Care sunt cauzele inflamării ganglionilor limfatici?
Inflamarea ganglionilor limfatici este o problemă destul de frecventă. În cazul în care se întâmplă vă confruntați cu ea, trebuie, în primul rând, să vă păstrați calmul. În 80% dintre cazuri, ganglionii limfatici se inflamează ca urmare a unei simple infecții. Uneori, în cazul în care organismul dumneavoastră este puțin slăbit, lichidul din țesuturi (limfa) își poate mări volumul, provocând această reacție. Iată care sunt cauzele inflamării ganglionilor limfatici!
Așa cum am menționat deja, păstrarea calmului și o programare la medic sunt cele mai importante lucruri pe care le puteți face atunci când constatați că vi s-au inflamat ganglionii limfatici. În acest articol vă vom explica care sunt cauzele și simptomele inflamării ganglionilor limfatici. Nu uitați totuși că aceasta este o problemă foarte frecventă.
1. Ce rol au ganglionii limfatici?
Sistemul limfatic este asemenea unei rețele complexe ce străbate întregul corp, la fel ca și vasele de sânge. Acesta este format din limfocite ce au rolul de a vă proteja sistemul imunitar și de a elimina toxinele, agenții și germenii patogeni, precum și alte substanțe care vă pot îmbolnăvi.
Ganglionii limfatici au forma unor boabe de fasole și sunt distribuiți de-a lungul gâtului, claviculei, axilelor, organelor interne și zonei inghinale. Aceștia măsoară, de obicei, aproximativ 1,5 cm și, în cazul în care nu sunt inflamați, nu vă puteți da seama de prezența lor.
2. Care sunt cauzele inflamării ganglionilor limfatici?
Ați observat probabil că, după ce ați suferit de gripă, vi s-a mărit un ganglion limfatic în partea laterală a gâtului. Aceasta este cea mai frecventă cauză pentru care ganglionii limfatici se inflamează. Sau, atunci când ați făcut duș ați observat un nodul mic la subraț. Primul lucru pe care trebuie să îl faceți în aceste cazuri este să vă calmați și să vă gândiți că acesta este un fenomen foarte comun. Prin urmare, nu există niciun motiv să vă alarmați. Totuși, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră dacă descoperiți că ganglionii limfatici s-au inflamat.
Haideți să vedem care sunt cauzele inflamării ganglionilor limfatici:
- Ganglionii limfatici se pot inflama dacă suferiți de răceală sau gripă. Aceste afecțiuni slăbesc sistemul imunitar și reduc capacitatea naturală de apărare a organismului.
- Poate părea greu de crezut, dar o infecție dentară poate duce la mărirea oricăruia dintre ganglionii limfatici din zona gâtului. Este important să aveți o igiena orală corespunzătoare.
- De asemenea, o infecție mai gravă a urechii poate duce la inflamarea ganglionilor limfatici.
- Aftele bucale sunt un alt tip de infecție care se poate număra printre cauzele inflamării ganglionilor limfatici.
Îți recomandăm și:
- Boli precum tuberculoza sau amigdalita pot, de asemenea, determina inflamarea unui nodul limfatic.
- Tulburările sistemului imunitar, cum ar fi artrita reumatoidă, sunt printre cauzele inflamării ganglionilor limfatici.
- Anumite medicamente pot avea efecte adverse ce duc la inflamarea ganglionilor limfatici.
- Leucemia este o altă cauză a acestei afecțiuni.
- Un ganglion limfatic inflamat poate fi, de asemenea, simptomul bolii Hodgkin sau al limfomului non-Hodgkin. Acestea sunt tipuri foarte frecvente de cancer și este important să rețineți că au o rată de vindecare destul de mare.
3. Care sunt simptomele ganglionilor limfatici inflamați?
În general, ganglionii limfatici inflamați sunt ușor de observat. Însă este necesar să vă familiarizați cu toate simptomele acestei probleme, astfel încât să nu vă impacientați. În cazul în care observați că aveți un ganglion inflamat, adresați-vă medicului.
- Dacă descoperiți un nodul pe gât, claviculă, axilă sau în zona inghinală, acesta poate fi de fapt un ganglion limfatic inflamat. Subliniem faptul că, dacă acesta se află pe claviculă, poate fi vorba despre ceva mai serios. Prin urmare, este important să luați legătura cu medicul dumneavoastră. Mai exact, ganglionul poate fi un simptom al bolii Hodgkin, care, dacă este tratată în mod corespunzător, de obicei, se vindecă.
- Inflamarea unui ganglion limfatic poate fi însoțită de puțină febră și uneori de transpirație nocturnă.
- Ganglionii limfatici inflamați pot fi dureroși. Afirmațiile „în cazul în care nu doare, este ceva rău” și „dacă doare, este doar o infecție” sunt complet false. Nu există dovezi concludente pentru a dovedi aceste afirmații. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să obțineți un diagnostic corect.
Vezi și:
4. Poate fi prevenită inflamarea ganglionilor limfatici?
După cum am mai spus, nu există nicio modalitate sigură de a vă proteja împotriva anumitor boli. În cazul sistemului limfatic, cel mai important lucru pe care îl puteți face este să aveți grijă de sistemul imunitar. Iată câteva recomandări în acest sens:
- Creșteți aportul de vitamina C. Puteți face acest lucru consumând suc proaspăt de fructe, cum ar fi sucul de portocale, lămâi și grepfrut, sau salate delicioase din căpșuni, kiwi și papaya.
- Spuneți DA vitaminei E. Trebuie să consumați mai multe legume cu frunze verzi (cum ar fi spanacul), cereale integrale (fulgi de ovăz, grâu, orz) și drojdie de bere. De asemenea, consumați mai multe nuci.
- Creșteți aportul de fier, seleniu și zinc. Carnea slabă, legumele, sucurile de fructe, somonul, uleiul de măsline… Toate aceste alimente oferă organismului dumneavoastră mineralele de care are nevoie pentru a fi rezistent la infecții.
- Mențineți un nivel de stres scăzut. Atunci când corpul este inundat cu hormoni precum cortizolul și adrenalina, se întrerupe funcționarea corespunzătoare a sistemului imunitar, lucru ce are un impact negativ asupra stării generale de sănătate. Menținerea nivelului scăzut de stres joacă un rol important în susținerea organismului dumneavoastră în lupta cu bolile, așa că fiți întotdeauna atenți la modul în care vă gestionați emoțiile. Sănătatea dumneavoastră este cea mai importantă!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Mayo Clinic Staff. (2018). Swollen Lymph Nodes
- Mayo Clinic Staff. (2018). Swollen Lymph Nodes. Diagnosis and treatment
- Aguilar C, Zuluaga N, Patiño G, Caraballo D. Exercise and the inmmune system. (2006). Facultad de Medicina, Universidad de Antioquia, Medellín, Colombia.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.