Logo image
Logo image

Uneori, să fii puternic este singura ta opțiune

3 minute
Sunt momente în viață în care simțim că totul ne merge prost. Nu renunța, continuă să lupți. Nu ai pierdut nimic cu adevărat, iar lucrurile cele mai bune te așteaptă de acum înainte. 
Uneori, să fii puternic este singura ta opțiune
Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Există momente în viață în care nu ne merge prea bine. Sigur ai trecut și tu prin asta. Simți că totul este împotriva ta și nu poți face nimic să schimbi situația. Însă vei descoperi un lucru foarte important: uneori, să fii puternic este singura ta opțiune. 

Viața ne pune diverse piedici pentru a ne învăța să nu renunțăm niciodată. Chiar dacă te simți neajutorat și te întrebi de ce ți se întâmplă toate astea tocmai ție, vei vedea că poți depăși acea dificultate și chiar altele mai mari.

Povestea celor două broaște

Some figure

„Au fost odată două broaște care au căzut într-o găletușă cu smântână. Au simțit de îndată că se duc la fund; era imposibil să stea la suprafață în smântâna groasă. Parcă erau prinse în nisipuri mișcătoare. 

Au înotat de-a lungul marginii găleții, căutând o ieșire, dar în zadar. Aveau doar două opțiuni: să înoate pe loc sau să se scufunde. 

Le era din ce în ce mai greu să se mențină la suprafață. 

Una din ele spuse cu voce tare: 

– Nu mai pot. Nu avem cum să ieșim de aici și nu putem înota la nesfârșit. Dacă tot mor, nu văd de ce mi-aș prelungi suferința. Nu are rost să mor de oboseală din cauza unui efort inutil. 

Te-ar putea interesa și:

Trăsăturile femeilor puternice și importanța acestora

După ce rosti aceste vorbe, broasca încetă să mai dea din picioare și se scufundă în lichidul alb și gros. 

Cealaltă broască, mai perseverentă sau poate mai încăpățânată, spuse: 

– Nu am nicio scăpare! Dar dacă e să mor, voi lupta până la ultima suflare. Nu vreau să mor nici măcar cu o secundă mai devreme decât când îmi vine timpul. 

Astfel, ea continuă să se zbată prin smântână ore întregi. La un moment dat, de la atâta zvârcoleală și dat din picioare, smântâna a început să se transforme în unt. 

Uimită, broasca reuși în cele din urmă să se ridice și să patineze până la marginea găleții. De acolo, nu i-a mai rămas decât să sară fericită până acasă.”

Some figure

De ce să renunți? Cu toții avem instinctul supraviețuirii care ne îndeamnă să mergem mai departe, dar multe persoane sunt ca prima broască și preferă să renunțe. Perseverența și dorința de a o scoate la capăt ne ajută să ieșim din orice situație dificilă.

Nu renunța, să fii puternic este singura ta opțiune

Este adevărat că uneori renunțăm, pentru că nu suntem îndeajuns de motivați. Dar imaginează-ți una dintre cele mai grele situații în care te-ai putea afla. În acele momente, nu ai decât două variante: să renunți sau să fii puternic.

Te-ar putea interesa și:

7 trăsături ale unei personalități puternice

Însă adevărul este că uneori singura ta opțiune este să fii puternic. Ai nevoie de această forță pentru a fi alături de cei dragi, mai ales dacă ești părinte. Știi că nu ai de ales, că trebuie neapărat să fii puternic. În caz contrar, și alte persoane au de suferit.

Some figure

De-a lungul vieții, trecem cu toții prin multe greutăți. Unii oameni se ridică întotdeauna de jos, pentru că nu au de ales. Unii se chinuie de la început până la sfârșit, iar alții renunță imediat, la prima împrejurare potrivnică.

Nu renunța niciodată. Lucrurile cele mai bune te așteaptă de acum înainte și sigur nu vrei să le ratezi! Poate că acum treci printr-un moment sau printr-o perioadă grea care pare să nu se mai termine.

Însă nu uita că există o luminiță la capătul tunelului, oricât de întunecat ți s-ar părea el. Mai devreme sau mai târziu, cu răbdare și perseverență, îți vei găsi lumina călăuzitoare care te scoate din întuneric.

Gândește-te la toate greutățile pe care le-ai depășit deja. Amintește-ți că nimic nu este permanent. Cum să nu te simți puternic, atunci când știi că toate trec la un moment dat? Mergi mai departe, continuă să lupți și să speri… Toate au o rezolvare, nimic nu durează o veșnicie. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sullivan, D. (2003). BE strong. Skiing.
  • Post, S. G. (2005). Altruism, happiness, and health: It’s good to be good. International Journal of Behavioral Medicine. https://doi.org/10.1207/s15327558ijbm1202_4
  • Strong, C. A. (1895). The psychology of pain. Psychological Review. https://doi.org/10.1037/h0075245

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.