Exerciții recomandate după vârsta de 40 de ani
Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila
Pe măsură ce îmbătrânim, rezistența corpului nostru scade progresiv. Mușchii, pielea și oasele slăbesc treptat. Acesta este motivul pentru care, odată cu trecerea timpului, ne este din ce în ce mai greu să ne implicăm în diverse activități care, în trecut, nu ne cauzau probleme. În articolul îți propunem câteva exerciții recomandate după vârsta de 40 de ani.
Pe lista de activități care, la un moment dat, pot deveni dificile se numără mersul pe jos, ridicarea obiectelor, alergatul, scrisul, gătitul și îmbrăcarea hainelor. Așadar, indiferent de vârstă, trebuie să ne menținem în formă, să fim activi și să facem mișcare.
Dacă ai un stil de viață foarte sedentar, îți va crește riscul de dureri musculare. Lipsa de mișcare poate cauza probleme și la nivelul oaselor și al arterelor. Desigur, nu este indicat să te antrenezi excesiv, dar nici să fii obez.
Mișcarea ajută la oxigenarea corpului și menține mușchii și organele în stare optimă. După ce ajungi la o anumită vârstă, vei fi mulțumit că ai luat decizia de a avea o rutină de exerciții. Vei avea mai multă forță și energie, iar riscul tău de a te îmbolnăvi va fi scăzut.
De fapt, un studiu recent a scos la iveală faptul că, după ce împlinim 40 de ani, exercițiile de forță susțin fortificarea țesuturilor musculare și ne permit să executăm activitățile zilnice pentru mai mult timp.
Că să-ți dăm o mână de ajutor, în articolul de azi îți propunem o serie de exerciții care conservă mușchii și forța fizică. Astfel, vei evita probleme cauzate de lipsa de flexibilitate, de oxigenare și de forță.
Exerciții pentru a trata pierderea masei musculare sau a densității osoase
Pierderea masei musculare și a densității osoase se numără printre cele mai frecvente probleme cauzate de trecerea timpului. Persoanele trecute de 40 de ani riscă să experimenteze și neplăceri asociate tensiunii arteriale, care pot cauza boli ca:
- Osteoporoza
- Diabetul
- Obezitatea
- Tulburările cardiace
Cel mai bun mod de a-ți reduce riscul de a suferi de aceste probleme de sănătate este să execuți exerciții cu greutăți individuale.
- Ridicarea greutăților reface densitatea osoasă.
- Totodată, îți vei îmbunătăți postura, vei evita neplăcerile și leziunile la nivelul regiunii lombare și îți vei antrena brațele.
Exerciții recomandate după vârsta de 40 de ani pentru a reda elasticitatea corpului
Unele exerciții redau elasticitatea pielii și previn formarea de piele excesivă sub brațe și bărbie.
- Te sfătuim să practici yoga și Pilates. Aceste activități îți vor îmbunătăți și postura. De asemenea, ele previn durerile lombare și te ajută să te relaxezi și să pierzi în greutate.
Exerciții pentru îngrijirea inimii
Ca să-ți îmbunătățești sănătatea cardiacă, cel mai bun exercițiu pe care îl ai la dispoziție este ciclismul. Atât plimbatul cu bicicleta prin oraș, cât și folosirea bicicletelor staționare de la sală te vor ajuta să-ți fortifici inima. În plus, această activitate este plăcută, socială și îți va modela silueta.
Exerciții recomandate după vârsta de 40 de ani pentru mărirea rezistenței corpului
În ceea ce privește mărirea forței și a rezistenței, te sfătuim să folosești aparatele de la sală. Cu ajutorul lor, îți vei fortifica și tonifia mușchii.
Dacă nu vrei să mergi la sală, poți să-ți cumperi propriul echipament, astfel încât să-l ai mereu la îndemână. Practic, vei avea un spațiu special pentru a face mișcare la tine acasă.
Exerciții recomandate după vârsta de 40 de ani pentru creșterea forței musculare
Te sfătuim să înoți. Această activitate fortifică toți mușchii, îmbunătățind simultan capacitatea pulmonară.
După cum poți vedea, trecerea timpului nu este o scuză pentru a nu mai face mișcare. Din contră, pe măsură ce înaintezi în vârstă, devine din ce în ce mai important să-ți antrenezi corpul. Numai așa te vei bucura de un viitor mai sănătos.
Mișcarea îți va crește senzația de bunăstare și îți va permite să te adaptezi mai ușor unor noi activități și situații pe care, în trecut, credeai că nu le poți face. Vei trăi fără frică, accidentări și dezamăgiri, știind că ai abilitatea și forța musculare necesară pentru a te implica în orice aventură.
Vârsta nu este o barieră când vine vorba de atingerea obiectivelor și nici o scuză pentru a nu avea grijă de tine. Descoperă ce te motivează și adoptă un stil de viață mai sănătos. Vei observa diferența!
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.