Logo image
Logo image

Sucuri și infuzii ce vindecă durerile de gât

4 minute
Durerile de gât pot fi foarte supărătoare și pot prezenta chiar un risc pentru sănătate, dacă ajungi să dezvolți o infecție sau amigdalită. 
Sucuri și infuzii ce vindecă durerile de gât
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Durerile de gât pot fi cauzate de numeroși factori: schimbări de temperatură, alergii, virusuri, bacterii etc. Acest simptom este extrem de neplăcut și, în cazul în care se agravează și însoțește o infecție sau amigdalită, îți poate afecta sănătatea. În acest articol îți vom prezenta câteva sucuri și infuzii care te pot ajuta să te simți mai bine.

Unele persoane sunt pur și simplu mai sensibile decât altele. Aerul condiționat, de exemplu, este una din cauzele principale ale durerilor de gât, împreună cu schimbările de temperatură sezoniere.

În general, la început ai o senzație de mâncărime în gât, care se transformă curând într-o usturime ce se accentuează atunci când înghiți.

Din acest motiv, vrem să-ți prezentăm cele mai bune remedii cunoscute pentru durerile de gât: sucuri și infuzii pe bază de plante medicinale, fructe și legume.

Infuzii și sucuri care ameliorează durerile de gât

Infuzie de lămâie și oțet de mere

Some figure

Ingrediente

  • 1 linguriță de oțet de mere
  • Suc obținut dintr-o jumătate de lămâie
  • 1 linguriță de miere
  • Un vârf mic de cuțit de piper cayenne

Acest remediu este antic și foarte eficace. Grație proprietăților mierii, a oțetului de mere și a lămâii, acest tratament reduce inflamațiile și curăță pereții gâtului de virusuri sau bacterii. În plus, această băutură întărește sistemul imunitar.

Pentru a prepara infuzia, nu trebuie decât să pui la fiert un pahar de apă într-un ibric. Imediat ce apa începe să fiarbă, adaugă sucul de lămâie și lingurița de oțet de mere.

După ce ai turnat amestecul într-o cană, adaugă mierea și piperul cayenne. Gustul acestei infuzii este destul de puternic, motiv  pentru care îți recomandăm să o bei mai încet, pentru a-i permite să acționeze asupra gâtului. Consumă cel puțin două porții pe zi, timp de trei zile consecutive.

Îți recomandăm să citești și:

Durerea în gât – 12 remedii naturiste

Infuzie de ghimbir, scorțișoară și lămâie

Some figure

Ingrediente

  • 1 linguriță de ghimbir ras
  • 1 bețișor de scorțișoară
  • Zeama a 2 lămâi
  • 1 pahar de apă

Ghimbirul are proprietăți analgezice excelente care pot ameliora durerile de gât. Combinat cu puțin suc de lămâie, acesta acționează ca un antiseptic natural și reduce inflamațiile.

Pentru a prepara infuzia, pune la fiert un pahar de apă și adaugă toate celelalte ingrediente. Ține ibricul pe foc timp de 15 minute, pentru a permite ghimbirului să-și activeze proprietățile medicinale. Bea și această infuzie treptat, de două ori pe zi.

Suc de morcovi și mentă

Some figure

Ingrediente

  • 1 morcov de mărime medie
  • 4 frunze de mentă
  • Suc obținut din ½ lămâie
  • ½ de pahar de apă

Vitamina C conținută de morcovi este ideală dacă vrei să scapi de o infecție sau să-ți întărești sistemul imunitar. Combinată cu menta, această vitamină reactivează aparatul respirator și îți oferă protecție împotriva bacteriilor.

Pe lângă toate aceste proprietăți medicinale, sucul de morcovi și mentă este și foarte hrănitor. Prin urmare, este bine să îl bei dimineața.

Amestecă bine toate ingredientele în blender până când obții un suc. Nu îl bea rece. Încălzește-l puțin până când devine călduț.

Citește și:

Sirop cu miere și morcovi care elimină flegma

Suc de ananas, măr și usturoi

Some figure

Ingrediente

  • 2 felii de ananas
  • ½ măr
  • 1 cățel crud de usturoi
  • ½ pahar de apă

Atât merele, cât și ananasul, sunt fructe cu proprietăți medicinale. Acestea îți dezinfectează corpul și întăresc sistemul imunitar. De asemenea, usturoiul este un antibiotic natural minunat care ameliorează durerile de gât.

Băutura preparată din aceste ingrediente este unul dintre remediile cele mai eficiente. S-ar putea să ți se pară că are un gust mai ciudat din cauza usturoiului, dar merită să o bei!

Pentru a prepara acest suc, ai nevoie de două felii de ananas decojit. Taie-le în două și dă-le prin blender. Adaugă jumătatea de pahar de apă și un cățel crud de usturoi tăiat în două. Amestecă bine toate ingredientele până când obții un suc. Bea-l dimineața, imediat după ce l-ai preparat și te vei simți mai bine!

Poți alege oricare din sucurile și infuziile antiseptice de mai sus. Atunci când te doare în gât, este foarte important să te menții hidratat(ă). Urmează tratamentul timp de cel puțin trei sau patru zile la rând și bea suc sau ceai de două sau trei ori pe zi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Yagnik D, Serafin V, J Shah A. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep. 2018;8(1):1732. Published 2018 Jan 29. doi:10.1038/s41598-017-18618-x
  • Albaridi NA. Antibacterial Potency of Honey. Int J Microbiol. 2019;2019:2464507. Published 2019 Jun 2. doi:10.1155/2019/2464507
  • Mashhadi NS, Ghiasvand R, Askari G, Hariri M, Darvishi L, Mofid MR. Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. Int J Prev Med. 2013;4(Suppl 1):S36–S42.
  • Andrew Gibson, J David Edgar, Charlotte E Neville, Sarah ECM Gilchrist, Michelle C McKinley, Chris C Patterson, Ian S Young, Jayne V Woodside, Effect of fruit and vegetable consumption on immune function in older people: a randomized controlled trial, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 96, Issue 6, December 2012, Pages 1429–1436, https://doi.org/10.3945/ajcn.112.039057
  • Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014;4(1):1–14.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.