Dietă detoxifiantă de 3 zile – 4 variante
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Ai vrea să urmezi o dietă detoxifiantă de 3 zile? Acest tip de plan alimentar pe termen scurt are drept scop eliminarea toxinelor din organism. Totodată, curele detoxifiante reduc stresul provocat de excesele din trecut și te ajută să te pregătești pentru a urma o dietă mai sănătoasă.
Dietele de mai jos îți vor hrăni organismul și îi vor îmbunătăți funcțiile. Principalul lor avantaj este faptul că mâncărurile pe care va trebui să le consumi sunt foarte gustoase. Așadar, nu-ți va fi greu să le incluzi în dieta ta zilnică. Acest aspect este foarte important, multe diete detoxifiante nefiind ușor de urmat.
1. Dietă detoxifiantă de 3 zile pentru curățarea ficatului
Prima dietă detoxifiantă de 3 zile pe care o prezentăm te va ajuta să-ți cureți unul dintre cele mai importante organe: ficatul. Aceasta constă în combinarea de ingrediente sănătoase și proaspete, care elimină deșeurile acumulate în ficat și îl purifică. O poți urma o dată pe lună.
Un smoothie pentru micul dejun
Ingrediente
- 1 bucată mică de ghimbir
- Sucul de a 2 grepfruturi
- 4 morcovi
- 1 cană (250 ml) de apă de cocos
Instrucțiuni
- Procesează ingredientele cu ajutorul unui robot de bucătărie și servește băutura obținută.
Salată pentru brunch
Ingrediente
- ½ avocado
- 1 cană (50 g) de salată verde
- ½ portocală tăiată în felii
- 4 roșii cherry
- 1 linguriță (5 g) de ulei de măsline
- 1 linguriță (5 ml) de oțet balsamic
Mod de preparare și consum
- Amestecă toate ingredientele, asezonează cu ulei de măsline și oțet, apoi servește!
Smoothie pentru cină
Ingrediente
- 1 morcov
- 1 tijă de țelină
- ½ cană (15 g) de spanac
- 1 cană (250 ml) de lapte de migdale
Mod de preparare și consum
- Procesează ingredientele cu un robot de bucătărie până obții smoothie-ul, apoi consumă-l.
2. Dietă detoxifiantă de 3 zile pe bază de sucuri
Cea de-a doua dietă detoxifiantă de 3 zile curăță și calmează sistemul digestiv. Aceasta este ideală dacă experimentezi simptomele tipice ale unui plan alimentar greșit, cum ar fi:
- Indigestia
- Slăbiciunea
- Balonarea
- Greața
- Schimbările de dispoziție
- Problemele cutanate
La sfârșitul celor 3 zile de cură te vei bucura de beneficii ca:
- Un nivel crescut de energie
- Un ficat curat
- Pierderea în greutate
- Reducerea inflamațiilor
Smoothie pentru prima zi a curei
Ingrediente
- 6 mere
- 2 sfecle mari
- ½ tijă de țelină
- 1 castravete
- Zeama a 2 lămâi
- 2 roșii
- 5 morcovi de mărime medie
Mod de preparare și consum
- Spală toate ingredientele și procesează-le într-un robot de bucătărie.
- Ține smoothie-ul preparat în frigider. Bea-l pe tot parcursul zilei.
Smoothie pentru a doua zi a curei
Ingrediente
- 4 mere
- 3 castraveți
- 1 cană (30 g) de pătrunjel
- 2 căni (60 g) de spanac
- ½ tijă de țelină
- 1 linguriță (3 g) de ghimbir măcinat
Mod de preparare și consum
- Procesează ingredientele într-un robot de bucătărie și bea smoothie-ul obținut pe tot parcursul zilei.
