Ghid de bază pentru realizarea unei grădini în stil deșert
Dacă ești iubitor de plante, dar nu ai mult timp de dedicat tăierii și udării, frumoasele grădini în stil desert ar putea fi varianta pe care o căutai pentru a decora zona exterioară a casei tale. Grădinile tip deșert au devenit foarte populare deoarece necesită o investiție inițială, dar apoi cheltuielile tind să scadă.
Caracteristicile și componentele unei grădini stil deșert
Acest tip de grădină imită flora deșertului. Prin urmare, una dintre principalele sale caracteristici este deficitul de apă, ceea ce o face un element prețios pentru design.
Aceste spații au de obicei puțină vegetație. Prin urmare, există zone mari de cer deschis. Acesta este și motivul pentru care aceste grădini creează o estetică sobră.
Plantele ar trebui să fie exemplare care nu necesită multă apă. Adăugați pietriș sau nisip. Acestea sunt foarte utile pentru captarea apei de ploaie, astfel încât plantele să o poată folosi mai târziu.
Ia în considerare că gazonul poate îndeplini o funcție similară cu cea a pavelelor. Cu toate acestea, este nenatural în deșert și necesită o aprovizionare mai mare cu apă. Deci, dacă vrei să-l adaugi, fă-o cu moderație. Poți alege chiar și o opțiune artificială.
Vorbim despre apă, nu? Unii oameni folosesc piscine în ideea de a recrea o oază ce arată fabulos!
Nu uita că deșerturile au o rată de evaporare mare, așa că vei avea nevoie de reaprovizionare frecventă cu apă. O variantă mai viabilă este o fântână mică sau o piscină cu pompă de circulație, a cărei mișcare previne evaporarea.
În cele din urmă, există umbra. Unele plante pot rezista la soare, dar altele necesită umbra unui copac din deșert, cum ar fi mezquite. Poți adăuga pergole, paravane sau umbrele.
Citește mai mult: 3 greșeli obișnuite atunci când faci compost de casă
Plante recomandate pentru grădini în stil deșert
Deși cel mai bine este să decorezi cu plante autohtone sau compatibile cu condițiile climatice existente, există plante care sunt reprezentative pentru acest tip de grădină. Le enumerăm mai jos:
- Cactus cu țevi
- Cactus butoi, cunoscut și sub denumirea de butoi de aur , minge de aur sau scaunul soacrei
- Agavă
- Nopal
- Salvie
- Gălbenele de deșert
- Mesquite
- Bougainvillea
- Salcia deșertului
Cum să faci o grădină stil deșert?
Să vedem pas cu pas cum să-ți transformi grădina în deșert!
1. Recreează aspectul
Înainte de a începe să plantezi, este necesară puțină planificare. Stabilește unde va fi grădina în stil deșert și creează o schiță cu toate elementele pe care le vei folosi.
2. Pregătește terenul
Începe prin a scăpa de toate buruienile din zonă. De asemenea, pune pietrele deoparte, deoarece solul ar trebui să fie cât mai neted posibil.
Adaugă nisip, pietriș fin sau alt material care va permite solului să se aerisească. În acest fel, atât apa, cât și nutrienții vor putea pătrunde mai bine. În timp ce faci acest lucru, verifică din nou terenul și elimină orice buruiană.
3. Întinde plasa pentru buruieni
Plasa permite filtrarea apei și face ca pietrele să rămână fixe.
Țesătura se întinde pe pământ și se fixează cu ajutorul atelelor ascuțite din lemn. Apoi, se adaugă pietre de diferite dimensiuni și culori. Deoarece este o grădină deșertică, cel mai bine este să folosești tonuri de nisip sau maro. Pietrele albe tind să reflecte prea multă lumină.
Pietrele în culorile deșertului sunt o resursă excelentă pentru a defini zonele grădinii.
4. Adaugă și pietre mari
Acum începe ceea ce probabil va deveni partea ta preferată a grădinăritului: decorarea. Primul element sunt pietrele mari, care vor servi pentru a adăuga realism grădinii. Alege diferite mărimi și culori care se potrivesc cu stilul deșertic.
5. Plantează
Pune plantele în locurile deja stabilite. Mută pietrele mici, taie pânza și plantează rădăcinile în pământ. Aceasta va fi o procedură pe care trebuie să o repeți la fiecare plantă.
Citește și: Aspirina la rădăcina plantelor: este de ajutor?
6. Și întreținerea grădinii în stil desert?
După cum am spus, aceste grădini au nevoie de puțină întreținere. Fertilizează-le o dată pe an și udă-le la fiecare 2 săptămâni vara.
Grădini în stil deșert: nu totul este suculent
Suculentele sunt plantele deșertice potrivite pentru această grădină. Totuși, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să te limitezi la speciile din această familie. Poți opta și pentru altele, precum macul de California sau clopoțeii din deșert, de exemplu. De asemenea, nu uita să grupezi plantele cu cerințe similare.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.