Poate fi mai dureros să pierzi un prieten decât un iubit
Pe tot parcursul vieții noastre renunțăm la diverși prieteni și ne facem alții noi. Același lucru se întâmplă și în cazul partenerilor romantici. Aceste experiențe reprezintă finaluri, dar sunt urmate de noi începuturi care ne pot aduce multă fericire. Chiar dacă pierzi un prieten, viața merge mai departe.
Cu siguranță știi că prietenia poate fi de mai multe feluri. Inimile noastre deseori stabilesc o legătură intimă și puternică cu un individ anume. În cele din urmă acesta poate deveni un veritabil stâlp de temelie în viața noastră de zi cu zi. Această realitate este adevărată mai ales în cazul femeilor.
Conform unui studiu publicat în Jurnalul de epidemiologie și sănătate a comunității (Journal of Epidemiology and Community Health), relațiile de familie au un impact mai mare asupra bărbaților. În schimb, bunăstarea fizică și emoțională a femeilor depinde cel mai mult de susținerea venită din partea prietenilor.
Din acest motiv, să pierzi un prieten din cauza unui conflict sau a unei neînțelegeri poate crea la fel de multă suferință pentru o femeie ca despărțirea de un iubit. În cele ce urmează te invităm să reflectezi puțin asupra acestui subiect.
Prietenia, o adevărată comoară
Prietenia nu este un fenomen exclusiv al oamenilor. Conform unui studiu publicat în revista Time, cercetătorii au descoperit că și cimpanzeii, babuinii, caii, hienele, elefanții și delfinii pot forma acest tip de legătură.
Impactul prieteniei asupra lumii emoționale a unei persoane este imens. Însă nu toate relațiile de prietenie ocupă același loc în viața cuiva. Majoritatea dintre noi ne putem numără „prietenii adevărați” pe degetele de la o singură mână.
Acesta este motivul pentru care cel mai probabil ai experimentat deja dimensiunile prieteniei pe care urmează să ți le prezentăm.
Te-ar putea interesa și:
Prietenii îți îngrijesc sănătatea
Un studiu realizat de Universitatea din Virginia a scos la iveală un fapt interesant. Mai exact, atunci când legătura de prietenie dintre doi oameni este autentică și reciprocă, aceștia pot începe să experimenteze aceleași emoții.
- Empatia este o forță atât de puternică încât poate fi detectată și de către metodele de investigație medicală, precum RMN-ul.
- Dacă ai impresia că cineva este în pericol și prietenul tău este conștient de situație, reacția sa va fi identică cu a ta.
- Regiunile creierului asociate fricii și amenințărilor se activează în mod identic în cazul celor doi prieteni.
- Prietenia este o relație ce-ți oferă încurajare zilnică, consolare, sfaturi și liniște sufletească. Alături de prietenii tăi vei putea renunța la probleme, stres și griji, relaxându-te și bucurându-te din nou de viață.
- Luând în considerare numeroasele beneficii pe care „prieteniile adevărate” ni le oferă, nu este deloc greu să ne închipuim cât de dureros poate fi să pierzi un prieten.
Atunci când pierzi un prieten
- Există numeroase motive pentru care, la un moment dat, ești nevoită să alungi pe cineva drag din viața ta.
- Schimbările bruște ale intereselor, trădarea, minciunile, certurile… Nu duci lipsa de motive pentru care uneori trebuie să pierzi un prieten. Însă consecințele acestei despărțiri vă va afecta pe amândoi în egală măsură.
- Să pierzi un prieten îți creează la fel de multă suferință ca desparțirea de un partener romantic.
- Inițial treci printr-o perioadă de mânie și negare. Nu reușești să înțelegi ce ți s-a întâmplat.
- Apoi ajungi la faza întrebărilor, în care vei încerca să descoperi care a fost cauza despărțirii.
- Treptat, vei intra în „perioada de doliu”, după care vei accepta pe deplin ceea ce s-a întâmplat.
Te-ar putea interesa și:
Pentru unele persoane despărțirea de un iubit este mai dificilă decât cea de un prieten. Multe dintre noi stabilim atașamente emoționale asemenea celor descrise mai sus. Din acest motiv, să pierzi un prieten este una dintre cele mai dureroase experiențe posibile.
Viața după ce pierzi un prieten
Știm că prietenii intră în viața noastră și pleacă tot timpul. Aceștia iau o parte din noi cu ei, dar ne ajută să ne dezvoltăm ca persoane.
Atunci când pierzi un prieten care a ocupat un rol cu adevărat special în inima ta, rămâi cu o rană care nu se va vindeca niciodată.
- Pe cât posibil, păstrează amintirile plăcute ale experiențelor voastre împreună. Nu te limita la a-ți aminti doar neînțelegerea care v-a despărțit deoarece riști să fii copleșit de resentimente, ceea ce te va împiedica să formezi noi relații de prietenie în viitor.
- Viața ne oferă numeroase lecții pe care trebuie să le acceptăm. Indiferent ce ni se întâmplă, nu trebuie să ne închidem inima și să ratăm oportunitățile de a ne face noi prieteni.
Prietenia este cel mai bun leac disponibil pentru suflet!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
- Social Cognitive and Affective Neuroscience, Volume 8, Issue 6, 1 August 2013, Pages 670–677, https://doi.org/10.1093/scan/nss046
Epidemiology and Community Health. Friends are equally important to men and women, but family matters more for men’s well-being. https://jech.bmj.com/content/67/2/166
Social Cognitive and Affective Neuroscience, Volume 8, Issue 6, August 2013, Pages 670–677, Familiarity promotes the blurring of self and other in the neural representation of threat. https://doi.org/10.1093/scan/nss046
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.