Smoothie pentru a treia zi a curei
Ingrediente
- 2 sfecle mari
- ½ tijă de țelină
- 3 mere
- Sucul a 2 portocale
- ½ cană (15 g) de salată verde
- 5 morcovi
- 1 linguriță (3 g) de ghimbir
Mod de preparare și consum
- Procesează toate ingredientele în robotul de bucătărie și depozitează smoothie-ul preparat în frigider.
- Consumă această băutură pe tot parcursul zilei.
3. Dietă detoxifiantă de 3 zile pe bază de supă
Supa pe care o vei consuma dacă optezi pentru această dietă conține potasiu, un element alcalin care facilitează eliminarea toxinelor din celule. În plus, acest preparat oferă fibre solubile (care stimulează secreției bilei) și fibre insolubile (care susțin mișcările intestinale).
La sfârșitul curei, sistemul tău imunitar va fi mai puternic și vei avea un risc scăzut de a contracta boli. Ca să urmezi această dietă, nu trebuie decât să servești supa de mai jos de cinci ori pe zi.
Supă de broccoli
Ingrediente
- 2 căni (300 g) de broccoli
- 2 tije de țelină
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 1 morcov
- 2 căni (500 g) de fiertură de pui fără grăsime
- 1 linguriță (5 g) de ulei de cocos
- 1 lingură (15 g) de semințe de chia
- Sare și piper (după gust)
Mod de preparare și consum
- Taie toate legumele în cubulețe.
- Încălzește uleiul într-o cratiță adâncă și gătește legumele în stil sote.
- Adaugă fiertura de pui și asezonează cu sare și piper (după gust).
- Fierbe la foc mediu până începe să dea în clocot, apoi servește supa caldă.
4. Dietă detoxifiantă de 3 zile pentru curățarea organismului
Ultima dietă detoxifiantă de 3 zile îți poate curăța organismul înainte de a adopta un plan alimentar mai sănătos. Detoxifierea ajută organele afectate, cum ar fi ficatul și stomacul, să funcționeze mai eficient. După ce îți vei detoxifia complet organismul, te vei simți mai ușor și mai plin de energie.
Reține însă că asemenea diete nu trebuie urmate pentru perioade lungi de timp. Cel mai probabil, vei avea un nivel scăzut de energie pe perioada curei, așadar evită efortul fizic excesiv.
Infuzie pentru dimineața și seara
Ingrediente
- 1 pahar (200 ml) de apă fierbinte
- Zeama unei lămâi
- 5 frunze de mentă proaspătă
- 1 linguriță (3 g) de ghimbir ras
Mod de preparare și consum
- Pune ingredientele în paharul de apă fierbinte și lasă să infuzeze timp de 5 minute.
- Strecoară și servește.
Gustare pentru mijlocul dimineții
Ingrediente
- 1 morcov tăiat în fâșii mici
- ½ castravete tăiat în fâșii mici
- 2 tije de țelină tăiate în fâșii mici
- 1 linguriță (5 g) cremă de brânză
Mod de preparare și consum
- Amestecă legumele și servește-le împreună cu crema de brânză.
Gustare pentru prânz
Ingrediente
- ½ castravete
- 1 roșie
- ½ avocado
- 1 linguriță (5 g) de ulei de măsline
Mod de preparare și consum
- Decojește ingrediente-le, amestecă-le și servește.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Liu, R. H. (2013). Health-Promoting Components of Fruits and Vegetables in the Diet. Advances in Nutrition: An International Review Journal, 4(3), 384S–392S. https://doi.org/10.3945/an.112.003517
- Slavin, J. L., & Lloyd, B. (2012). Health Benefits of Fruits and Vegetables. Advances in Nutrition: An International Review Journal, 3(4), 506–516. https://doi.org/10.3945/an.112.002154
-
Maizura, M., Aminah, A., & Aida, W. M. W. (2011). Total phenolic content and antioxidant activity of kesum (Polygonum minus), ginger (Zingiber officinale) and turmeric (Curcuma longa) extract. International Food Research Journal, 18(2). https://doi.org/10.1111/nph.13375
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.