambii parteneri trebuie să facă un efort. În cazul în care numai unul duce greul în spate, în cele din urmă va obosi. 
Când este timpul să renunți la o relație?
Ultima actualizare: 29 aprilie, 2019

Dacă ai făcut tot ce se putea pentru ca relația ta să funcționeze și nu ai primit în schimb decât nefericire, reproșuri și lacrimi,  a venit timpul să renunți la o relație care îți provoacă suferință. Poți să îți vezi de viața ta cu demnitatea intactă și cu capul sus. Timpul va avea grijă să îți vindece inima frântă. 

Când începi o relație amoroasă, ești sigur că ea este aleasa. Sau cel puțin așa speri. Nu este de mirare, întrucât creierului nu îi plac incertitudinile.

Este contraproductiv să  trăiești cu ideea că totul atârnă de un fir de ață. În acest fel, investești timp, energie și îți pui sufletul pe tavă pentru un lucru sortit eșecului.

Atunci când începi o relație, trebuie să crezi că amândoi veți face eforturi la fel de mari pentru ca aceasta să funcționeze și că „investiția” emoțională va da roade.

Când vine vorba de dragoste, oamenii au nevoie de siguranță și de convingerea că legătura creată va fi una durabilă. În acest fel, cei doi pot evolua în plan personal și își pot construi un viitor împreună. Acest lucru este posibil dacă ambii au un obiectiv comun.

Din păcate, oricât de trist ar părea, în realitate lucrurile nu se petrec chiar așa. Relațiile se pot destrăma ușor. Dragostea se transformă apoi într-o armă capabilă să provoce răni adânci. Astfel, hotărârea să renunți la o relație îți poate distruge stima de sine și integritatea personală.

Să discutăm puțin pe baza acestui subiect. Să analizăm în profunzime aceste despărțiri complexe în care încheierea armonioasă a unei relații îți permite să îți vindeci inima rănită și să îți vezi mai departe de viața ta.

Elemente cheie pentru menținerea unei relații solide

Some figure

Ce anume face o relație să dureze? De ce ajungi să te distanțezi de partener și să renunți la o relație? Oricât de ciudat ar părea, dragostea nu este de ajuns.

Relațiile se construiesc din lucruri mărunte și din multe alte „ingrediente” care îi pot oferi dragostei un gust dulce sau amărui.

La începutul anilor ’80, s-a formulat un model care încă face parte din câmpul psihologiei relaționale: modelul investiției. Potrivit acestuia, o relație va funcționa numai dacă sunt îndeplinite următoarele trei condiții:

  • Un cuplu poate avea o legătură puternică dacă sunt prezente toate componentele fundamentale ale unei relații: intimitate, înțelegere, o comunicare reușită, respect, distracție, siguranță, sexualitate… 
  • Ambii parteneri se simt împliniți în cadrul relației. Niciunul dintre ei nu se simte frustrat sau nemulțumit de felul în care este tratat. Cu alte cuvinte, cei doi se respectă unul pe altul și contribuie la o îmbogățire emoțională reciprocă.
  • Totodată, nu trebuie să existe jocuri de putere. Relația trebuie să se bazeze pe egalitatea timpului, a emoțiilor și a resurselor investite.

Citește și: 5 elemente cheie pentru a menține respectul într-o relație

Nu trebuie să renunți la o relație imediat, luptă să o salvezi!

Some figure

Probabil ai mai auzit din cărți de dezvoltare personală sugestia de a tăia răul de la rădăcină atunci când o relație nu funcționează.

Nu este nevoie de o atitudine atât de radicală. De fapt, probabil știi deja că, atunci când iubești o persoană, nu este ușor să te debarasezi de ea. Este greu să procedezi în acest fel chiar și atunci când știi că lucrurile nu merg așa cum ar trebui.

Atunci când partenerii unui cuplu se distanțează unul de celălalt, pot exista mai mulți factori la mijloc. Nu ne referim numai la lucruri concrete cum ar fi trădări, insulte, abuz sau dispreț. Uneori, o relație se răcește fără să îți dai seama de ce. 

  • Dacă încă există dragoste, o relație merită să fie ocrotită ca o comoară neprețuită.
  • Dacă te străduiești să o menții la suprafață și faci tot ce se poate pentru a reînnoda firele rupte, te vei simți mult mai bine, chiar dacă eforturile tale sunt în zadar.
  • Nu există niciun lucru mai neplăcut decât să renunți la o dragoste și să te întrebi apoi dacă ai fi putut face mai mult pentru a o salva. 

Te-ar putea interesa și: 7 semne că aveți o relație nefericită

Limite pe care nu trebuie să le depășești

Some figure

Atenție: și în dragoste există anumite limite. Nu merită să dai orice pentru a menține o relație. Nu toate resursele sunt mijloace valide pentru a câștiga această luptă.

Atunci când vine vorba de salvarea unei relații, nu trebuie să fii singurul care pune totul pe tavă. Păstrează-ți demnitatea, stima de sine și identitateaÎn plus, nu are niciun rost să mai lupți dacă dragostea s-a epuizat. Poate este timpul să renunți la o relație care nu îți mai aduce nimic bun.

Totodată, este bine să te gândești dacă merită să îi mai acorzi o șansă unei persoane care te-a dezamăgit de prea multe ori.

Niciun efort nu este prea mare pentru a salva relația dacă persoana de lângă tine chiar merită. Desigur, dragostea și respectul sunt alte două componente necesare pentru a fi motivat să lupți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Escobar-Mota, G., Sánchez-Aragón, R., & Lavalle, D. (2019). Adaptación y validación de la Escala del Modelo de Inversión en población mexicana. Psicología Iberoamericana, 27(1), 31-40.
  • Rojas, J. O. (2012). El vínculo de pareja: Una posibilidad afectiva para crecer. Revista Electrónica Educare, 16, 23-30.
  • Cyrulnik, B. (2020). El amor que nos cura. Editorial Gedisa.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.