Depresia după nuntă: cum să o recunoaștem și să o depășim?
Scris și verificat de psihologul Elena Sanz
Zilele și lunile de după nuntă ar trebuie să fie cele mai fericite din viața unui cuplu. Tocmai te0ai căsătorit cu dragostea vieții tale și amândoi vă confruntați cu începutul captivant al unei călătorii comune. Așadar, de ce te simți atât de trist, lipsit de conexiune și gol? Este posibil să fii afectat de depresia după nuntă.
Acest concept nu este neapărat o tulburare severă de dispoziție, ci mai degrabă un sentiment de gol și melancolie pe care atât bărbații, cât și femeile îl pot experimenta după căsătorie. Aceste sentimente apar pe neașteptate și pot fi greu de recunoscut, acceptat și depășit.
Depresia după nuntă: cum se manifestă?
Fiecare persoană este diferită și, prin urmare, simptomele variază de la caz la caz. În general, manifestările sunt similare cu cele ale unui episod depresiv, dar poate mai puțin intense.
Printre cele mai frecvente sunt următoarele:
- Senzație de gol, singurătate și angoasă
- Tristețe constantă și tendință spre izolare. Persoana în cauză se poate simți deconectată de partener și poate evita contactul emoțional cu ea.
- Apatie și pierderea interesului. Nimic nu pare să provoace plăcere sau entuziasm și zilele devin monotone.
- Tulburări de somn și apetit
- Lipsă de energie sau plictiseală persistentă
Această criză emoțională are loc la zile, săptămâni sau luni după nuntă și poate dura mai mult sau mai puțin, în funcție de caz.
De ce apare depresia după nuntă?
Este greu de înțeles de ce o persoană se simte deprimată în una dintre cele mai bune etape ale vieții și ale relației sale. Cu toate acestea, depresia după nuntă este mai frecventă decât credem. Există mai mulți factori care contribuie la apariția sa.
Citește și: Cum se detectează depresia
Senzație de gol
Pregătirile pentru nuntă ne ocupă mintea și timpul liber. Am avut atâtea de făcut…! Am împărtășit momente magice alegând florile, hainele sau meniul pentru petrecere. Acum totul s-a terminat. Nu mai suntem protagoniști și viața redevine rutină. Simțim că nu mai avem un scop și asta produce un sentiment de gol.
Dificultate de adaptare la noul statut
Asumarea rolului de persoană căsătorită poate dura ceva timp și pot apărea anumite dificultăți sau rezistențe. Unii pot simți că regretă decizia, că sunt legați sau ținuți în cușcă, că le este dor de viața dinainte.
Poate că nu își mai văd familia sau prietenii la fel de mult sau poate că presiunea angajamentului este mare. Chiar dacă este o chestiune de perspectivă, aceste gânduri și sentimente pot duce la o vinovăție puternică.
Așteptări neîmplinite
Realitatea este uneori cea care generează depresia post-nuntă. Poate că au existat așteptări nerealiste în legătură viața de cuplu. Când nu au fost îndeplinite, au apărut teama și tristețea.
Există certuri, gelozie sau discrepanțe. Trebuie să acceptăm rutina zilnică, diferențele de păreri despre treburile casnice sau lipsa timpului comun. Este posibil să tânjim după viața anterioară.
Nunta a fost un petic, dar problema este încă acolo
Uneori, ideea de căsătorie apare ca un fel de remediu disperat la problemele pe care cuplul le are de mult timp. Este vorba de a ascunde îndoielile, certurile sau diferențele cu acest zbor înainte. Dar, după nuntă și luna de miere, problemele din trecut sunt încă aici.
Recomandăm: 9 sfaturi eficiente pentru a combate depresia în mod natural
Cum să depășim depresia după nuntă?
Dacă simți că treci prin depresie după nuntă, stai calm. Asta nu înseamnă că ceva nu este în regulă sau că pasul făcut a fost o greșeală.
Există câțiva pași pentru a depăși această situație:
- Acceptă-ți sentimentele. Uneori poate fi dificil să identificăm simptomele și chiar mai dificil să recunoaștem că suntem depresivi. Nu te judeca, nu te învinovăți și nu-ți reprima sentimentele. Observați-vă emoțiile și acceptă-le pentru a merge mai departe.
- Schimbați-vă perspectiva. Încearcă să-ți amintești că nunta nu a fost scopul, ci începutul drumului. Fii entuziasmat de apariția acestei noi etape în cuplu. Generează noi proiecte și scopuri, individuale și partajate și dedică-ți timpul pentru ceea ce te face să te simți bine.
- Nu neglija oamenii semnificativi din viața ta. A fi căsătorit nu înseamnă a fi nevoit să te izolezi sau să renunți la restul rolurilor pe care le ai. Permite-ți să te dezvolți în interiorul și în afara cuplului și nu vei simți că ai pierdut nimic.
- Vorbește cu partenerul tău. Explică-i modul în care te simți și ceea ce ai nevoie. Comunicarea te va ajuta să-ți procesezi emoțiile, să-ți întărești legătura și să eviți neînțelegerile.
- Caută ajutor profesional dacă este necesar. Dacă relația ta are probleme sau simți că această melancolie îți provoacă un mare disconfort sau interferează cu viața de zi cu zi, psihoterapia poate fi de mare ajutor.
Pe scurt, depresia post nuntă este comună. Poate apărea în cel mai puțin așteptat moment și poate genera tristețe și apatie. Totuși, dacă îți permiți să simți, dacă comunici și te concentrezi pe construirea acestei noi etape, totul va trece.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Livermore, Sierra (2022) “The New Bride’s Guide to Overcoming “Post-Wedding Depression”,” Family
Perspectives: Vol. 3 : Iss. 1 , Article 10.
Disponible en: https://scholarsarchive.byu.edu/familyperspectives/vol3/iss1/10 - Scott, A. M., & Stafford, L. (2018). An investigation of relational turbulence and depressive symptoms in newly married women. Personal Relationships, 25(1), 22–37
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.