Îngrijirea înainte și după cezariană
Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas
Cezariana este un tip de intervenție chirurgicală. Aceasta constă în realizarea unei incizii pe abdomen și uter pentru a scoate afară bebelușul. În zilele noastre, specialiștii consideră cezariana ca fiind cea mai sigură procedură pentru a preveni sau elimina posibilele complicații ce pot apărea în timpul unei nașteri vaginale. Însă este important să știi în ce consistă îngrijirea înainte și după cezariană.
Operația de cezariană nu trebuie confundată cu intervenția numită epiziotomie. Cea din urmă reprezintă incizia făcută în perineu în timpul nașterii vaginale pentru a ușura procesul de expulzare a fătului. Incizia în cazul operației de cezariană este realizată deasupra pelvisului.
În trecut, acest tip de intervenție chirurgicală era utilizat numai atunci când viața mamei era în pericol, iar bebelușul era încă viu. Însă medicii au început la un moment dat să folosească această tehnică ori de câte ori o naștere naturală ar fi prezentat complicații.
În zilele noastre, operația de cezariană este cea mai des efectuată intervenție chirurgicală în țările dezvoltate. În ultimii ani, numărul operațiilor de cezariană a crescut în mod semnificativ. În anii ’60, doar 5% dintre nașteri aveau loc prin cezariană. În anii ’90, acest procent ajunsese la 25%.
Când au femeile nevoie de operația de cezariană?
Medicii ginecologi recomandă efectuarea unei operații de cezariană atunci când nașterea vaginală prezintă riscuri pentru femeia însărcinată sau pentru făt. Complicațiile pot apărea atunci când travaliul este dificil și mult prea lung. Femeile pot avea anormalități ale pelvisului, pot fi epuizate sau pot avea malformații ale uterului.
Daca bebelușul este în pericol, medicii aleg să efectueze imediat operația de cezariană pentru a grăbi nașterea.
Citește și:
Un alt motiv pot fi complicațiile precum preeclampsia și eclampsia. De asemenea, aceasta procedură poate fi aleasă atunci când există o naștere multiplă sau când bebelușul se află într-o poziție anormală, spre exemplu cu capul în sus și nu în jos spre pelvis.
Alte motive pentru care medicii pot decide să efectueze o operație de cezariană și să abandoneze nașterea vaginală sunt:
- Macrosomia
- Pelvisul contractat
- Existența unei infecții intrauterine
- Eșecul inducerii travaliului
Îngrijirea înainte și după operația de cezariană
Îngrijirea înainte și după operația de cezariană nu este un lucru simplu. Primul aspect pe care o viitoare mamă trebuie să-l accepte și înțeleagă este de ce are nevoie de acest tip de intervenție chirurgicală. Prin urmare, medicul care o ține sub observație trebuie să-i explice toate motivele pentru care recomandă operația de cezariană.
Apoi, acesta trebuie să-i explice viitoarei mămici pas cu pas procedura, pentru a o pregăti din punct de vedere psihologic. În mod normal, fiecare operație de cezariană presupune aceeași pași.
Unele mămici decid să-și planifice nașterea prin operația de cezariană chiar dacă acest lucru nu este neapărat necesar. Însă este recomandat să alegi nașterea naturală dacă sarcina ta nu prezintă complicații. De aceea, trebuie să fii conștientă care sunt riscurile acestei intervenții chirurgicale înainte de a lua o decizie.
Vezi și:
Pe lângă riscuri, medicul trebuie să-i explice pacientei și beneficiile acestei proceduri. Operațiile de cezariană planificate au un risc mai scăzut de apariție a complicațiilor, cum ar fi infecțiile.
Este necesar să creezi un plan pentru operația ta de cezariană împreună cu medicul care îți monitorizează sarcina. Înainte de efectuarea intervenției, trebuie să te supui anumitor teste și analize medicale pentru a-ți verifica starea de sănătate.
Cu o zi înaintea operației de cezariană, femeia trebuie să se odihnească foarte bine. Aceasta nu ar trebui să se epileze în zona inghinală pentru a evita riscul unei infecții. Dacă viitoarea mămică are o carență de fier în organism, medicul îi poate recomanda suplimentarea cu acest mineral, fie prin alimentație, fie medicamentos.
După operația de cezariană
După intervenția chirurgicală de cezariană, mama este transferată din sala de operație într-un salon, acolo unde va petrece următoarele 8 ore întinsă în pat pentru a se odihni. Apoi, este recomandat să se ridice în picioare sau să stea pe un scaun pentru a evita formarea de cheaguri de sânge în organism ce pot obstrucționa vasele sanguine. Este indicată, de asemenea, purtarea de ciorapi compresivi.
La început, este normal să simți dureri atroce, pentru care medicul îți va prescrie medicamente analgezice puternice. Apoi, vei primi intravenos nutrienți deoarece nu vei putea mânca sau consuma lichide după operația de cezariană.
În general, femeile petrec trei zile pentru a recupera în spital, apoi sunt externate. Însă este nevoie să treacă patru sau șase săptămâni înainte ca acestea să își poată relua activitățile obișnuite.
După o operație de cezariană, trebuie să eviți să ridici greutăți, deoarece acest lucru îți poate provoca sângerări. Nu folosi tampoane și evită dușurile până când sângerarea dispare. În plus, nu ai voie să întreții relații sexuale. Este foarte important să te menții hidratată prin consumul unei cantități suficiente de apă.
Dacă după o intervenție chirurgicală de cezariană te confrunți cu febră sau dureri abdominale, consultă un medic, deoarece acestea pot fi simptomele unei infecții.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Van Goethem, B. (2017). Cesarean Section. In Complications in Small Animal Surgery. https://doi.org/10.1002/9781119421344.ch73
-
Guirguis, G. F., & Apuzzio, J. J. (2017). Cesarean delivery. In Operative Obstetrics, Fouth Edition. https://doi.org/10.1201/9781315382739
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.