Logo image
Logo image

Hiperhidroza capilară: ce poate ajuta la tratarea acesteia?

4 minute
Transpirația excesivă a scalpului este inconfortabilă și conferă părului un aspect murdar. Cum se tratează această problemă?
Hiperhidroza capilară: ce poate ajuta la tratarea acesteia?
Ultima actualizare: 19 iulie, 2022

Hiperhidroza capilară se referă la transpirația excesivă a scalpului. Această afecțiune medicală are origini diferite și, în general, este legată de eforturi fizice mari, situații stresante sau încercarea anumitor preparate.

Conform procesului natural, 99% din transpirație este apă și reprezintă un amestec de săruri, acid uric, acid lactic și alte substanțe. Acumularea acestor elemente la nivelul scalpului este contraproductivă pentru foliculii de păr, deoarece îi slăbește. Hiperhidroza elimină strălucirea părului și scade grosimea firelor.

Deoarece în această zonă se produce multă transpirație, picăturile călătoresc spre frunte, tâmple și gât, ceea ce afectează sănătatea pielii. Deși tratamentul poate fi complex, există mai multe opțiuni.

Recomandăm: Trucul de pe TikTok pentru a scăpa de petele de transpirație de pe haine

Ce este hiperhidroza capilară?

Hiperhidroza capilară este un alt nume dat „hiperhidrozei craniene”. După cum a explicat Clinica Universitară din Navarra, acest termen are de-a face cu definiția generală a bolii, legată de transpirația crescută în anumite zone ale corpului ca urmare a secreției crescute a glandelor sudoripare.

În cazul particular al părului, transpirația crește odată cu temperaturile ridicate. Deși transpirația din această zonă este adesea inodoră și sterilă, este neplăcută și inconfortabilă, mai ales la lucru sau la o întâlnire socială.

În plus, părul este o apărare a scalpului împotriva agresiunilor mediului. Riscul unor probleme precum dermatita iritativă sau dermatita seboreică este crescut.

În cazurile mai grave, hiperhidroza influențează căderea părului.

Some figure

 

Cauzele hiperhidrozei capilare

Cauzele hiperhidrozei sunt legate de hiperactivitatea glandelor ecrine și apocrine. Boala are la bază factori precum stresul, tensiunea emoțională, efectele unor medicamente sau temperaturile ridicate.

La activarea acestor stimulente, zona cranio-facială devine mai sensibilă și intensifică transpirația pentru a grada și neutraliza creșterea temperaturii. În plus, Journal of Clinical Medicine precizează că există două feluri de hiperhidroză.

  • Primară: este răspunsul anormal al sistemului nervos la stresul emoțional. Poate avea o componentă genetică.
  • Secundară: este legat de patologii precum diabetul, obezitatea sau alterările hormonale.

Cum se tratează hiperhidroza capilară?

Medicul dermatolog este specialistul care tratează acest tip de diagnostic. Cu toate acestea, există și câteva obiceiuri care ajută la gestionarea hiperhidrozei. Dacă simptomele nu se ameliorează, consultul medical este esențial.

Beți apă rece

Deoarece transpirația reglează temperatura corpului, consumul de apă rece ajută la echilibrare. Aportul acestui lichid favorizează scăderea temperaturii și eliminarea semnelor de transpirație.

Așa cum subliniază un articol din Apunts Sports Medicine, conductivitatea termică ridicată a apei facilitează transportul căldurii către piele. În acest fel, răcește rapid corpul, evaporă transpirația și elimină vaporii.

Mâncați sănătos

Alimentele iuți sunt legate de transpirația excesivă. Se numește „transpirație gustativă”. Creșterea temperaturii în organism apare din cauza mâncărurilor foarte calde sau foarte picante.

În schimb, fructele, legumele, laptele cu conținut scăzut de grăsimi și peștele gras se numără printre alimentele care mențin echilibrul organismului, astfel încât să nu existe stimuli care să provoace transpirație excesivă.

Mențineți igiena optimă

Transpirația abundentă necesită spălarea zilnică a părului. Acest obicei face parte din igiena pentru eliminarea bacteriilor. Este esențial sa aplicați un șampon cu componente neutre sau pentru părul sensibil.

