Dieta pentru deshidratare: în ce constă?
Deshidratarea se produce atunci când corpul nu are suficientă apă pentru a-și putea îndeplini corect funcțiile. Pentru a preveni această problemă (care poate avea consecințe asupra sănătății atât pe termen mediu, cât și pe termen lung), poți adopta dieta specială pentru deshidratare.
Fiecare persoană trebuie să bea o anumită cantitate de apă (în funcție de vârstă, greutate și sex) pe tot parcursul zilei. Însă acest aport nu ar trebui să provină doar din pahare de apă, ci și din alimente. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 20% din apa consumată zilnic trebuie să provină din fructe și legume.
Unele persoane trebuie să acorde mai multă atenție modalităților de prevenire a deshidratării, deoarece sunt mai susceptibile să sufere de aceasta dacă nu iau măsurile corespunzătoare. Dintr-un motiv sau altul, corpul lor consumă mai mult lichid (transpirație, frecvența urinării și așa mai departe). Cele mai vulnerabile persoane sunt:
- Copiii
- Sportivii
- Femeile gravide
- Pacienții cu boli cronice
- Persoanele în vârstă
Acești oameni ar trebui să-și monitorizeze mai atent consumul de apă și să consume alimente bogate în acest lichid.
Îți recomandăm:
Dieta pentru deshidratare: ce alimente trebuie să consumi?
Alimentele reprezintă aproximativ 30% din aportul de lichide din organism; restul de 70% provine din băuturile consumate. Este important să cunoști alimentele solide care conțin cea mai mare cantitate de apă pentru a adopta o dietă echilibrată.
Legume
Legumele conțin o mulțime de vitamine și substanțe nutritive, care sunt importante pentru sănătate. Unele dintre ele furnizează mai multă apă decât altele. De exemplu, salata verde este una dintre cele mai benefice legume pentru a preveni deshidratarea. 95% din aceasta este apă, iar prospețimea sa o face cel mai bun aliat al salatelor de vară.
Alte legume, cum ar fi broccoli, spanacul și morcovii, conțin, de asemenea, multă apă. Ideal este să le gătești la aburi, astfel încât să nu-și piardă proprietățile. Poți găsi multe rețete foarte sănătoase și gustoase pe baza acestor ingrediente.
Fructe
Pepenele verde, citricele și alte fructe de sezon sunt surse de apă. Pe lângă beneficiile lor nutriționale, acestea ajută la reglarea tensiunii arteriale atunci când urmezi dieta pentru deshidratare. Pot fi folosite ca deserturi, gustări sau sucuri.
Unii oameni se simt mai confortabil atunci când consumă sucuri de fructe. Există multe alternative, astfel încât să poți face rețete distractive și gustoase.
Alimente pe bază de apă
Sosurile și supele sunt alimente care permit organismului să obțină lichide. Același lucru este valabil și pentru înghețată, smoothie-uri și shake-uri, etc. Este important să urmezi o dietă care include diferite opțiuni, astfel încât să nu te plictisești.
Paste și cereale
Orezul absoarbe multă apă în timpul gătitului și acest lucru poate aduce beneficii organismului. Se estimează că pastele conțin 70% lichide. Avantajul lor este faptul că pot fi consumate calde sau reci, oricum preferi.
Citește mai mult:
Sfaturi pentru prevenirea deshidratării
Chiar dacă nu îți este sete, acest lucru nu înseamnă că organismul nu are nevoie de lichide. Prin urmare, trebuie să ai întotdeauna la îndemână o sticlă de apă pentru a bea puțină din când în când pe tot parcursul zilei.
Dacă nu ești obișnuit, o modalitate bună de a bea mai multă apă este să optezi pentru infuzii, ceaiuri sau alte băuturi care îți plac pentru a te obișnui să incluzi lichide în rutina zilnică.
Nu trebuie să bei doar apă. De fapt, experții au dovedit că oamenii beau mai multe lichide atunci când aleg băuturile preferate. Băuturile dulci și cu cofeină sunt opțiuni bune într-o dietă pentru deshidratare.
Experții le recomandă adulților să bea aproximativ 2 litri de apă pe zi pentru a evita deshidratarea.
Care sunt simptomele deshidratării?
- Sete
- Oboseală
- Ameţeală
- Greaţă
- Gură uscată
- Ochi uscați
- Durere de cap
- Crampe musculare
- Modificări ale culorii urinei, printre altele
În concluzie, pentru a evita deshidratarea, trebuie să adopți obiceiuri sănătoase, indiferent de perioada anului. În cele mai fierbinți zile ale anului, trebuie să acorzi mai multă atenție cantității de apă pe care o bei. Prevenirea este întotdeauna cea mai bună modalitate de a evita efectele negative ale deshidratării asupra sănătății.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- (2008). Deshidratación, tipos y causas. Nutrición. [Documento en línea] Disponible en: http://www.nutricion.org/publicaciones/pdf/Deshidrataci%C3%B3n%20Tipos%20Causas%20y%20Consecuencias_Rosa%20Mar%C3%ADa%20Ortega.pdf
- ¿Cómo prevenir y tratar la deshidratación? Universidad de Guadalajara. [En línea] Disponible en: http://www.cucs.udg.mx/sites/default/files/uapsu.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.