Logo image
Logo image

Îndepărtarea exostozelor canalului auditiv extern

3 minute
Dacă există exostoze severe în canalul auditiv extern, măsurile conservatoare nu sunt suficiente pentru a trata problema. Aceasta înseamnă că ele trebuie îndepărtate chirurgical. În acest articol, vom discuta despre îndepărtarea chirurgicală a exostozelor.
Îndepărtarea exostozelor canalului auditiv extern
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Îndepărtarea chirurgicală a exostozelor canalului auditiv extern este indicată în cazurile în care există un blocaj total sau aproape total al canalului auditiv extern.

În etapele inițiale, precum și în cele mai avansate, curățarea urechilor este foarte dificilă și, uneori, aproape imposibilă. Acest lucru va face ca otita externă să fie recurentă. De fapt, poate provoca chiar și pierderea auzului.

Exostozele canalului auditiv extern

Exostozele canalului auditiv extern sunt formațiuni osoase benigne. Aceste creșteri osoase apar în canalul urechii, determinând îngustarea acestuia. În general, vorbim despre formațiuni bilaterale. Se manifestă pe peretele anteroinferior și posterior al canalului auditiv extern al urechii.

Deși cauza exactă este o enigmă, cea mai cunoscută teorie susține faptul că iritațiile canalului extern din cauza contactului repetat cu apa rece provoacă apariția exostozelor. Din acest motiv, exostozele canalului auditiv extern sunt mai frecvente la persoanele care practică sporturi nautice.

Citește mai mult:

Cum să elimini dopurile de ceară din urechi

Provoacă simptome?

Some figure
Exostozele sunt frecvente la sportivii ce practică activități acvatice și apar ca o consecință a creșterilor osoase benigne.

De cele mai multe ori, exostozele nu provoacă simptome. Oamenii sunt diagnosticați întâmplător în timpul unei verificări a urechii. În general, acestea evoluează foarte lent și nu produc simptome la început.

Atunci când cresc și închid canalul, începe să apară primul disconfort. Creșterea exostozelor favorizează reținerea cerii și a apei în canalul urechii. Ca o consecință a acestei retenții, va apărea otită externă recurentă.

În general, dacă obstrucția canalului auditiv extern este mai mică de 60%, nu există probleme. La pacienții cu o obstrucție mai mare de 80%, există o incidență mai mare a otitei externe și a pierderii auzului senzorial neural.

Tratament

Pentru a trata cazurile mai ușoare de exostoze ale canalului auditiv extern, aspirarea urechii și o curățare generală este suficientă. În plus, este o idee bună să mergi la controale de urmărire pentru a observa evoluția bolii. În acest fel, poți evita complicațiile. Pentru infecții, profesioniștii din domeniul medical prescriu adesea picături cu antibiotice.

Îndepărtarea chirurgicală a exostozelor canalului auditiv extern

Some figure
Pentru a îndepărta exostozele, tratamentul obișnuit este intervenția chirurgicală.

În cele mai severe cazuri de exostoze, când stenoza canalului urechii este practic completă, se folosește o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea acesteia.

Există diverse tehnici chirurgicale de îndepărtare a exostozelor canalului auditiv extern. Unele dintre ele implică anestezie locală, în timp ce altele au nevoie de anestezie generală. Chiar și abordarea canalelor poate fi retroauriculară sau endaurală.

De asemenea, există multe metode de eliminare a exostozelor. Unele tehnici folosesc frezarea, altele folosesc o dalta, iar altele un laser. În plus, unele tehnici chirurgicale le îndepărtează în totalitate, altele curăță doar peretele anterior, iar altele doar de peretele posterior.

Citește și:

Stimularea nervului vag al urechii

Posibile complicații ale îndepărtării chirurgicale a exostozelor

Îndepărtarea chirurgicală a exostozelor nu este ușoară și pot rezulta numeroase complicații. Unele dintre cele mai frecvente complicații sunt:

  • Stenoza postoperatorie a canalului
  • Lezarea nervului facial
  • Perforarea gâtului
  • Leziunile articulației temporomandibulare
  • Hipoacuzia senzorială

Medicii îndepărtează chirurgical exostozele sub anestezie generală sau locală, printr-o incizie în spatele urechii efectuată sub microscop. Pacientul este externat, în mod normal, după o noapte de spitalizare. Medicul îndepărtează cusăturile după o săptămână și dopul pentru urechi după două săptămâni.

Pacientul își poate relua viața profesională în 7-14 zile. Medicii recomandă, în general, evitarea spălării urechii până la vindecarea completă a canalului. Acest proces de vindecare poate dura între 1 și 3 luni. În ceea ce privește rezultatele post-chirurgicale, în majoritatea cazurilor, intervenția rezolvă problemele.

Pot fi prevenite exostozele?

Some figure
Medicul va recomanda cea mai potrivită formă de prevenție în fiecare caz.

Deși este adevărat că mulți sportivi folosesc dopuri pentru urechi, utilizarea lor nu s-a dovedit a fi eficientă în prevenirea exostozelor.

Uneori, la pacienții care au deja exostoze, dopurile pot împinge ceara și pot agrava boala. Specialistul va evalua fiecare caz și, în funcție de obiceiurile pacientului și de gradul exostozelor, va recomanda cea mai bună opțiune.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Granell, J., Puig, A., & Benito, E. (2013). Osteoma y exóstosis del conducto auditivo externo: un diagnóstico clínico. Acta Otorrinolaringológica Española. https://doi.org/10.1016/s0001-6519(03)78408-8
  • Rivera Rodríguez, T., & Olarieta Soto, J. (2013). El paciente con hipoacusia. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/s0304-5412(01)70552-5
  • Bejarano-Panadés, N., Corral-Juan, J. L., & Juan-Fernández, J. M. (2007). Enfermedades del oído externo y la articulación temporomandibular en el buceo. Acta Otorrinolaringol Esp.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.