Când clătiți părul, asigurați-vă că nu rămân urme de produse. De asemenea, evitați apa fierbinte. Puteți alterna acest lucru cu tratamente pentru întărirea și hidratarea fibrei capilare. Măștile anti-cădere, revitalizante și anti-mătreață sunt unele dintre cele mai benefice.

Căutați zone ventilate

Temperatura mediului este implicată în transpirația capilară. Aerisiți încăperile astfel încât căldura să nu afecteze părul. În aer liber, hidratați-vă.

Încercați tratamente topice

Există tratamente topice care reduc hiperhidroza capilară. Cu toate acestea, aplicarea lor trebuie făcută sub supraveghere medicală, deoarece unele substanțe pot provoca reacții adverse precum iritația.

Purtați pălării și eșarfe

Când ieșiți afară, aplicați protecție solară pe păr și nu excludeți pălăriile și eșarfele. Aceasta este o modalitate de a preveni efectele soarelui.

Healthy Skin Foundation recomandă ca, pe timpul verii, să folosiți o coafură confortabilă și să vă acoperiți părul ca măsura de prevenire a deteriorării cauzate de razele UV. Astfel de acțiuni duc și la reglarea transpirației.

Prindeți-vă părul înainte de a face exerciții

Activitatea fizică este unul dintre declanșatorii problemei. Când vă antrenați în aer liber sau în sală, legați părul într-o coadă. Purtați o bandă de pânză care să vă separe părul de frunte și care absoarbe cât mai multă transpirație. În acest fel, veți avea fața uscată.

Citiți mai mult: Cele mai frecvente cinci cauze ale transpirațiilor nocturne

Some figure
În timpul practicării exercițiilor fizice, transpirația tinde să crească. Din acest motiv, este indicat să vă prindeți părul.

Alte opțiuni pentru tratarea hiperhidrozei capilare

Jurnalul Chilean de Dermatologie subliniază faptul că terapii precum toxina botulinică, iontoforeza, medicamentele sistemice și intervențiile chirurgicale sunt disponibile pentru tratarea hiperhidrozei.

De asemenea, există medicamente orale anticolinergice. Consumul acestui tip de medicamente și folosirea celorlalte alternative împotriva transpirației capilare excesive necesită supraveghere medicală strictă. După evaluarea afecțiunii, specialistul este cel care alege metoda care va elimina problema.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aizpún Ponzán M. También el pelo sufre con el sol. Fundación Piel Sana. Academia Española de Dermatología y Venereología. España; 2018. https://fundacionpielsana.es/pelo/tambien-el-pelo-sufre-con-el-sol
  • Alonso Traviesa F, Amat P, Bruning C, Giordano M, Lorca M. Manejo Médico de la hiperhidrosis. Revista Chilena de Dermatología. Vol. 33. Núm 1. Chile; 2018. https://www.mendeley.com/catalogue/add7c5cc-448d-3084-bb99-190d88015fca/?utm_source=desktop&utm_medium=1.19.4&utm_campaign=open_catalog&userDocumentId=%7B3f0e978c-88fc-47c0-ac5d-cebf571c62c4%7D
  • Ávila Medrano D, Ávila Medrano B, Guerrero Godínez J, Mata Lara M, Murillo Bonilla M, Sánchez Cruz M, Uribe González P. Opciones terapéuticas en Hiperhidrosis. Revista de Medicina Clínica. Vol. 2, Núm. 1. México; 2018. https://medicinaclinica.org/index.php/rmc/article/view/43/41
  • España Alonso A. Hiperhidrosis. Clínica Universidad de Navarra. España. https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/hiperhidrosis
  • Medicamentos con actividad anticolinérgica: decálogo para una prescripción prudente. Sociedad Española de Farmacéuticos de Atención Primaria. España; https://www.sefap.org/2019/03/27/medicamentos-con-actividad-anticolinergica-decalogo-para-una-prescripcion-prudente/
  • Pujol P, Rosés JM. Hidratación y ejercicio físico. Apunts Sports Medicine. Vol. 41. Núm. 150. pp. 70-77. España; 2006. https://www.apunts.org/es-hidratacion-ejercicio-fisico-articulo-X0213371706940785

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.