Logo image
Logo image

Durerea de dinți: 6 cauze frecvente

5 minute
Dacă te dor dinții, uneori nu este nevoie decât să renunți la anumite obiceiuri pentru a scăpa de problemă. Însă dacă durerea nu dispare, este indicat să mergi la medicul stomatolog pentru a afla care este tratamentul adecvat. 
Durerea de dinți: 6 cauze frecvente
Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Probabil știi deja că durerea de dinți este foarte supărătoare. Dacă mergi la dentist pentru a scăpa de ea, tratamentul poate fi la rândul său extrem de neplăcut. 

Din fericire, nu întotdeauna este necesară extracția unui dinte sau a unei măsele. Uneori este suficient să ne modificăm anumite obiceiuri. Tocmai de aceea îți prezentăm astăzi cele mai frecvente cauze ale durerilor de dinți.

Află care sunt acestea și ce anume poți face pentru a ameliora disconfortul. Totuși, nu ezita să mergi la medicul stomatolog pentru un consult.

Perii prea tare dinții atunci când îi speli

Some figure

Unul dintre motivele pentru care te dor dinții este faptul că îi perii prea tare atunci când îi speli. Știm că îți dorești să ai o igienă orală impecabilă, dar dacă exerciți o presiune atât de mare asupra dinților, poți întâmpina diverse probleme.

Asta pentru că dacă periajul este prea apăsat, distrugi smalțul care îți acoperă dinții. Astfel, rădăcinile (sau o parte din ele) sunt expuse. Drept urmare, pe măsura trecerii timpului,  vei observa că ai dinții sensibili atunci când bei sau mănânci alimente prea reci sau prea fierbinți.

Întrucât daunele sunt ireversibile, este foarte important să le previi. Dacă ai deja această problemă, fă o programare la dentist pentru a descoperi care ar putea fi soluția.

De exemplu, medicul poate crea un înlocuitor pentru acea parte a gingiei care acoperă dinții, recreând efectul original.

O opțiune bună este să investești într-o periuță de dinți electrică sau să-ți cureți dinții cu o periuță de dinți confecționată acasă, care are perii foarte moi.

Îți recomandăm să citești și:

Cum se îndepărtează placa bacteriană de pe dinți

Ai suferit traume dentare

Durerea de dinți poate fi cauzată și de o traumă. Poate te gândești că nu este cazul tău, pentru că dacă te-ai fi lovit, ai fi simțit ceva. Însă lucrurile nu stau întotdeauna chiar așa.

În unele cazuri, o traumă dentară nu începe să te supere decât după câțiva ani de la incidentul care a cauzat-o. 

De exemplu, poți suferi un accident care îți afectează gura sau dinții, fără să conștientizezi daunele provocate de acesta. Prin urmare, dacă ai avut un astfel de accident, este important ca medicul stomatolog să îți verifice dinții în mod regulat și să le facă o radiografie pentru a preveni consecințele pe termen lung.

Durerea de dinți poate fi cauzată de parodontită

Some figure

Pielea care acoperă partea superioară a dintelui se poate infecta, dezvoltându-se parodontita. Aceasta este pe locul doi în topul posibilelor cauze ale durerii de dinți.

Parodontita este o problemă foarte comună în rândul persoanelor de vârsta a doua. Cei mai afectați sunt indivizii cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani.

Această boală apare atunci când germenii sau bacteriile pătrund în dinți sau în zona în care gingia acoperă dintele. În acest spațiu, bacteriile și germenii se înmulțesc până în punctul în care sistemul tău imunitar nu le mai poate combate.

Parodontita provoacă:

Este important să îți cureți bine dinții dacă ai parodontită. Este posibil ca această acțiune să îți provoace dureri, drept pentru care încerci să o eviți. Însă dacă nu îți cureți dinții, te poți confrunta și cu alte neplăceri, cum ar fi abcesele dentare care agravează și mai tare problema.

În cazurile cele mai severe, este important să mergi la dentist pentru ca acesta să curețe dintele și zona infectată. În plus, medicul îți va prescrie niște antibiotice și o apă de gură specială pentru a combate infecția.

Exerciți o presiune prea mare asupra dinților atunci când dormi

Ți-a spus cumva partenerul tău că scrâșnești din dinți în timpul somnului? Acest lucru se întâmplă deoarece exerciți o presiune prea mare asupra dinților, motiv pentru care poate apărea și durerea de dinți.

O presiune prea mare asupra dinților poate duce la fracturarea sau chiar la căderea acestora. Este important ca medicul să-ți verifice întreaga dantură, să-ți măsoare toți dinții și să descopere orice daună la exteriorul sau în interiorul acestora.

Nu aștepta până când durerea se intensifică. Dacă simți o durere la un moment dat sau dacă partenerul ți-a spus că scrâșnești din dinți noaptea, fă-ți o programare la stomatolog. Dacă problema nu este foarte gravă, acesta îți va oferi o gutieră dentară care îți va proteja dinții în timpul somnului.

Dacă problema este deja gravă, dentistul îți poate spune că ar fi mai bine să-ți extragă dintele afectat și să-l înlocuiască apoi cu o proteză dentară. În orice caz, el/ea îți va arăta care sunt opțiunile tale.

Îți recomandăm să citești și:

Curăță-ți dinții cu o pastă de dinți naturală

Ai un dinte rupt

Some figure

Durerea de dinți poate fi provocată și de un dinte fisurat sau rupt. Cauzele acestei probleme sunt multiple. De exemplu, faptul că muști prea tare din ceva, o lovitură, un accident sau pur și simplu uzura de zi cu zi pot fisura sau rupe un dinte.

În această situație, se întâmplă adesea să simți durere atunci când mănânci sau bei alimente prea reci sau prea fierbinți.

În anumite cazuri, daunele se pot vedea cu ochiul liber, dacă problema este localizată la suprafața dintelui. Însă, în alte cazuri, va fi necesară o radiografie pentru a găsi o soluție.

Este important să mergi la medicul stomatolog dacă observi sau bănuiești că ai un dinte rupt. În caz contrar, fisura poate să se prelungească de-a lungul dintelui, cauzând daune ireversibile. 

În plus, dacă fisura nu este acoperită în mod corespunzător, ea poate favoriza apariția cariilor.

Dacă te dor dinții, ia măsuri

Există diverse cauze, dar și tratamente pentru durerea de dinți. Din fericire, aceasta este o problemă care poate fi rezolvată. Fă o programare la medicul stomatolog cât mai curând posibil și lasă-te pe mâna lui/ei.

Dacă nu tratezi o durere sau un disconfort aparent minor, pot apărea infecții sau durerea de dinți se poate intensifica pe viitor. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Khadim, M. I. (1978). Tooth-ache. Journal of the Pakistan Medical Association.
  • Chen, H., & Liu, Y. (2014). Teeth. In Advanced Ceramics for Dentistry. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-394619-5.00002-X
  • Lobbezoo, F., Ahlberg, J., Glaros, A. G., Kato, T., Koyano, K., Lavigne, G. J., … Winocur, E. (2013). Bruxism defined and graded: An international consensus. Journal of Oral Rehabilitation. https://doi.org/10.1111/joor.12011

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.