Logo image
Logo image

Informații despre boala Addison

4 minute
Boala Addison se poate manifesta la orice vârstă. Cu toate acestea, este mai frecventă la vârsta de patruzeci de ani. În acest articol, îți vom explica ce presupune boala Adisson și cum este diagnosticată.
Informații despre boala Addison
Ultima actualizare: 21 decembrie, 2019

De obicei, a vorbi despre boala Addison înseamnă a vorbi despre insuficiența suprarenală. În primul rând, este important să știm că această boală este foarte rară. Incidența cazurilor noi este de numai 0,83 la o sută de mii de oameni. Așadar, prevalența sau numărul de cazuri într-o populație generală este de doar patru până la șase cazuri la o sută de mii de persoane. În cele ce urmează, află mai multe informații despre boala Addison.

Cu ceva timp în urmă, cea mai frecventă cauză a bolii Addison era tuberculoza. Această boală influențează negativ activitatea glandelor suprarenale. În prezent, deoarece există mai mult control asupra tuberculozei, cauza cea mai frecventă este „idiopatică”. Prin urmare, vorbim despre o origine autoimună, în care corpul își atacă propriile organe.

În general, simptomele se pot manifesta la orice vârstă. Cu toate acestea, boala Addison apare mai frecvent în jurul vârstei de 38 de ani. Debutul bolii apare la maxim 40 de ani. Ca multe alte afecțiuni endocrine, boala Addison este mai frecventă în rândul femeilor decât în rândul bărbaților.

Informații despre boala Addison

Cauzele apariției bolii Addison

Am menționat mai sus că a vorbi despre boala Addison înseamnă a vorbi despre insuficiența suprarenală. Așadar, trebuie să înțelegi mai întâi ce sunt glandele suprarenale și ce fac acestea în organism.

Oamenii au două glande suprarenale, una deasupra fiecărui rinichi, în cavitatea abdominală. Pe plan intern, fiecare dintre ele este alcătuită din două părți:

  • Medulla suprarenală. Aceasta este partea internă a glandei care este responsabilă de producerea de hormoni asemănători adrenalinei.
  • Cortexul suprarenal. Acesta este stratul exterior al fiecărei glande. Este responsabil de producerea de hormoni corticosteroizi.

Hormonii corticosteroizi sunt de mai multe tipuri:

  • Glucocorticoizii. Dintre aceștia, cortizolul este cel mai cunoscut. Are funcții metabolice, inflamatorii și de răspuns la stres.
  • Mineralocorticoizii. Aldosterona este cel mai cunoscut hormon din această categorie. Aceasta reglează nivelul de sodiu și potasiu al organismului.
  • Androgenii. Aceștia sunt hormonii sexuali masculini.

În esență, boala Addison distruge cortexul glandelor suprarenale. Fără acest cortex, corpul nu poate produce cortizol și aldosteronă. În general, simptomele bolii sunt provocate de lipsa acestor hormoni.

Cauzele distrugerii cortexului suprarenal sunt următoarele:

  • Afecțiuni autoimune. În aceste cazuri, organismul atacă glandele suprarenale prin anticorpi.
  • Sindromul poliendocrin autoimun. Aceasta este o boală autoimună în care organismul atacă diferite glande în același timp.
  • Infecții. Acestea includ infecțiile fungice și tuberculoza.
  • Tumorile glandei în sine sau cancerele cu metastaze de la alte organe pot, de asemenea, cauza această afecțiune.

Te-ar putea interesa:

Durerea în piept la tușit: cauze

Simptomele bolii Addison

În majoritatea cazurilor, simptomele devin evidente lent. Acesta este motivul pentru care boala Addison este atât de greu de diagnosticat. Unii oameni nu observă deloc simptomele specifice. De asemenea, acestea pot fi asemănătoare cu cele ale altor boli.

Întârzierea stabilirii unui diagnostic poate pune în pericol viața persoanei afectate. Acesta este motivul pentru care este important să cunoașteți cât mai multe informații despre boala Addison și să mergeți imediat la medic dacă bănuiți că aveți o problemă.

Cele mai frecvente simptome sunt:

  • Pierderea poftei de mâncare
  • Hiperpigmentarea pielii sau apariția unor pete închise la culoare în anumite zone
  • Tensiunea arterială scăzută
  • Hipoglicemia (nivelul redus de zahăr în sânge)
  • Astenia (slăbiciune, lipsă de forță)
  • Durerile musculare
  • Depresia

Unii pacienți care suferă de această boală se confruntă cu o criză acută. Apoi, câteva dintre simptomele enumerate mai sus se manifestă brusc. Medicii numesc această manifestare „insuficiență suprarenală acută”. Din păcate, aceasta poate duce la deces dacă nu este tratată corect și rapid. În general, insuficiența suprarenală acută este o afecțiune care poate pune viața pacientului în pericol.

Some figure

Informații despre boala Addison: diagnostic și tratament

Pentru a diagnostica boala Addison, medicii trebuie să măsoare nivelul hormonilor din organism. De obicei, cel mai simplu test constă în măsurarea nivelului cortizolului și hormonului ACTH al pacientului dimineața devreme. În general, un pacient cu boala Addison are niveluri ridicate de ACTH și valori scăzute ale cortizolului în sânge.

De asemenea, pentru a obține rezultate specifice, medicul specialist poate stimula secreția naturală de cortizol. Acest lucru se face prin administrarea de ACTH artificial și măsurarea nivelului hormonilor pacientului înainte și după stimulare. La pacienții care suferă de boala Addison, nivelul de cortizol în sânge nu crește după stimularea cu ACTH.

Dacă bănuiești că ai putea suferi de această afecțiune, este important să ceri sfatul medicului cât mai curând posibil. Acesta îți poate sugera monitorizarea nivelului cortizolului din sânge. Dacă rezultatele nu sunt concludente, acesta trebuie să efectueze un test de stimulare cu ACTH pentru a confirma sau a exclude diagnosticul.

Medicul specialist poate solicita și monitorizarea celorlalte elemente ale sângelui.

Te-ar putea interesa:

Cauze ale migrenelor, simptome și tratament

Some figure

Odată ce boala este diagnosticată de către medic, tot ce trebuie să faci este să iei preparate hormonale artificiale pentru a înlocui hormonii care lipsesc din organism.

Pentru a înlocui cortizolul, medicii prescriu glucocorticoizi sintetici. Între timp, aceștia înlocuiesc aldosterona cu steroizi similari, precum fludrocortizonul. Medicii pot prescrie, de asemenea, hormoni precum dehidroepiandrosterona pentru a înlocui androgenii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Candel González FJ, Matesanz David M, Candel Monserrate I. Insuficiencia corticosuprarrenal primaria. Enfermedad de Addison. An Med Interna 2001;18:492-498.
  • Napier C, Pearce SH. Current and emerging therapies for Addison’s disease. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. 2014;21(3):147-153. PMID: 2475599
  • Quinkler M, Hahner S. What is the best long term management strategy for patients with primary adrenal insufficiency? Clin Endocrinol (Oxf). 2012 Jan;76(1):21-5.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.