Dureri misterioase ce nu trebuie ignorate
Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López
Cu toții probabil că am simțit uneori niște dureri misterioase, uneori chiar și persistente. De cele mai multe ori nu le băgăm în seamă și, de obicei, aceste dureri dispar de la sine. Însă, în acest articol îți vom vorbi despre zece dureri misterioase pe care nu trebuie sub nicio formă să le ignori.
Aceste dureri sunt asemănătoare cu acele zgomote ciudate pe care le face mașina din când în când. Apar dintr-o dată, fără nici un motiv aparent și dispar la fel de repede. Dacă nu ești mecanic auto, cel mai probabil vei uita de zgomotele bizare imediat ce nu le mai auzi.
Însă, la fel ca problemele care îți afectează mașina, simptomele pe care le resimți ocazional vor deveni din ce în ce mai acute pe măsura trecerii timpului. În mod obișnuit, ele sunt un semnal de avertizare care indică o neregulă în organism.
Deși nu trebuie să intrăm în panică de fiecare dată când ne doare câte ceva, anumite dureri misterioase nu trebuie ignorate.
Într-adevăr, nu este plăcut să mergem la doctor. Dar nici pentru medici nu este plăcut să se confrunte cu un pacient a cărui problemă de sănătate s-a agravat pentru că nu s-au prezentat mai devreme la consult.
Acestea fiind zise, haideți să descoperim împreună care sunt aceste dureri misterioase pe care nu trebuie să le ignorăm.
1. Dureri misterioase în piept
Problemele cardiace reprezintă cea mai gravă cauză a acestui simptom. Însă durerile în piept nu sunt singurul semnal care indică probleme cu inima.
Imaginează-ți următorul scenariu: este o zi călduroasă de vară, iar tu ești în curte și încerci să tunzi iarba de pe peluză. Faci o pauză pentru că ai transpirat și vrei să-ți ștergi sudoarea de pe frunte. Deodată, aparent din senin, începe să te doară maxilarul.
Cine știe, poate că ți-ai încleștat prea tare maxilarul ieri la serviciu, din cauza stresului. Gândul că ai probleme cu inima nu îți trece prin cap atunci când simți o astfel de durere. Până acum, ți s-a zis că durerile de piept sunt cele care semnalează afecțiunile cardiace.
Din păcate, trebuie să-ți spunem că și durerea maxilarului poate fi un semnal că ai o problemă la inimă. Aceasta ar putea indica, de pildă, că ești pe cale să faci infarct.
Durerile asociate infarcturilor se pot manifesta în diferite zone ale corpului: umeri, brațe, abdomen, partea de jos a fălcii sau gâtul. Dacă ți se întâmplă cumva să simți în mod subit o durere în umeri sau maxilarul inferior, oprește ceea ce faci imediat și apelează la un medic.
2. Durerile lombare
Durerile lombare sunt foarte răspândite și nu sunt asociate doar febrei musculare. Aceste dureri misterioase pot fi și un simptom al problemelor renale, cum ar fi, de pildă, pietrele la rinichi.
De obicei, pietrele la rinichi trec de la sine, deși modul în care scăpăm de ele este și el foarte dureros. Însă, în cazul în care rinichiul tău este infectat și se inflamează, sau dacă ai o tumoare în acea zonă și aceasta a crescut destul de mult, vei începe să ai dureri în zona lombară.
Te invităm să citești și:
3. Dureri abdominale intense
Uneori durerile abdominale nu au o explicație precisă. Poate ai probleme cu vreun organ apropiat, cum ar fi rinichii, plămânii sau uterul (dacă este cazul). Însă, durerile în regiunea cadranului abdominal inferior pot indica inflamarea apendicelui. Prin urmare, trebuie să mergi urgent la medic.
Durerile în partea dreaptă a cadranului inferior mai pot semnifica faptul că ai probleme cu vezica biliară. În schimb, cele din regiunea abdomenului superior (ce sunt uneori însoțite de dureri de spate) pot fi un simptom al pancreatitei, adică inflamația pancreasului.
