Descurajarea este normală, pesimismul este dăunător
Cine nu s-a simțit descurajat măcar o dată în viață? Este un lucru normal, ba chiar am putea spune că toți oamenii au trecut și trec prin astfel de momente. Cu toate acestea, descurajarea și pesimismul sunt două lucruri diferite. În timp ce descurajarea este firească, pesimismul este dăunător.
Pesimismul este dăunător, ne afectează în diverse moduri și ne poate complica foarte tare viața. Cel mai grav este faptul că mulți oameni nu sunt conștienți de această atitudine decât atunci când este prea târziu. Odată instalat în mintea ta, pesimismul este greu de înlăturat.
Citește și:
De la normalitate la toxicitate: pesimismul este dăunător
Adevărul este că de la descurajare la pesimism nu este decât un pas. Deci, ce se întâmplă? Care este cauza pesimismului? Pesimismul apare întotdeauna în urma prelungirii sentimentului de descurajare.
Nu este un lucru rău să fii descurajat. Orice persoană se simte descurajată din când în când, dar acest sentiment te poate ajuta să-ți regăsești forța necesară pentru a înfrunta situația.
Problema este că uneori îți e greu să ieși din acea stare de descurajare. Poate fi din cauza circumstanțelor defavorizante sau a neputinței de a vedea lumina de la capătul tunelului… Tot ce contează este că la final vei fi prins în ghearele pesimismului.
Poate crezi că nu este un lucru atât de rău, dar adevărul este că pesimismul este dăunător și te schimbă foarte mult. Vrei să știi în ce fel?
Pesimismul îți schimbă perspectiva asupra vieții
Pesimismul îți schimbă perspectiva asupra vieții și a tot ceea ce te înconjoară. Dintr-odată, totul pare întunecat. Tu însuți simți că ai devenit un om pesimist. Acest cerc vicios te împiedică să găsești o cale de scăpare.
În momentele adânc pesimiste, nu mai observi ocaziile favorabile, nu mai simți experiențele trăite. Se întâmplă adesea să ratezi numeroase oportunități.
Toate acestea se datorează unui singur sentiment: frica.
Îți schimbă modul de a asculta
Când ai această stare de spirit, tot ce auzi capătă proporții exagerate. Un singur comentariu negativ sau o replică nepoliticoasă îți provoacă un disconfort major.
În mintea ta se ivesc tot felul de cuvinte grele: „Ești un om de nimic”, „Tot se va întâmpla mai devreme sau mai târziu”, „Nimeni nu te ajută”, „Toată lumea e împotriva ta”. Aceste gânduri te fac să te simți și mai descurajat și vor hrăni pesimismul care te-a acaparat.
Îți recomandăm să citești și:
Îți schimbă modul de a vorbi
Pe măsură ce începi să auzi numai lucruri negative, îți schimbi viziunea asupra vieții și începi să vorbești altfel decât o făceai până acum.
În astfel de momente vorbești despre lucruri triste, rostești vorbe pline de durere care reflectă pesimismul adânc în care te-ai afundat.
Așadar, care este soluția? Forțează gândurile pozitive să iasă la suprafață, pentru că nu totul este așa de rău precum pare. Problema este că ai ochii închiși, așa că deschide-i!
Îți afectează relațiile personale
În cele din urmă pesimismul îți va afecta relațiile personale. Este posibil să ieși mai rar în oraș sau să îți „molipsești” și prietenii cu pesimismul tău.
Această situație te determină să te izolezi și mai tare, lucru care nu îți face bine. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să încerci să vorbești despre problema ta cu prietenii tăi, să te simți bine și, mai presus de orice, să nu te închizi în tine.
Aceștia sunt cei mai buni aliați împotriva pesimismului.
Îți pune viitorul în pericol
Sentimentul de descurajare, pesimismul și deznădejdea provoacă un fel de paralizie interioară. Nu vei mai fi capabil să înfrunți viața, vei rata multe oportunități și vei avea mult de pierdut dacă nu te implici așa cum trebuie.
Nu mai ai chef de nimic, nimic nu te mai entuziasmează. Succesul îți va scăpa din mâini și te vei simți și mai rău din cauza asta. Așa că încearcă să ieși la lumină, luptă pentru asta!
Dar, mai mult decât atât, cere ajutorul oamenilor din jurul tău. Ei te vor ajuta să vezi lucrurile într-o lumină pozitivă!
Așa cum am menționat deja, cu toții trecem prin stări negative, dar important este să ieși din ele. Dacă rămâi așa pentru mai mult timp, vei deveni o persoană toxică. Vei pierde multe oportunități și prieteni și vei deveni trist și apatic.
Învață să-ți comunici problemele și altor persoane și să dezvălui ceea ce simți. Modul în care vezi tu lucrurile nu este singurul posibil și, în aceste clipe, cu siguranță nu este cel mai corect.
Lasă-i pe ceilalți să îți deschidă ochii. Lupta împotriva întunericului care te învăluie.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Martínez-Correa, A., Reyes Del Paso, G.A., García-León, A., and González-Jareño, M.I. (2006). Optimismo/pesimismo disposicional y estrategias de afrontamiento del estrés. Psicothema 18, 66–72.
- Fernández-González, L., González-Hernández, A., and Trianes-Torres, M.V. (2015). Relaciones entre estrés académico,apoyo social,optimismo- pesimismo y autoestima en estudiantes universitarios. Electronic Journal of Research in Educational Psychology 13, 111–130.
- Contreras, F. (2006). (2006). Psicología positiva: una nueva perspectiva en psicología. Diversitas: Perspectivas En Psicología 2, 311–319.
-
del Valle, C. H. C., & Mateos, P. M. (2008). Dispositional pessimism, defensive pessimism and optimism: The effect of induced mood on prefactual and counterfactual thinking and performance. Cognition and emotion, 22(8), 1600-1612.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.