Logo image
Logo image

Este eficientă dieta Dukan pentru persoanele obeze?

4 minute
Dieta Dukan este foarte generală și nu ia în considerare nevoile personale ale pacienților. Tocmai de aceea rezultatele diferă la fiecare individ în parte. 
Este eficientă dieta Dukan pentru persoanele obeze?
Ultima actualizare: 15 aprilie, 2018

Este eficientă dieta Dukan pentru persoanele obeze? Dacă ai auzit până acum despre miraculoasa „dietă Dukan”, pe care au încercat-o multe vedete de la Hollywood, probabil vrei să afli și tu răspunsul la această întrebare. 

Dieta Dukan este preferată de persoanele care vor să slăbească fără a depune un efort deosebit. Până la urmă, poți mânca aproape tot ce dorești și nu trebuie să faci mișcare. Din păcate, multe voci susțin că în 80% dintre cazuri, această cură de slăbire nu funcționează.

Citește acest articol pentru a afla dacă este eficientă dieta Dukan pentru persoanele obeze.

„Succesul” dietei Dukan

Some figure

Medicul francez Pierre Dukan a publicat mai multe cărți de succes despre faimoasa sa dietă. În Spania, lucrările sale s-au vândut în peste 500.000 de exemplare.

În plus, dieta Dukan a stârnit numeroase controverse. Agenția Spaniolă pentru Siguranță Alimentară și Nutriție (AESAN) a efectuat un studiu în urma căruia a ajuns la concluzia că metoda propusă de dr. Dukan este „frauduloasă, ilegală, nu ajută oamenii să slăbească și reprezintă un risc pentru toți cei care o practică”.

Multe persoane au decis să urmeze dieta Dukan după ce au observat cât de rapid a slăbit actrița Penelope Cruz după ce a dat naștere băiețelului ei. Un alt exemplu este și viitoarea regină a Marii Britanii, Kate Middleton, despre care s-a scris că a primit un exemplar al cărții dr. Dukan chiar din partea autorului, care i-a mulțumit pentru încrederea acordată.

Este eficientă dieta Dukan pentru persoanele obeze?

Some figure

Unele persoane nu se îndoiesc că da, este eficientă dieta Dukan pentru persoanele obeze. Alte voci însă susțin că această cură funcționează doar dacă vrei să dai jos câteva kilograme. Metoda promite rezultate de durată (pentru toată viața), însă mulți cercetători pun la îndoială această afirmație.

Un grup de specialiști care dezaprobă categoric cura propusă de dr. Dukan a efectuat un studiu în cadrul căruia a analizat rezultatele a 5000 de persoane care au urmat dieta Dukan. Majoritatea a susținut că metoda a funcționat la început, însă ulterior situația s-a schimbat:

  • 35% dintre ei au recăpătat kilogramele pierdute pe parcursul unui an.
  • 48% au revenit la greutatea inițială.
  • 64% au depășit greutatea pe care o aveau la începutul dietei, după doi ani de tratament.
  • 70% au depășit greutatea inițială după trei ani.
  • 80% aveau o greutate mai mare după patru ani de când au început dieta.

Una dintre maximele acestei metode este faptul că „dacă nu obții rezultatele sperate, motivul îl reprezintă delăsarea ta”. Prin urmare, vina este atribuită pacientului, nu curei în sine.

Iată câteva dintre răspunsurile din cadrul acestui sondaj sondaj. 60% dintre cei întrebați au spus că nu au slăbit deoarece mâncau prea mult, nu s-au străduit îndeajuns de tare la începutul dietei sau au mâncat ce nu trebuia.

Efecte secundare

Sentimentul de vinovăție este doar una dintre consecințele dietei Dukan la nivel psihologic. Persoanele care au urmat-o au acuzat, de asemenea, simptome de depresie și stimă de sine scăzută, deoarece într-o zi se uită în oglindă și se bucură de silueta frumoasă pe care au obținut-o, iar peste câteva săptămâni observă că au acumulat din nou kilogramele de la început… sau chiar mai multe.

În plus, este important de menționat că însuși Pierre Dukan a afirmat că și oamenii cu doar câteva kilograme în plus sunt „bolnavi”, darămite cei obezi.

Some figure

Organizația Mondială a Sănătății a emis o declarație similară în anul 1997, când a descris obezitatea drept o boală cronică. Din păcate, dr. Dukan tratează toate persoanele cu o greutate mai mare decât ar trebui în mod egal, pe baza teoriei că toate au o problemă.

S-a estimat că oamenii obezi sau supraponderali au reușit să slăbească în jur de 2,5 kg după o lună în care au urmat dieta Dukan. Rezultatele nu sunt remarcabile, având în vedere măsurile extreme impuse de această cură privind consumul de alimente.

Există diete mai eficiente și mai sănătoase pe care le poți urma pentru a obține rezultate excelente. 

Cum este recomandat să slăbești?

Grăsimea se topește atunci când reduci consumul de făină procesată, zahăr și grăsimi și îl mărești pe cel de fructe și legume. În plus, este indicat să faci exerciții fizice și să eviți obiceiurile dăunătoare, cum ar fi consumul de alcool și fumatul.

Nu este nevoie să recurgi la cure drastice cu numeroase efecte secundare. În plus, poți preveni „efectul yo-yo”, care constă în recâștigarea kilogramelor pierdute.

Este eficientă dieta Dukan pentru persoanele obeze? Un cercetător din cadrul Universității din Navarra (Spania) susține că răspunsul este negativ. De fapt, Dr. Silva este de părere că nu există nicio garanție a funcționării acestei metode, indiferent de greutatea pacientului sau de dedicarea sa în respectarea regulilor dietei.

Desigur, dr. Dukan nu poate monitoriza evoluția pacientului, la fel ca un nutriționist sau medic. În plus, acesta nu poate controla modul în care un individ înțelege dieta. Totodată, cartea sa este destul de generală și nu se concentrează asupra unui grup anume.

Este clar că nu toți oamenii pot urma aceeași dietă. Există diferențe importante între indivizi, cum ar fi:

  • Vârstă
  • Constituție fizică
  • Greutate
  • Obiceiuri și activități
  • Factori ereditari
  • Boli

Tocmai de aceea este important să discuți mai întâi cu un medic și să cauți alte metode sănătoase de a slăbi în propriul tău ritm.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ting R, Dugré N, Allan GM, Lindblad AJ. Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician. 2018 Dec;64(12):906.
  • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70.
  • O’Neill B, Raggi P. The ketogenic diet: Pros and cons. Atherosclerosis. 2020 Jan;292:119-126

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.