Logo image
Logo image

Hernie de disc – 5 simptome și cauzele acesteia

4 minute
Pe măsură ce îmbătrânești, coloana ta vertebrală își pierde flexibilitatea, devine din ce în ce mai rigidă, iar ligamentele ce înconjoară discurile se pot rupe uneori.
Hernie de disc – 5 simptome și cauzele acesteia
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 12 noiembrie, 2018

Nemiloasa hernie de disc este o boală foarte dureroasă și devastatoare, ce afectează un număr foarte mare de persoane. Aceasta este o problemă destul de gravă, motiv pentru care este important să-i cunoști toate simptomele.

Coloana ta vertebrală este alcătuită din componente anatomice complexe (oase, mușchi și ligamente) ce îți pot cauza probleme. Citește mai departe și o să afli de ce este periculoasă o hernie de disc.

Cum pot să știu dacă am hernie de disc?

1. Ce este o hernie de disc?

Some figure

Ce sunt aceste discuri din coloana ta vertebrală ce îți provoacă atâta disconfort? Pentru a înțelege ce sunt, trebuie să te gândești la acel țesut dintre oasele din coloana vertebrală. Acel țesut are o textură moale și o căptușeală externă dură. Scopul acestor țesuturi este amortizarea șocurilor, iar ele se pot adapta oricărei mișcări pe care o faci. Așadar, ele sunt discurile ce pot provoca hernie.

Te-ar putea interesa și:

Remediu pentru hernie cu argilă, oțet și varză

Uneori aceste discuri se pot rupe, iar țesuturile albe din interior devin expuse. Acestea pot exercita presiune asupra nervilor, provocând astfel durere. În această situație, discurile își vor pierde și abilitatea de amortizare.

2. De ce am făcut hernie de disc?

Some figure

 

Un factor foarte important este vârsta. Pe măsură ce îmbătrânești, coloana ta vertebrală își pierde flexibilitatea. Aceasta devine mai rigidă, iar ligamentele ce înconjoară discurile se pot rupe uneori. În plus, discurile pot deveni rigide din cauza degenerării cauzate de deshidratare.

Dacă te doare coloana vertebrală și nu știi de ce, verifică dacă nu cumva manifești simptomele unei hernii de disc.

3. Simptomele herniei de disc

Some figure
  • Pentru a-ți putea da seama de ce fel de hernie de disc suferi, trebuie neapărat să descoperi care este zona corpului tău unde durerea este localizată.
  • Dacă ai durere sau furnicături în picioare, sau dacă acestea îți amorțesc sau par greoaie, este posibil să ai o hernie de disc în zona lombară.
  • Dacă durerea este localizată în mijlocul spatelui tău, atunci poate ai o hernie de disc dorsală.
  • În cazul în care simți o presiune și durere în gât sau chiar în mâini, vinovata ar putea fi o hernie de disc cervicală.
  • Simptomele herniei de disc cervicale: dureri de gât, rigiditate și crampe ce se întind de la mâini spre umeri și brațe. Este posibil să ai și greață sau să leșini. Pe lângă toate acestea, brațele și mâinile pot să-ți amorțească în timpul nopții, să-ți scape lucruri din mână etc.
  • Simptomele herniei de disc lombare: în acest caz, durerea va fi localizată în regiunea inferioară a spatelui. Vei avea o senzație ciudată de arsură, ce te va obliga să-ți ții spatele foarte drept. Este posibil ca o rigiditate musculară, însoțită de crampe, să ți se întindă spre picioare. Această durere radiantă este numită și durere de sciatic.
  • Persoanele care suferă de hernie de disc lombară au uneori dureri, furnicături sau senzații de slăbiciune în picioare și chiar incontinență.

4. Când este nevoie să apelez la medic?

Some figure

Durerile provocate de hernia de disc nu-ți vor permite să duci o viață normală. Nu vei putea să mergi normal, să muncești sau să ridici obiecte prea grele. Îți va fi greu să dormi și nici să stai pe scaun nu-ți va fi ușor.

Te-ar putea interesa și:

14 sfaturi pentru a adormi mai repede

Dacă simptomele nu trec după două săptămâni, apelează la un medic.

Medicii tot vorbesc despre durerile radiante, acele dureri ce ies din zona unde este localizată hernia. Poți avea o hernie la nivelul spatelui, dar să te doară picioarele, datorită faptului că hernia este centrată pe un disc vertebral.

Nu este neobișnuit să simți durere în mușchii fesieri, o senzație de arsură ce se întinde din spate până la partea interioară a picioarelor. Dacă ți se întâmplă așa ceva, este posibil să ai radiculopatie. Totuși, numai un medic îți va putea oferi un diagnostic corect.

În cazul în care suferi de incontinență urinară sau ai probleme cu sfincterele, medicii recomandă să mergi la spital de urgență! Hernia îți îngreunează funcțiile normale ale organismului, deci problema este foarte serioasă.

Herniile de disc necesită intervenții chirurgicale, dar nu îți face griji, acestea nu sunt dificile. După cum știi deja, este esențial să-ți monitorizezi simptomele și durerea. Nu ezita să contactezi un medic dacă observi că ceva este în neregulă. Meriți să ai o calitate a vieții cât mai bună!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Herniated Disk in the lower back.  American Academy of Orthopaedic Surgeons. (2014)
    https://orthoinfo.aaos.org/es/diseases–conditions/hernia-de-disco-en-la-columna-lumbar-herniated-disk-in-the-lower-back/
  • Herniated disk in the lower back. (2012). Retrieved from
    orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00534
  • Herniated disk. Mayo Clinic Staff. (2010).
    mayoclinic.com/health/herniated-disk/DS00893/METHOD=print
  • What is a herniated disk? (2014)
    familydoctor.org/familydoctor/en/diseases-conditions/herniated-disk.html
  • Rivero Torres, R., & Álvarez Fiallo, R. (2004). Hernia discal lumbar: algunos aspectos del diagnóstico. Revista Cubana de Medicina Militar, 33(2), 0-0. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0138-65572004000200003
  • Allut, A. G., Zabala, A. B., Rumbo, R. M., González, A. P., & González, M. G. (1995). Hernia discal cervical intradural. Revisión de la literatura y aportación de un nuevo caso. Neurocirugía, 6(1), 60-64. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1130147395708089

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.