Logo image
Logo image

6 recomandări pentru prevenirea cancerului mamar

3 minute
Un stil de viață activ și exercițiile fizice regulate ajută la prevenirea cancerului mamar. Chiar și așa, consulturile medicale periodice sunt necesare pentru a te asigura că nu există nicio neregulă. 
6 recomandări pentru prevenirea cancerului mamar
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cancerul mamar este printre cele mai răspândite tipuri de cancer din întreaga lume. Această boală cronică apare atunci când celulele țesutului mamar se dezvoltă în mod anormal. Citește în continuare pentru a descoperi câteva recomandări pentru prevenirea cancerului mamar.

Cancerul mamar provoacă multă îngrijorare în rândul femeilor, deoarece există numeroși factori de risc atunci când vine vorba de dezvoltarea acestei boli.

Datorită progreselor medicale și tehnologice, există în prezent mai multe opțiuni de tratament. Însă medicii recomandă în continuare pacientelor să fie atente la orice simptom suspect.

În plus, specialiștii recomandă adoptarea unor obiceiuri sănătoase care, deși nu garantează întotdeauna prevenirea cancerului mamar, ajută cel puțin la diminuarea riscului de dezvoltare a bolii.

Care sunt cauzele cancerului mamar?

Cauzele cancerului mamar nu sunt 100% clare. Medicii susțin că boala apare atunci când anumite celule din țesutul mamar prezintă o dezvoltarea anormală rapidă. Aceste celule se pot răspândi în țesuturile mamare sau în alte zone ale corpului (metastază), fiind transportate prin vasele sanguine și sistemul limfatic.

  • În majoritatea cazurilor, cancerul începe să se dezvolte în canalele galactofore care produc laptele matern. Acest tip de cancer la sân este cunoscut drept carcinom ductal invaziv.
  • Atunci când boala debutează în țesutul glandular sau lobuli, poartă denumirea de carcinom lobular invaziv.
  • Totodată, există și alte tipuri de cancer care se dezvoltă în alte țesuturi ale sânului.

Factori de risc

Există diverși factori hormonali, de mediu și genetici care pot duce la dezvoltarea cancerului de sân. Însă nu se știe sigur de ce anumite persoane dezvoltă această boală și altele nu.

Printre factorii de risc se numără:

  • Sexul femeiesc. Chiar dacă și bărbații se pot îmbolnăvi de cancer mamar, femeile sunt cel mai afectate.
  • Vârsta mai înaintată
  • Antecedente medicale personale sau în familie de cancer mamar
  • Obezitatea
  • Prima menstruație la o vârstă fragedă
  • Folosirea terapiilor hormonale
  • Consumul de băuturi alcoolice
  • Expunerea la radiații

Simptomele cancerului mamar

Some figure
  • Modificări ale dimensiunii și formei sânului
  • Schimbări la nivelul pielii care acoperă sânii
  • Un nodul sau o zonă îngroșată a țesutului mamar
  • Mamelon retractat
  • Cojirea pielii din jurul mamelonului
  • Roșeață sau gropițe în pielea din jurul sânului

Recomandări pentru prevenirea cancerului mamar

Având în vedere complexitatea acestei boli, nu putem spune că aceste recomandări pentru prevenirea cancerului mamar sunt 100% eficiente. Însă anumite obiceiuri sănătoase reduc riscul de îmbolnăvire, mai ales dacă ești expusă la factorii de risc enumerați mai sus.

1. Fii activă

Some figure

Femeile cu un stil de viață activ sunt mai puțin predispuse la dezvoltarea cancerului mamar. Activitatea fizică reglează nivelul de estrogen, un hormon esențial pentru sănătatea femeilor.

2. Evită kilogramele în plus

Persoanele cu un procent mai mare de grăsime în corp sunt mai predispuse la dezvoltarea cancerului. Prin urmare, este esențial să adopți obiceiuri sănătoase și să îți menții o greutate corporală normală și echilibrată.

3. Redu consumul de alcool

Una dintre cele mai bune recomandări pentru prevenirea cancerului mamar este reducerea consumului de băuturi alcoolice. Alcoolul în exces are multe efecte negative asupra sănătății.

4. Alăptează-ți copilul la sân

Some figure

Alăptarea la sân nu este numai cea mai bună modalitate de a-i oferi bebelușului nutrienții de care are nevoie, ci și o metodă excelentă de prevenire a cancerului mamar și a altor boli agresive.

5. Autoexaminează-ți sânii în fiecare lună

Când vorbim despre recomandări pentru prevenirea cancerului mamar, autoexaminarea lunară a sânilor ocupă o poziție fruntașă. Acest obicei te ajută să descoperi în timp util orice anomalie prezentă la nivelul țesutului mamar.

6. Supune-te unor teste genetice

Dacă ai antecedente de cancer mamar în familie, este bine să îți faci anumite teste genetice pentru a afla cât de mare este riscul de îmbolnăvire în cazul tău. În urma unei evaluări profesionale, medicul va decide dacă este necesar să urmezi un tratament.

Îți este teamă că ai cancer mamar? Dacă ai motive de îngrijorare, mergi cât mai rapid la medic și fă-ți toate investigațiile necesare.

În general, dacă vrei să reduci riscul de dezvoltare a acestei boli, ține cont de cele 6 recomandări pentru prevenirea cancerului mamar enumerate mai sus și integrează toate aceste obiceiuri sănătoase în stilul tău de viață.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • A step-by-step guide to reducing your risk of breast cancer. Breastcancer.org [Document avaiable online].
  • Breast Cancer Risk and Prevention. American Cancer Society. [Document avaiable online].
  • Hashemi, Seyed & Karimi, Samieh & Mahboobi, Hamidreza. (2014). Lifestyle changes for prevention of breast cancer. Electronic physician. 6. 894-905. 10.14661/2014.894-905.
  • Sauter, Edward R. “Breast Cancer Prevention: Current Approaches and Future Directions.” European journal of breast health vol. 14,2 64-71. 1 Apr. 2018, doi:10.5152/ejbh.2018.3978
  • Thompson, P. & Stopeck, A. & Alberts, David & Hess, Lisa. (2008). Breast Cancer Prevention. 10.1007/978-3-540-68986-7_14.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.