Logo image
Logo image

Doliul perinatal: realitatea cruntă

5 minute
Decesul perinatal apare atunci când un bebeluș moare după a 22-a săptămână de sarcină sau chiar la o săptămână după naștere. Gestionarea doliului perinatal va fi un lucru foarte dificil.
Doliul perinatal: realitatea cruntă
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Doliul perinatal apare atunci când bebelușul moare cu câteva zile înainte sau după naștere. Această durere intensă ia prin surprindere mămica, partenerul ei și chiar întreaga familie.

Femeia însărcinată s-a obișnuit cu noul statut de mamă, este implicată în procesul de pregătire a lucrurilor și camerei bebelușului și așteaptă cu nerăbdare ziua cea mare. Însă din diferite motive, copilul moare și frânge inima tuturor.

Mămica, partenerul ei și întreaga familie trebuie să treacă împreună prin doliul perinatal. Asemenea pierderii oricărei persoane dragi, moartea bebelușului lasă răni emoționale adânci, precum și regretul de a nu-l fi cunoscut.

Când sarcina devine o statistică tristă

Some figure

Atunci când afli că ești însărcinată te bucuri foarte tare. Emoțiile te inundă imediat, ai dorințe și așteptări. Însă trebuie să treci de primul trimestru de sarcină pentru a te asigura că nu există riscul de a o pierde.

Avorturile spontane apar de obicei între săptămânile 12 și 13 de sarcină. Deși produc un stres emoțional puternic femeilor, această situație nu este considerată a fi doliu perinatal.

Discutăm despre doliul perinatal atunci când bebelușul moare în timpul perioadei perinatale. Aceasta se întinde de la săptămâna 22 a sarcinii până la o săptămână după naștere.

Doliul perinatal are loc în liniște

Some figure

Pe lângă durerea intensă cauzată de pierderea unui copil pe care ți l-ai dorit, mediul de lucru și societatea nu recunosc, în general, doliul perinatal prin care trec părinții. Prin urmare, acceptarea și procesul de vindecare sunt uneori mai lente și mai complexe.

Există anumiți factori care pot intensifica sentimentele femeii care tocmai și-a pierdut copilul:

  • Pierderile de sarcină sau decesele perinatale anterioare peste care nu a reușit să treacă.
  • Durata de timp necesară pentru a rămâne însărcinată.
  • Vârsta femeii; pe măsura trecerii anilor, femeile sunt din ce în ce mai presate să procreeze.
  • Sentimentele de atașament deja formate, mai ales dacă bebelușul se născuse deja.
  • Lipsa de sprijin din partea societății. Asigurările medicale și spitalele nu oferă, de obicei, niciun fel de sprijin în timpul doliului perinatal.
  • Absența tatălui care nu și-a asumat responsabilitatea sarcinii.
  • Imposibilitatea de a crea amintiri alături de familie, de a oferi un nume bebelușului sau de a-și lua adio de la el.

Citește și:

Cele 5 stadii ale suferinței și cum să le depășești

Doliul perinatal are mai multe faze

Doliul perinatal poate dura zile, săptămâni, luni sau chiar ani. Totul depinde de temperamentul femeii și de circumstanțele în care bebelușul a decedat.

La fel ca în cazul oricărui tip de doliu, și acesta are mai multe faze:

Faza de negare

În această etapă, este greu de crezut că decesul perinatal a survenit. Mintea femeii nu era pregătită pentru a primi asemenea vești șocante.

Această stare de șoc și dubiu este rezultatul minții umane care încearcă să proceseze pas cu pas realitatea copleșitoare.

Faza de furie

Some figure

Faza de furie apare atunci când mămica este supărată și se învinovățește pentru ceea ce s-a întâmplat. Este furioasă pe sine, pe partener și chiar pe medicii care au intrat în contact cu bebelușul.

Dacă femeie are o afiliere religioasă, aceasta va fi furioasă pe divinitate, deoarece nu înțelege cum i s-a putut întâmpla o asemenea nenorocire tocmai ei. De asemenea, se întâmplă ca mămica să fie invidioasă pe femeile ce au sarcini fără complicații și care au șansa să se bucure de bebelușii lor.

Faza de negociere

Această fază începe în momentul în care furia devine confuzie. „Dacă făceam asta sau aia” este o propoziție comună în rândul părinților care au suferit o pierdere.

Aceștia se întreabă la nesfârșit ce s-ar fi întâmplat sau s-ar fi putut întâmpla dacă în loc să facă un lucru sau altul ar fi făcut ceva diferit pentru a evita moartea copilului lor. De asemenea, aceștia își imaginează constant cum ar fi fost dacă ar fi avut alături copilul.

Faza depresiei

Some figure

După faza de negociere urmează căderea în depresie. În fața realității dure a doliului perinatal, se instalează treptat depresia. Spre exemplu, femeile simt tristețe, repulsie, au tulburări de somn și își pierd parțial sau complet apetitul.

În acest moment apare și presiunea obținerii unei noi sarcini. Multe femei se tem că același lucru se va întâmpla și cu următoarea sarcină.

Faza acceptării

Aceasta este ultima fază din cadrul procesului de doliu perinatal. Este momentul în care femeia acceptă că trebuie să trăiască în continuare, deși a suferit o asemenea pierdere.

Pas cu pas, femeia va reveni la activitățile ei zilnice. Însă va trebui să treacă mult timp înainte să își dorească un alt copil sau va renunța complet la idee.

Vezi și:

Cu ce cuvinte poți consola o persoană îndoliată

Sfaturi pentru a trece peste doliul perinatal

Dacă tocmai ți-ai pierdut copilul, este important să știi că ai dreptul să treci prin doliul perinatal. Trebuie să plângi, să accepți ce s-a întâmplat și să-i permiți rănii din sufletul tău să se vindece.

Iată câteva recomandări pentru a supraviețui și a depăși procesul de doliu perinatal:

  • Medicul tău trebuie să-ți ofere pe larg explicații pentru ceea ce s-a întâmplat. În plus, acesta trebuie să-ți vorbească despre consecințele acestui eveniment asupra unei posibile viitoare sarcini.
  • Nu înceta să vorbești despre copil și să-i spui pe nume de față cu partenerul, rudele, prietenii sau colegii tău de muncă. Ca să treci peste durere, nu trebuie să uiți de copilul pe care tocmai l-ai pierdut.
  • Plângi în voie. Nu stabili date până la care trebuie „să-ți revii”.
  • Trebuie să faci în fiecare zi ceva pentru a te simți puțin mai bine.
  • Nu uita să ai grijă de sănătatea ta fizică și emoțională. Dacă ai nevoie de ajutorul unui specialist, nu ezita să-l contactezi.
  • În schimb, nimeni nu trebuie să pună presiuni asupra ta pentru a renunța la hainele și lucrurile pe care le-ai achiziționat pentru bebelușul tău.
  • Zâmbetul este sănătos. Nu-ți fie teamă. Să nu crezi că îi vei întina amintirea bebelușului tău dacă îți permiți să zâmbești și să fii fericită.
  • Dacă ai nevoie de un ritual pentru a onora sau a-ți aminti de bebeluș, nimic nu trebuie să te oprească.
Some figure

Reflecție finală

Doliul perinatal trebuie să fie independent de motivele ce au cauzat pierderea copilului tău. Femeia, partenerul și familia ei au dreptul să își acorde timp și să depășească durerea. Pas cu pas, toată lumea își va reveni. Trebuie doar să ai răbdare și să aștepți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.