Dacă nu rezolvi cât de curând aceste probleme intestinale, există pericolul ca țesuturile tale intestinale să se deterioreze complet.
Nu în ultimul rând, inflamația ficatului cauzată de hepatită poate cauza, de asemenea, dureri intestinale de nesuportat. Deci, ai grijă!
4. Durerile gambelor
În general, gambele te pot durea la sfârșitul unei zile obositoare sau după ce ai urcat multe scări. Însă această durere poate semnal și o neregulă, mai ales dacă nu există nicio leziune evidentă.
Picioarele conțin un sistem de artere și vene ce permit sângelui să circule de la mușchi către inimă și viceversa. Venele ce sunt vizibile la nivelul pielii se numesc vene superficiale. Rolul acestora este să ajute sângele să ajungă la venele mai adânci.
În aceste vene se găsesc niște valve ce fac posibil transportul sângelui în direcția corectă. Însă, în cazul unei vene sparte, pot apărea coagulări ce pot cauza o afecțiune numită tromboză venoasă profundă (TVP). Principalele sale simptome sunt durerile la nivelul gambelor și inflamația picioarelor.
5. Senzația de furnicături în mâini și picioare
Senzația aproape dureroasă de amorțire a picioarelor apare, de multe ori, când le ținem prea mult încrucișate. Cauza acestei senzații este reducerea fluxului sanguin. Din fericire, furnicăturile dispar repede dacă te ridici în picioare și începi să te miști.
Însă, dacă se întâmplă vreodată să ai o astfel de senzație în mâini sau picioare fără să fi făcut nimic, este posibil să ai o leziune la nivelul nervilor. Simptome ca senzațiile de furnicături, amorțeală sau usturimi sugerează că ai putea suferi de neuropatie periferică.
6. Durerile generale ale corpului
Orice durere trebuie să îți atragă atenția asupra zonei în care este localizată. Simți dureri în tot corpul? Atunci, este posibil să suferi de fibromialgie, o boală misterioasă ce afectează cu precădere femeile. Principalele simptome acuzate sunt durerea și disconfortul.
Un alt simptom al fibromialgiei este o creștere a sensibilității la presiune sau durere, ce poate duce la tulburări de somn.
Deși pare incredibil, chiar și depresia poate provoca dureri subite și inexplicabile în diferite regiuni ale corpului (cum ar fi spatele sau capul) sau poate mări sensibilitatea la durere.
7. Durerea testiculară
Un bărbat nu trebuie niciodată să ignore durerea testiculară, deoarece la baza sa pot exista probleme grave. Printre cauzele posibile se numără hernia, cancerul sau torsiunea testiculară (răsucirea cordului spermatic).
Durerea testiculară mai poate fi provocată și de inflamația epididimului. Acesta este un tub spiralat localizat în partea inferioară a ambelor testicule. Rolul său este să înmagazineze și să transporte sperma.
Dacă, pe lângă durerea testiculelor mai ai și o senzație ciudată, este posibil să ai varice la nivelul testiculelor, numite varicocele.
Îți recomandăm să citești și:
8. Dureri de cap puternice
Durerile de cap apar deseori în mod subit. Însă uneori acestea se instalează atât de repede și cu o intensitate atât de mare, încât ne simțim de parcă ne-ar fi lovit cineva cu un ciocan în cap.
Prezența unor dureri misterioase de cap ar putea fi un simptom al unei probleme de sănătate destul de grave, în special dacă sunt însoțite și de pierderea vederii. Este posibil să fii în toiul unui accident vascular cerebral sau accident ischemic tranzitoriu, deci ai grijă!
9. Durerile pelviene în timpul actului sexual
Una din cele mai răspândite simptome ale bolii inflamatorii pelvine este durerea sau senzația de disconfort în regiunea pelviană în timpul actului sexual.
