Imitația de carne de crab: știi din ce este făcută?
Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias
Imitația de carne de crab nu este un alimente ce poate fi inclus în dietă în mod regulat. În ciuda acestui fapt, este servită în multe restaurante orientale, deoarece caracteristicile sale organoleptice sunt bune și este mult mai ieftină decât produsul original. Contrar a ceea ce mulți oameni cred, nu este un aliment vegetarian sau vegan și are mult mai mulți carbohidrați decât proteine.
Înainte de a începe, trebuie să subliniem că prezența crustaceelor în dietă este recomandată de majoritatea experților în nutriție, deoarece acestea sunt alimente cu conținut scăzut de calorii și cu densitate nutrițională ridicată. Acestea pot ajuta la acoperirea cerințelor zilnice și la menținerea sănătății. Cu toate acestea, au un preț mare, așa că nu sunt accesibile oricui.
Descoperiți: Ce sunt acizii grași Omega 3, 6 și 9?
Ce este imitația de carne de crab?
În primul rând, este esențial să stabilim în ce constă imitația de carne de crab. Este un produs care are anumite asemănări cu surimi. În mod normal, este făcută din diferite tipuri de pește. După ce se obține o pastă groasă, se adaugă amidon, arome, aditivi și coloranți până când se obțin caracteristici organoleptice similare cu cele ale cărnii de crab.
Desigur, profilul nutrițional este diferit. Vorbim despre un aliment ce furnizează o doză importantă de carbohidrați, absenți în carnea de crab. Este adevărat că sunt zaharuri de tip complex, dar nu trebuie folosite excesiv pentru a nu genera probleme legate de sănătatea metabolică. Acest lucru este evidențiat de cercetările publicate în revista Diabetes Research and Clinical Practice.
Printre tipurile de pește cele mai folosite pentru producția de imitație de crab, trebuie să evidențiem codul. Codul nu are multă aromă și este ușor de găsit. Deși conține multe proteine, profilul de acizi grași este sărac. Conține prea puțin omega 3. Acest element s-a dovedit a fi decisiv în controlul inflamației din mediul intern.
Profilul nutrițional al imitației de carne de crab
Din punct de vedere nutrițional, imitația de carne de crab oferă aproximativ 80 kcal per porție. În ceea ce privește macronutrienții, 13 g corespund carbohidraților și doar 6 g proteinelor. Proteinele au o valoare biologică ridicată, dar cantitatea este foarte mică în comparație cu proteinele oferite de crustacee.
Imitația de carne de crab conține magneziu, vitamina B12 și vitamina B6. Vitamina B12 este decisivă în evitarea situațiilor de anemie de-a lungul anilor. Acest lucru este demonstrat de un studiu publicat în revista Deutsche Medizinische Wochenschrift. Totuși, vitamina B12 este prezentă în orice aliment de origine animală, așadar imitația de carne de crab nu este singura sursă.
Pentru comparație, o porție de carne de crab conține aproximativ 20 g de proteine și mulți alți micronutrienți esențiali. Printre aceștia din urmă se remarcă seleniul, cuprul, zincul, fierul, niacina, riboflavina, vitamina C și acidul folic.
Poate fi dăunătoare imitația de carne de crab?
În general, imitația de carne de crab nu este periculoasă pentru sănătate, cel puțin nu pe termen scurt și atât timp cât se consuma în cantități moderate. Totuși, trebuie avut în vedere faptul că aditivii artificiali pe care îi conține pot modifica ușor fiziologia mediului intern dacă apar frecvent în dietă.
Din acest motiv, este recomandat să prioritizați aportul de alimente proaspete în detrimentul celor prelucrate industrial. Densitatea nutritivă va fi mai mare și veți evita consumul de compuși chimici care poate afecta funcția anumitor organe.
Majoritatea acestor aditivi sunt siguri pentru sănătate, dar anumiți coloranți, conservanți și îndulcitori generează controverse în comunitatea științifică.
Recomandăm: Omega 3 pentru durerile de cap: o nouă descoperire
Imitația de carne de crab este un produs mediocru
După cum ați văzut, imitația de carne nu se remarcă prin conținutul ridicat de proteine. Vorbim despre un înlocuitor care are mai mulți carbohidrați decât alte tipuri de nutrienți și care este făcut din resturi de pește de calitate.
Amintiți-vă că prezența peștelui și a crustaceelor în dietă este decisivă pentru o stare de sănătate optimă de-a lungul anilor. Speciile sălbatice ar trebui să fie întotdeauna prima alegere datorită profilului mai bun al acizilor grași. În acest fel, se garantează un consum adecvat de lipide de tip omega 3.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ahola, A. J., Forsblom, C., Harjutsalo, V., Groop, P. H., & FinnDiane Study Group (2019). Dietary carbohydrate intake and cardio-metabolic risk factors in type 1 diabetes. Diabetes research and clinical practice, 155, 107818. https://doi.org/10.1016/j.diabres.2019.107818
- Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions, 45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474
- Dietzfelbinger, H., & Hubmann, M. (2015). Hämolytische Anämien und Vitamin-B12-Mangel [Hemolytic anemias and vitamin B12 deficieny]. Deutsche medizinische Wochenschrift (1946), 140(17), 1302–1312. https://doi.org/10.1055/s-0041-103562
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.