Logo image
Logo image

Prepară un mic dejun benefic pentru ficat

4 minute
Servind un mic dejun care ne aprovizionează cu toți nutrienții esențiali, putem promova buna funcționare a ficatului și detoxificarea acestuia. Ovăzul este o variantă ideală pentru începutul zilei.
Prepară un mic dejun benefic pentru ficat
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

În articolul de azi îți propunem o idee simplă, sănătoasă și foarte interesantă. Vrem să îți explicăm cum poți să îți îngrijești acest organ, preparând un mic dejun benefic pentru ficat. Astfel, acesta va funcționa în stare optimă încă de la începutul zilei. Citește în continuare și ia aminte!

Rezervă-ți puțin timp pentru a te gândi la ficatul tău. Acesta este cel mai mare organ intern din corp, cântărind între 2,4 și 3 livre (1-1,3 kilograme).

Ficatul conține aproximativ 13% din volumul total de sânge din organism și execută peste 500 de funcții. Tu ce măsuri iei în fiecare zi pentru a-ți îngriji ficatul?

Dacă ai suferit vreodată de o boală hepatică, atunci știi că aceste probleme de sănătate afectează calitatea vieții. Oboseala, digestia deficitară, slăbiciunea, icterul, durerile abdominale și retenția de apă reprezintă doar câteva dintre complicațiile posibile pe care le experimentăm când avem ficatul bolnav.

Ne trăim viața concentrându-ne asupra lumii din exterior. Puțin câte puțin, presiunea și grijile din mediul nostru ne afectează negativ organismul, inclusiv organele interne pe care obișnuim să le neglijăm.

Un mic dejun benefic pentru ficat

1. Spune DA cafelei

Some figure

Dacă te-ai întrebat vreodată dacă cafeaua este benefică pentru ficat sau nu, află că răspunsul la această întrebare este „da”. Conform unui studiu realizat la două universități prestigioase din Regatul Unit și publicat în 2015, consumul a două căni de cafea pe zi reduce riscul declanșării bolilor hepatice.

  • Datorită conținutului său de antioxidanți, cafeaua reduce prezența enzimei gama-glutamil-transpeptidază în sânge. Această enzimă este un biomarker utilizat pentru a detecta ciroza.
  • Un alt beneficiu al cafelei este faptul că reduce nivelul de colesterol „rău” (LDL) și combate inflamația celulelor hepatice.

Așadar, cafeaua are un efect protector asupra sănătății hepatice. Evită însă să consumi această băutură în exces. O cană de cafea în fiecare dimineață este suficient pentru a optimiza funcționarea ficatului tău pentru tot restul zilei.

Te-ar putea interesa și:

Sucurile ce reduc inflamațiile din ficat, pancreas și rinichi

2. Servește usturoi la micul dejun

În alte articole ți-am vorbit despre beneficiile consumului de usturoi pe stomacul gol. Dacă vrei să îți îngrijești ficatul, nu neglija acest obicei sănătos, care îți va face mult bine.

  • Datorită compușilor sulfuroși din componența sa, usturoiul ajută organismul să elimine toxinele.
  • Usturoiul prezintă un conținut semnificativ de alicină și seleniu, doi compuși naturali care luptă împotriva inflamațiilor și promovează procesele naturale de detoxificare și metabolice ale organismului.

3. Pâine prăjită cu ulei de măsline extravirgin

Pâinea prăjită cu ulei de măsline este delicioasă, sănătoasă și foarte populară în regiunea mediteraneeană.

  • Optează pentru pâine din cereale integrale (precum secara) și prăjește-o cât de mult vrei.
  • Picură puțin ulei de măsline pe feliile de pâine prăjită și servește. Ficatul tău îți va fi recunoscător pentru acizii grași ingerați, în special pentru acidul oleic, care reduce nivelul de colesterol LDL și dilată arterele.
  • Cel mai puternic compus din componența uleiului de măsline este, fără îndoială, extractul hidrofil, care susține vindecarea și regenerarea celulelor.

4. Grepfrut

Some figure

Optează pentru grepfruturile roșii. Acest soi este mai bogat în licopen, un pigment carotenoid care prezintă un efect antioxidant mai puternic decât vitaminele A și C, alte două componente ale grepfrutului.

Grepfrutul îți va ajuta ficatul să elimine toxinele și, datorită acizilor grași din componența sa, va repara celulele hepatice inflamate. Acest beneficiu se datorează unui flavonoid numit naringenină.

5. Ovăzul combate ficatul gras

Ovăzul este un soi de cereală care nu trebuie să lipsească din micul tău dejun. Acesta este foarte hrănitor și depurativ. Datorită aminoacizilor din componența sa, ovăzul stimulează producția de lecitină a ficatului.

  • Lecitina este o substanță organică incredibilă, care ajută organismul să elimine toxinele.
  • Ovăzul reglează glicemia și oferă o cantitate semnificativă de proteine vegetale benefice pentru sănătatea hepatică.

Te-ar putea interesa și:

Fructe pentru persoanele cu ficat gras

6. Avocado

Some figure

O variantă minunată pentru un mic dejun benefic pentru ficat este să întinzi o jumătate de avocado pe o felie de pâine de secară. Pe lângă faptul că este delicioasă, această combinație este foarte benefică pentru sănătate.

  • Avocado este bogat în beta-sitosterol, un compus vegetal care reduce nivelul de colesterol.
  • În plus, acest fruct conține grăsimi mononesaturate sănătoase care reduc inflamațiile și îmbunătățesc digestia.
  • Nu în ultimul rând, acest fruct gustos și moale este bogat în glutation, o altă substanță benefică pentru sănătatea hepatică.

7. Mic dejun benefic pentru ficat cu mere

Poți să consumi merele oricum dorești: mărunțite, tăiate în bucăți și combinate cu puțină miere și scorțișoară, presărate cu fructe uscate și zahăr brun sau servite simple. Alege varianta care ți se pare cea mai gustoasă. Merele pot constitui un mic dejun benefic pentru ficat datorită concentrației ridicate de antioxidanți și pectină.

Toate alimentele prezentate în acest articol te ajută să îți îngrijești ficatul începând cu micul dejun. Nu uita să le combini cu surse de proteine, precum ouăle sau pieptul de curcan.

Ca să ai un ficat sănătos, nu este suficient doar să mănânci bine. Trebuie să și adopți o dietă echilibrată și să eviți grăsimile și caloriile goale din componența alimentelor procesate și a zahărului. Merită să urmezi aceste sfaturi pentru a-ți proteja sănătatea!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kennedy OJ., Roderick P., Buchanan R., Fallowfield JA., et al., Systematic review with meta analysis: coffee consumption and the risk of cirrhosis. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 43 (5): 562-74.
  • Guan MJ., Zhao N., Xie KQ., Zeng T., Hepatoprotective effects of garlic against ethanol induced liver injury: a mini review. Food Chem Toxicol, 2018. 111: 467-473.
  • Angelov A., Yaneva Marinova T., Gotcheva V., Oats as a matrix of choice for developing fermented functional beverages. J Food Sci Technol, 2018. 55 (7): 2351-2360.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.