Această infecție bacteriană a uterului sau trompelor uterine se manifestă prin înroșirea și inflamația țesuturilor din regiunile afectate. Inflamația poate duce la formarea unei cicatrici și la infertilitate.
Boala inflamatorie pelvină poate duce și la formarea unor abcese pelviene cronice sau la instalarea unor dureri cronice în această regiune.
Principalii responsabili pentru această afecțiune sunt diversele boli venerice, în mod special Chlamydia sau gonoreea sau orice altă sursă bacteriană ce afectează organele genitale.
10. Durerile persistente ale articulațiilor
Osteoartrita, adică uzura cartilajelor cauzată de îmbătrânire, se manifestă prin frecarea oaselor unul de celălalt. Această boală este una din cele mai comune cauze ale durerilor articulare, dar nu singura.
Rigiditatea și umflarea articulațiilor poate fi cauzată și de lupus. Această afecțiune prezintă o alternanță între crize acute și perioade de remisie. Alte simptome ale lupusului sunt oboseala, căderea părului și febra.
Și hepatita, o boală ce afectează ficatul, poate duce la instalarea unor dureri misterioase în regiunea articulațiilor, la fel ca și artrita.
Una din cele mai severe forme de artrită este poliartrita reumatoidă. Aceasta este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar scapă de sub control, atacându-și propriile țesuturi.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bajwa, Z. H., Sial, K. A., Malik, A. B., & Steinman, T. I. (2004). Pain patterns in patients with polycystic kidney disease. Kidney international, 66(4), 1561-1569. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1523-1755.2004.00921.x. Accessed 03/03/2020.
- Mayo Clinic (2019). Cálculos biliares. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/gallstones/symptoms-causes/syc-20354214. Accessed 03/03/2020.
- Mayo Clinic (2018). Cáncer testicular. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/testicular-cancer-care/symptoms-causes/syc-20352986. Accessed 03/03/2020.
- Mayo Clinic (2017). Depresión clínica: ¿Qué significa?. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/depression/expert-answers/clinical-depression/faq-20057770. Accessed 03/03/2020.
- Mayo Clinic (2018). Dolor de cabeza. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/symptoms/headache/basics/causes/sym-20050800. Accessed 03/03/2020.
- Mayo Clinic (2019). Peritonitis. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/peritonitis/symptoms-causes/syc-20376247?p=1. Accessed 03/03/2020.
- Mayo Clinic (2018). Trombosis venosa profunda (TVP). Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/deep-vein-thrombosis/symptoms-causes/syc-20352557. Accessed 03/03/2020.
- Mayo Clinic (2017). Varicocele. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/varicocele/symptoms-causes/syc-20378771. Accessed 03/03/2020.
- MedlinePlus (2019). Enfermedad inflamatoria pélvica (EIP). Available at: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000888.htm. Accessed 03/03/2020.
- MedlinePlus (2018). Epididimitis. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001279.htm. Accessed 03/03/2020.
- MedlinePlus (2018). Jaw pain and heart attacks. Available at: https://medlineplus.gov/ency/imagepages/9486.htm. Accessed 03/03/2020.
- MedlinePlus (2020). Obstrucción intestinal. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/intestinalobstruction.html. Accessed 03/03/2020.
- Servicio Nacional de Salud británico (2020). Joint pain. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/joint-pain/. Accessed 03/03/2020.
- Smith, H. S., Harris, R., & Clauw, D. (2011). Fibromyalgia: an afferent processing disorder leading to a complex pain generalized syndrome. Pain physician, 14(2), E217-E245. Available at: https://www.painphysicianjournal.com/current/pdf?article=MTQ1Ng%3D%3D&journal=60. Accessed 03/03/2020.
- Tihanyi, B. T., Ferentzi, E., Beissner, F., & Köteles, F. (2018). The neuropsychophysiology of tingling. Consciousness and cognition, 58, 97-110. Available at: https://doi.org/10.1016/j.concog.2017.10.015. Accessed 03/03/2020.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.