Descoperă 3 rețete delicioase cu broccoli
Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva
La fel ca în cazul multor altor alimente, există diverse rețete delicioase cu broccoli pe care mulți dintre noi nu le cunoaștem, deoarece nu îndrăznim să facem „experimente” culinare cu acest ingredient și ne limităm la rețetele clasice.
Dacă ai căuta modalități de a prepara broccoli, rezultatele ar fi cu siguranță monotone și plictisitoare. Din păcate, cam toate legumele au căpătat această reputație proastă.
La prima vedere, însuși conceptul de „rețete delicioase cu broccoli” pare greu de acceptat. În realitate, lucrurile stau cu totul altfel decât își imaginează unele persoane. Dacă știi cum să combini ingredientele, poți crea preparate minunate. Nu trebuie decât să experimentezi puțin în bucătărie.
În cele ce urmează te invităm să descoperi 3 rețete delicioase cu broccoli pe care le poți încerca oricând. Iată despre ce este vorba!
Rețete delicioase cu broccoli
1. Broccoli gratinat cu brânză
Această primă recomandare este o combinație clasică din punct de vedere al gustului. Brânza se potrivește foarte bine cu broccoli. În plus, orice altă sursă de proteine de origine animală poate oferi o savoare deosebită preparatului. Nu trebuie decât să încerci diferite combinații pentru a descoperi una pe placul tău.
Ingrediente
- 2 căni de broccoli (200 g)
- 4 fâșii de bacon (100 g)
- 5 ouă de dimensiuni medii (300 g)
- ½ lingură de sare (15 g)
- 1 lingură de muștar (25 g)
- 2 căni de făină (200 g)
- 2 căni de brânză rasă (200 g)
- 1 cană de lapte integral (110 ml)
Mod de preparare
- Pune cele două căni de broccoli la fiert într-o cratiță cu apă.
- După ce apa dă în clocot, scoate bucățile de broccoli și lasă-le deoparte la răcit.
- Taie fâșiile de bacon și călește-le în tigaie până capătă o nuanță aurie – maronie.
- Preîncălzește cuptorul la 250 °C și unge tava de copt.
- Între timp, bate ouăle cu făina, smântâna și laptele. Amestecă bine, adaugă puțină sare, muștar și brânză rasă.
- Taie bucățile de broccoli, toarnă deasupra produsul preparat și amestecă bine. Toarnă tot amestecul în tavă, presară puțină brânză rasă deasupra și lasă-l la copt 30 de minute.
2. Frittata cu broccoli
Frittata descrisă mai jos nu poate lipsi de pe lista de rețete delicioase cu broccoli. Aceasta este ușor de preparat și are un gust nemaipomenit.
Ingrediente
- 1 lingură de sare (25 g)
- 2 căni de broccoli (200 g)
- 2 ardei grași roșii (85 g)
- 5 ouă de dimensiuni medii (300 g)
- 2 căni de brânză rasă (200 g)
- 1 lingură de unt (25 g)
- 1½ cană de lapte (165 ml)
Mod de preparare
- Fierbe bucățile de broccoli într-o cratiță mică. Strecoară și aruncă apa.
- Preîncălzește cuptorul la 180 °C.
- Bate oul cu laptele în tigaie.
- Adaugă apoi ardeii tăiați mărunt, sarea și brânza.
- Fierbe amestecul la foc mic timp de 5 minute.
- Ia vasul de pe foc și pune-l în cuptor pentru ca partea de sus să se coacă bine. Nu-l lăsa la cuptor mai mult de 15 minute.
3. Salată cu broccoli și carne de pui
Știm, salatele sunt destul de banale. În general, acestea sunt asociate cu o alimentație sănătoasă și rareori conțin carne, cu excepția celei de pui sau de curcan.
Însă, când vine vorba de rețete delicioase cu broccoli, îți propunem o salată care combină foarte mulți nutrienți, păstrând gustul unic al cărnii de pui.
Ingrediente
- 2 ardei grași roșii (85 g)
- 2 legături de ceapă verde (35 g)
- 1 lingură de curry (25 g)
- 2 căni de broccoli (200 g)
- 1 lingură de usturoi granulat (25 g)
- 1 piept de pui mare (225 g)
- 2 cepe mici tocate (75 g)
Mod de preparare
- Fierbe bucățile de broccoli, strecoară-le și dă-le deoparte.
- Călește pieptul de pui în tigaie cu puțin ulei vegetal, adăugând sare, ardei grași, curry și usturoi. Așteaptă până ce carnea devine aurie – maronie.
- Într-o altă tigaie, pune ceapa tocată și restul de ardei gras tăiat mărunt. Este important să călești bine legumele pentru ca acestea să emane aromele lor deosebite.
- Îți recomandăm să servești salata caldă cu un pahar de vin bun.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Fritts, J. R., Fort, C., Quinn Corr, A., Liang, Q., Alla, L., Cravener, T., … Keller, K. L. (2018). Herbs and spices increase liking and preference for vegetables among rural high school students. Food Quality and Preference. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2018.02.013
- Broccoli, V., & Luoni, M. (2018). Recipes for Making Neurons using Combinatorial Forward Genetics. Cell Stem Cell. https://doi.org/10.1016/j.stem.2018.06.012
- Liu M, Zhang L, Ser SL, Cumming JR, Ku KM. Comparative Phytonutrient Analysis of Broccoli By-Products: The Potentials for Broccoli By-Product Utilization. Molecules. 2018;23(4):900. Published 2018 Apr 13. doi:10.3390/molecules23040900
- Mahn, A., & Reyes, A. (2012). An overview of health-promoting compounds of broccoli (Brassica oleracea var. italica) and the effect of processing. Food Science and Technology International, 18(6), 503–514. https://doi.org/10.1177/1082013211433073
- Marangoni F, Corsello G, Cricelli C, et al. Role of poultry meat in a balanced diet aimed at maintaining health and wellbeing: an Italian consensus document. Food Nutr Res. 2015;59:27606. Published 2015 Jun 9. doi:10.3402/fnr.v59.27606
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.