Cele mai bune 3 utilizări ale ghimbirului
Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas
Ghimbirul este o rădăcină groasă și noduroasă, folosită încă din Antichitate în gastronomie și în medicina alternativă. Acesta a fost folosit în Asia de peste 3000 de ani, dar țara sa de origine este necunoscută. Principalele utilizări ale ghimbirului s-au răspândit din Asia în restul lumii și, în prezent, acesta se găsește în aproape orice piață. În zilele noastre, cercetătorii studiază proprietățile ghimbirului, fapt datorită căruia este considerat a fi un supliment medicinal.
Rădăcina plantei de ghimbir este folosit în multe bucătării pentru a asezona diverse preparate, atât dulci, cât și picante. În mare, este cunoscut pentru nota picantă ce o conferă mâncărurilor și pentru faptul că este o sursă bogată de nutrienți benefici pentru sănătate. În articolul de azi îți vom prezenta care sunt cele mai bune trei utilizări ale ghimbirului, precum și beneficiile sale.
1. Ceaiul de ghimbir, una dintre cele mai bune utilizări ale ghimbirului
Ceaiul de ghimbir reprezintă una din cele mai populare moduri de a profita de proprietățile acestei rădăcini. Conform unui studiu publicat în Phytotherapy Research, ghimbirul are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și antiproliferative, printre altele.
Așadar, poți să-l încorporezi într-o dietă echilibrată pentru a-ți promova sănătatea și a preveni bolile. Totodată, ghimbirul îți poate relaxa corpul și ameliorează afecțiuni frecvente.
Ingrediente:
- 1 lingură de ghimbir proaspăt ras
- 1 cană de apă fiartă
- 1 linguriță de miere
- Zeamă de lămâie (ingredient opțional)
Citește și:
Instrucțiuni:
- Mai întâi, rade o lingură de rădăcină de ghimbir proaspătă și adaug-o unei căni de apă fierbinte.
- Apoi, adaugă puțină miere și zeamă de lămâie (după gust).
- Poți prepara această rețetă și cu lapte fierbinte în loc de apă.
2. Ghimbirul proaspăt, ca ingredient în rețete
Gustul picant al ghimbirului adaugă o aromă unică alimentelor și preparatelor culinare. Cantitatea folosită depinde de cât de intens vrei să fie gustul de ghimbir în rețeta aleasă. Ghimbirul poate fi ras, zdrobit sau feliat.
Poate fi folosit în combinație cu diverse alimente:
- Carne
- Diverse tipuri de salate
- Orez
- Pește sau fructe de mare
- Uleiuri pentru asezonare
- Pâine
- Fursecuri
- Deserturi
- Budinci
Ar putea să te intereseze:
3. Ghimbirul măcinat
Există numeroase moduri de a folosi ghimbirul măcinat la tine acasă. De fapt, acesta este mai ușor de încorporat în rețete decât rădăcina întreagă. Poți să cumperi ghimbir măcinat chiar acum de la magazin și să-l presari în deserturi, băuturi, salate sau smoothie-uri.
Deși se găsește în această formă în magazine, poți să-l prepari și acasă folosind o rădăcină uscată. Dacă alegi această variantă, va trebui să speli bine ghimbirul și să-l usuci la soare sau în cuptor. Atunci când este complet uscat, taie-l în mai multe bucăți și pisează-le cu ajutorul unui mojar cu pistil sau al unei râșnițe.
Proprietățile ghimbirului
Conform unui articol publicat în Journal of Medicinal Food, această rădăcină constituie un agent antiinflamator puternic, putând astfel contribui la ameliorarea mai multor tipuri de durere cauzată de inflamații.
Mai mult, blochează eliberarea prostaglandinelor și a leucotrinelor care provoacă inflamații.
În plus, ghimbirul conține antioxidanți utili împotriva radicalilor liberi și pentru prevenirea diverselor boli cronice netransmisibile. Mai jos îți vom prezenta aceste proprietăți în detaliu.
