Faci duș zilnic – un obicei dăunător?
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Dacă faci duș zilnic sănătatea ta este afectată? Răspunsul la această întrebare îl găsești în articolul următor care îți oferă mai multe informații utile cu privire la acest subiect. Regăsești și câteva sfaturi ce țin de igiena personală de care trebuie să ții cont atunci când îți faci duș.
După cum știi, orice obicei, chiar și dacă e unul sănătos, poate fi dăunător dacă este practicat în exces. În ceea ce privește dușul, problema este că uneori este greu să îți dai seama că „abuzezi” de el.
Atunci când vine vorba de igiena personală, vrem întotdeaua să ne asigurăm că menținem un anumit echilibru ideal. Știm deja că pielea este unul dintre organele vitale ale corpului, fiind, de altfel, cel mai mare organ și cel mai expus bacteriilor.
Obișnuim să facem duș de mai multe ori pe zi din diverse motive, fie pentru că vrem să ne răcorim în zilele foarte călduroase, să ne spălăm după ce am făcut sport sau să ne relaxăm. Dar ai grijă! Așa cum am menționat deja, obiceiurile practicate în exces pot fi dăunătoare pentru sănătate.
Motive pentru care nu trebuie să faci duș zilnic
Ingredientele din produsele folosite la duș
Majoritatea produselor folosite atunci când facem duș conțin foarte multe chimicale, cum ar fi parabeni și xenoestrogeni,precum și unele produse din petrol care au efecte negative asupra sănătății, fiind adesea asociate cu anumite tipuri de cancer.
Te-ar putea interesa și:
Pielea este un organ vast și complex. Ai grijă de ea!
Merită să repetăm că pielea este cel mai mare organ al corpului, drept pentru care trebuie să o îngrijim în mod corespunzător. Pielea conține diverse uleiuri și substanțe naturale care pot fi afectate dacă faci duș zilnic sau de prea multe ori pe zi.
Din acest motiv ar trebui să eviți să faci duș zilnic sau să te speli pe piele de mai multe ori în aceeași zi. Dacă respecți această regulă, vei reuși să păstrezi elementele naturale din piele, cum ar fi flora bacteriană care protejează pielea împotriva substanțelor nocive.
Sfaturi pentru menținerea unei igiene adecvate la duș
Știm deja că dușul zilnic nu ne afectează ca atare. Totuși, efectele negative apar atunci când facem duș zilnic sau de prea multe ori pe zi și utilizăm produse chimice foarte puternice.
Luând toate aceste lucruri în considerare, am întocmit o listă cu sfaturi pentru a menține o igienă adecvată la duș.
Te-ar putea interesa și:
- Nu fă abuz de apa fierbinte. Multe persoane caută orice prilej pentru a face un duș fierbinte. Nu uita însă că expunerea prelungită la apa fierbinte poate provoca diverse probleme cu pielea. Deci, dacă ești un fan al apei fierbinți, fă un duș rapid la o temperatură moderată.
- Folosește un săpun delicat cu cât mai puține componente chimice. Cel mai bine este să alegi un săpun natural, întrucât este mult mai benefic pentru corp!
- Cel mai bine este să aplici o mască de față înainte de aface duș, și nu după. În acest fel, pielea nu va absorbi substanțele chimice nocive care pot fi prezente în compoziția măștii.
- După folosirea săpunului, a șamponului sau a altor produse de acest gen, trebuie să te clătești foarte bine pentru a nu lăsa în urmă diverse reziduuri care usucă pielea.
Nu îți recomandăm să freci prea tare pielea când te ștergi cu prosopul, pentru a nu deveni aspră și uscată. Te sfătuim să te ștergi cu delicatețe și să aplici o cremă hidratantă înainte de a se usca complet.
Care este cea mai bună temperatură pe care să o folosim la duș?
În încheierea acestui articol, vrem să subliniem și importanța temperaturii apei atunci când facem duș. Iată câteva sfaturi în acest sens.
Dacă vrei să faci un duș rece, temperatura potrivită care îți va strânge pielea este în jur de 24° C. Dacă vrei un duș mai călduț, temperatura care îți va relaxa întregul corp este în jur de 30° C.
Apa fierbinte, la o temperatură în jur de 40° C, va avea un efect revigorant. Da, ai citit bine: revigorant. La această temperatură corpul începe să emane propria căldură, oferind astfel o senzație de reîmprospătare. Totuși, îți recomandăm să nu folosești apă fierbinte în exces.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Buijze, G. A., Sierevelt, I. N., van der Heijden, B. C. J. M., Dijkgraaf, M. G., & Frings-Dresen, M. H. W. (2016). The Effect of Cold Showering on Health and Work: A Randomized Controlled Trial. PLOS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0161749
- Hinkka, H., Väättänen, S., & Ala-Peijari, S. (2015). AB1195 Effects of Cold Mist Shower on Inflammatory Arthritis Patients; A Cross-Over Controlled Clinical Trial. Annals of the Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1136/annrheumdis-2015-eular.2692
- Kauppinen, K., Pajari-Backas, M., Volin, P., & Vakkuri, O. (1989). Some endocrine responses to sauna, shower and ice water immersion. Arctic Med.Res.
- Shevchuk, N. A. (2008). Adapted cold shower as a potential treatment for depression. Medical Hypotheses. https://doi.org/10.1016/j.mehy.2007.04.052
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.