Logo image
Logo image

Cele mai bune fructe pentru tratarea gastritei

3 minute
Iată o listă de fructe ideale pentru combaterea gastritei într-un mod natural și sănătos. 
Cele mai bune fructe pentru tratarea gastritei
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Gastrita are cauze diverse, dar cel mai des aceasta este provocată de un mod de viață necorespunzător. Dacă vă confruntați cu vărsături, dureri de spate, balonare sau oboseală cronică, trebuie să mergeți la doctor pentru a face investigații și a primi tratamentul corespunzător. Totodată, vă recomandăm și consumul unor fructe pentru tratarea gastritei.

Astăzi vă venim în ajutor cu o listă de fructe care ajută la combaterea gastritei și la prevenirea durerilor cauzate de această afecțiune. Beneficiile oferite sunt datorate unui nivel ridicat de fibre și substanțe nutritive.

Citește și:

Descoperă 5 trucuri pentru a trata gastrita

1. Perele sunt printre cele mai bune fructe pentru tratarea gastritei

Some figure

Datorită vitaminelor B1, B2, B3, A şi C și conținutului de fibre, perele sunt printre cele mai indicate fructe pentru tratarea gastritei. Acestea reglează atât sistemul digestiv, cât și pe cel nervos.

2. Papaya stimulează digestia

Papaya este unul dintre cele mai sănătoase și benefice fructe, datorită conținutului său de vitamina B1, B2, A și C. În plus, aceasta este bogată în minerale ca magneziu, fier, sulf și potasiu și foarte potrivită pentru stimularea digestiei.

Totodată, papaya menține sănătatea pielii, părului și oaselor și ajută la buna funcționare a sistemului imunitar.

Tăiați o felie de papaya și amestecați-o timp de câteva minute într-un blender cu iaurt degresat. Savurați această băutură după micul dejun, prânz sau cină. Este un adevărat tratament!

3. Bananele accelerează digestia

Some figure

Banana este unul dintre fructele cu cel mai mare conținut de fibre. Aceasta are puține grăsimi și proteine și este o sursă excelentă de energie, accelerează digestia şi are un efect ușor laxativ.

În plus, banana este bogată și în zinc, mineral ce ajută în lupta împotriva căderii părului, întărind podoaba capilară.

Dacă doriți să consumați aceste fructe pentru tratarea gastritei, optați pentru banane coapte. Cele verzi nu sunt tolerate de stomac.

4. Nuca de cocos are efect laxativ

Nuca de cocos este apreciată pentru conținutul său ridicat de magneziu, fosfor, calciu și potasiu, dar are și o cantitate mare de fibre, ce îmbunătățesc tranzitul intestinal.

Ca și banana, nuca de cocos este un laxativ ușor și are efect detoxifiant. Dacă vă simțiți greoi, vă recomandăm să consumați zilnic un pahar de lapte de cocos.

5. Piersicile au efect diuretic

Some figure

Aceste minunate fructe dulci sunt foarte sănătoase, având efect diuretic și laxativ. Piersicile conțin vitaminele A, C și E, ce previn apariția unor boli precum Alzheimerul, cataracta și cancerul. Acestea sunt bogate în minerale ca potasiu, fosforu și magneziu, ce contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar.

Fiind ușor de digerat, piersicile sunt benefice pentru ficat și întreg procesul digestiv, fiind printre cele mai indicate fructe pentru tratarea gastritei.

Dacă suferiți de gastrită, puteți face o băutură excelentă și din frunze de piersic:

Ingrediente

  • 2 linguri de frunze de piersic
  • 1 cană cu apă clocotită

Mod de preparare

  • Se pun frunzele în apă pentru câteva minute.
  • Infuzia obținută se răcește și se bea câte o cana de două sau de trei ori pe zi.

Te-ar putea interesa și:

Cele mai bune fructe pentru digestie

6. Merele te scapă de diaree

Datorită conținutului de pectină, merele, în contact cu apa din stomac, creează un gel cu rol protector pentru intestine. Dacă nu suferiți de constipație, ci de diaree (pentru că gastrita se poate manifesta în două moduri), aceste fructe ajută la absorbția lichidelor și solidificarea scaunului.

Fructele enumerate mai sus sunt foarte bune pentru a ameliora disconfortul provocat de gastrită. Nu trebuie să consumați însă un singur tip de fructe. Schimbați-le zilnic astfel încât să vă simțiți confortabil. Căutați rețete care să vă stimuleze pofta de fructe și să vă facă mai sănătoși.

Deci… ce fructe obișnuiți să consumați?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Apostolopoulos V, Antonipillai J, Tangalakis K, Ashton JF, Stojanovska L. Let’s Go Bananas! Gren Bananas and their Health Benefits. Pril (Makedon Akad Nauk Umet Odd Med Nauki). 2017 Sep 1;38(2):147-151. doi: 10.1515/prilozi-2017-0033. PMID: 28991769.
  • Ebrahimpour, S., Esmaeili, H., & Ghadimi, R. (2017). Food bioactive componts, a possible adjuvant for H.pylori eradication. Caspian journal of internal medicine8(2), 131–132. https://doi.org/10.22088/cjim.8.2.131
  • Fermín, M., Agustín, B., & Miguel A, M. (2010). Estreñimiento. Instituto de Trastornos Funcionales y Motores Digestivos.
  • Fernández Condori, R. C. (2015). Efecto de la ingesta de las frutas de guanábana, sacahatomate, aguaymanto y tumbo serrano sobre la glicemia a través del índice glicémico. https://repositorio.usmp.edu.pe/bitstream/handle/20.500.12727/2091/Fernandez_rc.pdf?sequence=3&isAllowed=y
  • Giuseppina Mandalari, Carlo Bisignano, Santa Cirmi, Michele Navarra, “Effectiveness of Citrus Fruits on Helicobacter pylori“, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2017, Article ID 8379262, 8 pages, 2017. https://doi.org/10.1155/2017/8379262
  • Juárez, I. C., & Romero, I. (2007). Plantas con actividad anti-helicobacter pylori: una revisión. Boletín de la Sociedad Botánica de México, (80), 35-61. https://www.redalyc.org/pdf/577/57780005.pdf
  • Mutakin, M., Fauziati, R., Fadhilah, F. N., Zuhrotun, A., Amalia, R., & Hadisaputri, Y. E. (2022). Pharmacological Activities of Soursop (Annona muricata Lin.). Molecules, 27(4), 1201. https://www.mdpi.com/1420-3049/27/4/1201
  • Muss C, Mosgoeller W, Endler T. Papaya preparation (Caricol®) in digestive disorders. Neuro Endocrinol Lett. 2013;34(1):38-46. PMID: 23524622.
  • Riechmann, E. R., Torres, J. B., José, M., & Rodríguez, L. (2009). Diarrea aguda. Protocolos de La Sociedad Española de Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Pediátrica y La Sociedad Española de Pediatría. https://doi.org/10.1002/14651858
  • VOMERO, Nathália Dalcin, & COLPO, Elisângela. (2014). Nutritional care in peptic ulcer. ABCD. Arquivos Brasileiros de Cirurgia Digestiva (São Paulo)27(4), 298-302. https://doi.org/10.1590/S0102-67202014000400017
  • Yokota, J., Kitaoka, T., Jobu, K., Takuma, D., Hamada, A., Onogawa, M., … & Miyamura, M. (2011). Eriobotrya japonica seed extract and deep sea water protect against indomethacin-induced gastric mucosal injury in rats. Journal of natural medicines, 65(1), 9-17.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.