Logo image
Logo image

Herpesul: prevenire și tratamente naturale

5 minute
Odată contractat, acest virus rămâne în organism în stare latentă, făcându-și apariția doar atunci când ai sistemul imunitar slăbit. 
Herpesul: prevenire și tratamente naturale
Ultima actualizare: 30 aprilie, 2019

Herpesul este cauzat de un virus ușor de răspândit, care este greu de eradicat, însă împotriva acestuia există o mai multe tratamente naturale eficiente.

Mai întâi simți niște furnicături sau o mâncărime la nivelul buzei. Te uiți în oglindă și nu vezi nimic. După câteva zile mâncărimea se agravează și observi că herpesul și-a făcut din nou apariția.

Virusul herpetic, atât de ușor răspândit, dar greu de eradicat, poate fi prevenit. Însă dacă l-ai contractat deja, nu poți decât să îl împiedici să erupă. Herpesul, metodele de prevenire și tratare: află mai multe informații despre această afecțiune în articolul de azi.

Un sistem imunitar puternic este esențial

Herpesul este cauzat de un virus care se răspândește în două moduri:

  • De la gură la gură (prin sărut)
  • Prin contactul cu obiecte contaminate (periuțe de dinți, pahare, produse cosmetice, etc.)

Odată ce ai contractat virusul, nu mai poți scăpa de el. Dar nu-ți face griji – acesta poate rămâne în stare latentă în sistemul nervos, fără să te mai deranjeze vreodată. Însă pentru asta ai nevoie de un sistem imunitar puternic.

Dacă ai contractat virusul, cel mai probabil în momentul respectiv ai avut imunitatea slăbită. Virusul a reușit să pătrundă în organism și a rămas acolo.

Dacă vrei să eviți ca herpesul să erupă din nou, lucru foarte deranjant și jenant, trebuie să ai mai multă grijă de sistemul tău imunitar. Cum? Cu ajutorul unei diete sănătoase și al exercițiilor fizice.

Alți factori declanșatori pot fi:

  • Stresul
  • Expunerea la soare
  • Lipsa somnului

Vezi și:

Rețete naturale care îți întăresc sistemul imunitar

Combate herpesul cu tratamente naturale

Nu există foarte multe tratamente naturale pentru virusul ce provoacă herpesul, deoarece nu se cunosc foarte multe informații despre virusul în sine. Cu toate acestea, multe persoane și-au „luat adio” de la herpesul inestetic datorită acestor tratamente 100% naturale. Vrei să știi care sunt acestea?

Gheața tratează herpesul

Aceasta este una dintre cele mai populare modalități de a trata herpesul. Nu trebuie decât să pui un cub de gheață peste erupție.

Ține-l acolo timp de 10 minute sau până se topește gheața. Repetă procedeul după două ore.

Gheața reduce inflamația din acea zonă și ameliorează durerea. Acest tratament funcționează numai atunci când bășica este încă intactă (înainte să se deschidă și să înceapă să curgă, moment în care virusul este cel mai ușor de răspândit).

Comprese fierbinți

Some figure

Acest tratament poate fi folosit în al doilea stadiu al herpesului, atunci când bășicile se deschid și curg. Este foarte important să eviți contactul cu partenerul sau cu copiii în acest stadiu, deoarece îi poți îmbolnăvi și pe ei.

Este indicat să îți separi și produsele cosmetice și de îngrijire personală de celelalte persoane din casă. Poți să aplici pe buze una dintre următoarele comprese fierbinți:

  • Un prosop călcat cu fierul
  • O cârpă înmuiată în apă fierbinte

Pliculețe de ceai

Iată o altă opțiune pentru al doilea stadiu al herpesului. Prepară un ceai negru în mod obișnuit. Lasă pliculețul să se scurgă și să se răcească timp de un minut.

Aplică-l pe buze, apăsând ușor, până se răcește de tot. Așteaptă două ore, apoi repetă tratamentul.

Uleiuri esențiale

Some figure

Orice ulei esențial pe care îl ai la îndemână poate fi util, dar cele mai eficiente sunt cele de mentă și de lămâie.

Trebuie doar să aplici câteva picături pe o bucată de vată și să o aplici pe zona afectată. O va calma și va ameliora disconfortul.

Zahăr

Acest remediu poate ustura puțin. Însă este mult prea eficient pentru a nu fi luat în calcul. Pune câteva granule de zahăr pe bășici. Nu numai că zahărul le usucă și ameliorează durerea, dar elimină și bacteriile din zona respectivă.

Plante medicinale

Some figure

În acest caz, ai două opțiuni: uz intern sau uz extern. În ceea ce privește prima variantă, poți să prepari un ceai, iar în cea de-a doua să aplici planta direct pe buză. Cele mai recomandate plante sunt:

  • Salvia
  • Rădăcina de valeriană
  • Menta
  • Echinacea

Ceaiurile preparate din aceste plante îți întăresc sistemul imunitar și combat virusul, mărindu-ți rezistența la microorganismele care transmit boala.

Dacă vrei să aplici un tratament local, prepară un ceai în mod obișnuit, înmoaie o bucată de vată în acest lichid și aplic-o pe zona afectată. Vei observa că acest remediu usucă herpesul mai repede decât oricare altul.

Sare de mare

Some figure

Acesta este cel mai puternic remediu dintre toate. Poate l-ai încercat deja și știi la ce ne referim. Dar trebuie să fii destul de puternic pentru a-l suporta…

Oricum ar fi, chiar merită. Ai 3 variante disponibile:

Îți recomandăm să citești:

Sarea te face mai frumoasă!

Sare cu apă

Amestecă o lingură de sare de mare cu câteva picături de apă, până obții o pastă. Aplic-o pe herpes cu o bucată de vată și las-o să acționeze atât cât poți suporta. Clătește-te cu apă caldă. Repetă de trei ori pe zi.

Sare cu pastă de dinți

Înlocuiește apa din rețeta anterioară cu puțină pastă de dinți. Pune amestecul pe herpes, lasă-l să acționeze peste noapte și îndepărtează-l în dimineața următoare.

Sare cu lămâie

Taie o bucățică de lămâie și presar-o cu sare. Aplic-o peste herpes apăsând ușor. Este un remediu foarte dureros! Repetă (dacă poți) de două ori în fiecare zi.

Aplică oricare dintre aceste tratamente naturale pentru a scăpa de herpesul deranjant, însă nu uita să îți iei și o serie de măsuri de prevenire.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


Dadwal, S. S., & Ito, J. I. (2016). Herpes Simplex Virus Infections. In Thomas’ Hematopoietic Cell Transplantation: Fifth Edition. https://doi.org/10.1002/9781118416426.ch88

Chi, C. C., Wang, S. H., Delamere, F. M., Wojnarowska, F., Peters, M. C., & Kanjirath, P. P. (2015). Interventions for prevention of herpes simplex labialis (cold sores on the lips). Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD010095.pub2

Bodsworth, N. (2008). Cold sores. Pharmacy News.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.