Iaurt natural de casă ușor de preparat
Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Unul dintre cele mai bune alimente pentru flora intestinală este iaurtul. Textura fină, proaspătă și delicioasă oferă organismului vitamine, minerale și mulți alți nutrienți. Dar de ce să cumperi unul de la magazin când poți să îți prepari singur un iaurt natural de casă simplu și gustos?
Ce faci cu mâna ta e bun făcut. Așa spune o vorbă înțeleaptă din popor. Vrei un iaurt de casă, ieftin și ușor de preparat? Fă-l chiar tu!
Iaurtul este pur și simplu lapte fermentat. Cu alte cuvinte, acest produs conține milioane de bacterii care se transformă în acid lactic.
Dacă îl prepari acasă, poți controla ingredientele din iaurt, mai ales zahărul și conservanții. Ideea este să obții un aliment sănătos și gustos, care să nu conțină aditivi dăunători. Sortimentele din comerț sunt pline de coloranți și arome artificiale care ne atrag atenția, însă asta nu înseamnă că acestea sunt și sănătoase.
Este foarte plăcut să amesteci iaurtul cremos cu fructe și să vezi singur cum se combină culorile și texturile. Dar nu-ți face griji! Dacă nu ești un maestru bucătar, ți-am pregătit o rețetă foarte simplă, la îndemâna oricui.
Pentru a prepara un iaurt natural de casă, nu trebuie decât să urmezi trei pași simpli: pune ingredientele într-un vas, amestecă-le și așteaptă. Practic, ai putea spune că acest produs se prepară singur!
Ingrediente
- 2 litri de lapte integral
- ½ cană de iaurt natural fără zahăr (100 g)
- 1 lingură de zahăr dacă dorești un preparat dulce (10 g)
Mod de preparare
- Toarnă laptele într-o cratiță și pune-l la încălzit. Nu îl lăsa să fiarbă în clocot, deoarece acest lucru va modifica gustul iaurtului. Ține-l la 90 °C timp de 10 minute pentru a-l pasteuriza.
- Chiar înainte să dea în clocot, ia-l de pe foc și lasă-l să se răcească. Folosește un termometru pentru a verifica dacă are o temperatură de aproximativ 40 °C. Dacă nu ai un termometru, înmoaie degetul mic în lapte. Dacă poți să numeri până la 20 de secunde fără să te arzi, este perfect!
- Adaugă zahărul și amestecă.
- Adaugă iaurtul și bate amestecul până ce toate ingredientele sunt bine încorporate.
- Pune-l într-o formă și acoperă-l cu o folie de aluminiu, apoi înfășoară totul într-un prosop de bucătărie.
- Lasă forma să stea acoperită timp de 4 ore pentru ca laptele să fermenteze.
- Dă prosopul la o parte și strecoară lichidul, apoi bate amestecul cu o lingură.
- Toarnă-l apoi într-un recipient cu capac și lasă-l să stea la frigider peste noapte.
- Când te trezești, iaurtul va fi gata!
Reține:
- Laptele și iaurtul trebuie să fie proaspete.
- Când adaugi iaurtul, laptele nu trebuie să fie rece, deoarece bacteriile au nevoie de căldură, dar nici prea fierbinte, deoarece temperaturile ridicate le ucid.
- Nu întrerupe sub nicio formă procesul de fermentare după ce ai acoperit vasul.
Beneficiile unui iaurt natural de casă
- Un iaurt natural de casă conține nutrienți precum potasiu, vitamina A, fosfor și calciu.
- În plus, acest produs este bogat în proteine și probiotice.
- Totodată, un iaurt natural de casă nu conține aditivi, conservanți sau arome artificiale.
- Fiind o sursă excelentă de calciu, acest aliment previne osteoporoza.
- Îmbunătățește digestia și accelerează metabolismul.
- În plus, iaurtul natural întărește sistemul imunitar.
- Curăță flora intestinală și îmbunătățește absorbția nutrienților.
- Previne anemia.
- Scade nivelul de colesterol rău din sânge, reducând riscul de probleme cardiovasculare.
- Întrucât tot conținutul trece printr-un proces de fermentare, iaurtul poate fi consumat și de persoanele intolerante la lactoză.
- Acest aliment combate gastrita și constipația.
- Previne diareea, gazele intestinale și crampele abdominale.
- Iaurtul natural de casă este benefic pentru piele, eliminând toxinele și poate fi folosit ca mască facială: hrănește, repară și dezinfectează pielea.
Alte beneficii
- Probioticele mențin un echilibru la nivelul limfocitelor și al intestinelor. În plus, acestea reglează producția de citokine, care țin sub control funcțiile celulare. Acest lucru este util în ceea ce privește alergiile, mai ales pe timp de vară.
- Iaurtul natural ajută la slăbit.
- Infecții vaginale? Datorită lactobacililor produși prin fermentarea iaurtului, acest aliment împiedică înmulțirea bacteriilor în cazul unei infecții micotice.
- Iaurtul este alimentul ideal după antrenamentele fizice, deoarece conține cantități mari de proteine și carbohidrați care ajută la repararea musculaturii și la eliberarea energiei acumulate.
- Zâmbește! Acidul lactic îți menține gingiile sănătoase. Întrucât acesta este un iaurt natural de casă, nu trebuie să îți faci griji în privința cariilor.
Ai nevoie de mai multe motive pentru a-ți face propriul iaurt natural de casă? Încearcă această rețetă simplă chiar astăzi!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cascio, J. (Diciembre 2020). Making yogurt at home. Institute of Agriculture, Natural Resources & Extension. Consultado el 21 de agosto de 2024. https://www.uaf.edu/ces/publications/database/food/making-yogurt.php
- Decreto 2484/1967, de 21 de septiembre, por el que se aprueba el texto del Código Alimentario Español. Boletín Oficial del Estado, 248, de 17 de octubre de 1967. https://www.boe.es/buscar/pdf/1967/BOE-A-1967-16485-consolidado.pdf
- Hadjimbei, E., Botsaris, G., & Chrysostomou, S. (2022). Beneficial effects of yoghurts and probiotic fermented milks and their functional food potential. Foods, 11(17), 2691. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9455928/
- Milk facts. (s.f.). Yogur production. Cornell University. Department of Food Sciences. Consultado el 21 de agosto de 2024. http://www.milkfacts.info
- Real Decreto 179/2003, de 14 de febrero, por el que se aprueba la norma de calidad para el yogur o yoghourt. Boletín Oficial del Estado, 42, de 18 de febrero de 2003. Pgs 6448-6450. https://www.boe.es/buscar/doc.php?id=BOE-A-2003-3273
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.