Ajută la prevenirea bolilor
Datorită compusului său activ principal, gingerolul, această rădăcină este utilă în prevenirea bolilor. Așa cum este menționat într-un studiu publicat în Natural Product Communications, gingerolul are multiple funcții biologice, inclusiv unele antiinflamatoare și antioxidante.
Combate greața și amețeala
Ghimbirul este folosit încă din Antichitate ca tratament naturist pentru problemele gastrice, inclusiv greață, amețeală, vomă și diaree. Potrivit cercetătorilor de la Natural Standard, există dovezi științifice care confirmă că această plantă combate greața și voma în sarcină, dar numai pentru o perioadă scurtă de timp și consumat în doze mici.
Ajută la combaterea migrenelor
Datorită proprietăților sale antiinflamatoare și analgezice, rădăcina de ghimbir reduce tensiunea, inflamațiile și durerea cauzate de migrene.
De fapt, un studiu publicat în Phytotherapy Research a comparat efectele ghimbirului cu terapia pe bază de sumatripan și sugerează că această rădăcină ar putea fi eficientă împotriva durerii asociate migrenelor. Totodată, prezintă un risc mai mic de reacții adverse.
Ghimbirul ca adjuvant pentru pierderea în greutate
Un studiu publicat în jurnalul Metabolism a arătat că ghimbirul posedă proprietăți ce accelerează metabolismul și stimulează arderea grăsimilor.
Aceste beneficii se datorează efectului termogenic pe care îl creează, mărind abilitatea organismului de a arde grăsimile prin activitate fizică. În plus, ghimbirul îți oferă o senzație de sațietate, ceea ce contribuie la ținerea sub control a greutății corporale.
Desigur, este important de reținut că, pe cont propriu, ghimbirul nu are un impact semnificativ în lupta împotriva câștigului în greutate. Consumul acestuia trebuie să însoțească o dietă sănătoasă și activitate fizică.
Ghimbirul poate fi nociv?
Consumul de ghimbir este sigur, în special atunci când este administrat în cantități moderate adulților sănătoși. Însă trebuie luate anumite măsuri de precauție în timpul sarcinii și alăptării, precum și la pacienții cu hipertensiune arterială sau la cei care iau medicamente anticoagulante.
Consultă un specialist înainte de a începe să iei ghimbir ca supliment. În plus, nu uita că, pe cont propriu, acesta nu poate înlocui medicamentele sau o dietă adecvată.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lima, Rosália & Reis, Antonielly & Menezes, Ag-Anne & Santos, Jose & Gomes de Oliveira Filho, José & Ferreira, José & Alencar, Marcus & Mata, Ana & Khan, Ishaq & Islam, Md. Amirul & Uddin, Shaikh & Ali, Eunus S & Islam, Muhammad & Tripathi, Swati & Mishra, Siddhartha & Mubarak, Mohammad & Amélia, Ana. (2018). Protective and therapeutic potential of ginger (Zingiber officinale) extract and [6]-gingerol in cancer: A comprehensive review. Phytotherapy Research. 32. 10.1002/ptr.6134.
- Vasala, P. A. (2012). Ginger. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.319
- Lete I, Allué J. The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy. Integr Med Insights. 2016;11:11‐17. Published 2016 Mar 31. doi:10.4137/IMI.S36273
- Grzanna, R., Lindmark, L., & Frondoza, C. G. (2005). Ginger—An Herbal Medicinal Product with Broad Anti-Inflammatory Actions. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/jmf.2005.8.125
- Ernst, E., & Pittler, M. H. (2000). Efficacy of ginger for nausea and vomiting: A systematic review of randomized clinical trials. British Journal of Anaesthesia. https://doi.org/10.1093/oxfordjournals.bja.a013442
- Torres, A., & Acu, O. (2010). Propiedades del jengibre, 60–69.
- Wang, Shaopeng & Zhang, Caihua & Yang, Guang & Yang, Yanzong. (2014). Biological Properties of 6-Gingerol: A Brief Review. Natural product communications. 9. 1027-30.
- Mansour MS, Ni YM, Roberts AL, Kelleman M, Roychoudhury A, St-Onge MP. Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study. Metabolism. 2012;61(10):1347–1352. doi:10.1016/j.metabol.2012.03.016
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.