Este cancerul o boală ereditară?
Este o întrebare pe care majoritatea oamenilor și-au pus-o: este cancerul o boală ereditară? Dacă mama a suferit de cancer la sân, spre exemplu, înseamnă că voi avea și eu?
În primul rând, trebuie menționat că, într-adevăr, cancerul are o componentă genetică. Dar acest lucru nu înseamnă că este neapărat „ereditar.”
În prezent, această boală este atât de răspândită, încât aproape toți avem câte o rudă afectată. Sau poate una dintre ele a dus această luptă cruntă și, din păcate, nu a supraviețuit.
Specialiștii susțin că anumite tipuri de cancer sunt mai frecvente în cadrul anumitor familii. Obezitatea de-a lungul mai multor generații sau fumatul sunt factori care determină un potențial risc.
Pe de altă parte, există și tipuri de cancer care sunt mai „predispuse” la a fi transmise și implicit moștenite genetic.
Cu toate acestea, este necesar să evidențiem ideea de mai sus: cancerul este o boală cu o componentă genetică, însă nu este neapărat ereditar.
În articolul de azi, îți oferim toate informațiile de care ai nevoie privind ipoteza conform căreia cancerul ar fi o boală ereditară.
Citește și:
S-a creat o nouă moleculă pentru a trata cancerul ovarian și pancreatic
Cancerul este o boală ereditară?
Centrul de Cercetare a Cancerului de la Universitatea din Salamanca (Spania) a publicat un raport în 2010, intitulat „Consiliere genetică: un ghid pentru prevenirea cancerului ereditar.”
În acest referat, cercetătorii au încercat să afle dacă o analiză genetică ar putea dezvălui dacă o persoană este purtătoarea unei secvențe ADN care o face mai predispusă la dezvoltarea cancerului.
În general, probabilitatea de a moșteni o boală oncologică de la un membru al familiei este între 5 și 10%. În aceste cazuri, cancerul nu poate fi pus pe seama altor factori.
Cancerul apare ca urmare a unei combinații complexe de factori
Cancerul este o boală genetică. El ia naștere în cadrul anumitor gene, indiferent dacă este cauzat de factori interni sau externi, iar acele gene se modifică până când celulele se înmulțesc.
- Aceste mutații genetice pot fi accentuate de anumite lucruri care țin de stilul tău de viață. Mediul în care trăiești zi de zi poate fi, de asemenea, un mecanism declanșator.
- În același timp, cancerul este, de cele mai multe ori, o îmbinare subtilă de factori. Astfel, probabilitatea de a dezvolta o tumoare doar ca urmare a factorului ereditar este foarte redusă.
- Fumatul, poluanții din mediu și obiceiurile alimentare precare măresc considerabil riscul de îmbolnăvire.
Cum îți dai seama dacă ai o predispoziție ereditară pentru dezvoltarea cancerului
Întrucât dezvoltarea cancerului apare ca urmare a unei combinații de factori, este important să iei în considerare anumite aspecte.
Riscul este mai ridicat în următoarele situații:
- Când același tip de cancer este prezent la mai mulți membri ai familiei.
- Când cancerul afectează mai multe generații: bunici, copii, nepoți.
- Când acest diagnostic este pus unor persoane tinere din familie (sub vârsta de 60 de ani).
Tipuri de cancer cu o componentă ereditară
Anumite tipuri de cancer au o componentă ereditară. Însă factorul de risc nu depășește pragul de 5-10%.
Nu este un procent prea ridicat, dar este necesar să fii atent/ă și să te adresezi medicului pentru un consult și analize de rigoare. Este vorba despre:
- Cancerul mamar
- Cancerul ovarian
- Cancerul de colon nonpolipozic
- Melanomul (cel mai periculos tip de cancer de piele)
Există vreo analiză care să dezvăluie dacă vei dezvolta sau nu aceste tipuri de cancer?
Există mai multe analize care pot, într-adevăr, să-ți ofere mai multe informații cu privire la riscul dezvoltării acestei boli. Însă este necesar să clarificăm anumite aspecte:
- Aceste teste genetice nu îți dezvăluie dacă vei dezvolta sau nu un tip de cancer ereditar, ci îți arată doar cât de predispus/ă ești să îl dezvolți.
- În primul rând, trebuie să discuți cu medicul tău. Acesta te va trimite, ulterior, către o unitate pentru consiliere genetică în privința cancerului.
- Rolul persoanelor din cadrul acesteia este de a studia formele ereditare de cancer și de a te consilia. Nu este vorba numai despre a primi rezultatele unor teste de laborator.
- Specialiștii îți oferă sfaturi și evaluează riscul în funcție de situația personală și familială. Vei afla și ce strategii de monitorizare poți implementa, precum și ce măsuri poți lua pentru a reduce riscul.
Este important să menționăm din nou că riscul de a dezvolta cancer datorită factorilor ereditari este foarte scăzut.
Însă, fiind o teamă frecventă în rândul mai multor oameni, aceste unități de consiliere genetică au fost create pentru a fi utile și eficiente.
Te-ar putea interesa și:
Dacă există un istoric familial îngrijorător, cum poți preveni cancerul?
Așa cum am precizat mai sus, cel mai important este să urmezi sfaturile unor specialiști. Dacă, de exemplu, mai multe femei din familia ta au avut cancer la sân, este indicat să îți faci consulturi senologice și mamograme la intervale regulate.
Însă nu uita că, așa cum am precizat, cancerul nu este o boală ereditară. în general, nu componenta genetică este cea care duce la dezvoltarea bolii. Cancerul apare ca urmare a acțiunii mai multor factori care îți măresc riscul și predispoziția.
Prin urmare, trebuie să ții cont de următoarele aspecte:
- Este important să renunți la tutun.
- Obezitatea sau faptul că ești supraponderal reprezintă un alt factor de risc.
- O dietă bogată în grăsimi și zahăr este un alt pericol pe care ar trebui să îl eviți.
- Evită sedentarismul.
- Faptul că trăiești într-un mediu nesănătos sau că lucrezi cu agenți contaminați sau poluanți prezintă, de asemenea, un risc.
Indiferent dacă este au nu cancerul o boală ereditară, poți oricând să apelezi la specialiști care să te îndrume și care să-ți ofere strategii pe care să le implementezi în viața de zi cu zi pentru a te proteja de această boală nemiloasă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Garber, J. E., & Offit, K. (2005). Hereditary cancer predisposition syndromes. Journal of Clinical Oncology. https://doi.org/10.1200/JCO.2005.10.042
- Van Der Groep, P., Van Der Wall, E., & Van Diest, P. J. (2011). Pathology of hereditary breast cancer. Cellular Oncology. https://doi.org/10.1007/s13402-011-0010-3
- Institute, N. C. (2009). BRCA1 and BRCA2: Cancer Risk and Genetic Testing. NIH.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.