Logo image
Logo image

Interviu cu Carlos Ríos: consumi alimente adevărate?

4 minute
Carlos Ríos, creatorul mișcării pentru alimente adevărate, ne amintește că industria alimentară ne oferă deseori mesaje mixte despre ceea ce mâncăm. Într-un final, fără să ne dăm seama, devenim dependenți de alimentele procesate.
Interviu cu Carlos Ríos: consumi alimente adevărate?
Carlos Ríos

Scris și verificat de nutriționistul Carlos Ríos

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Mișcarea pentru alimente adevărate este mult mai mult decât un moft. Creatorul său, nutriționistul Carlos Ríos, învață și inspiră mii de oameni să urmeze un stil de viață mai sănătos. Pentru el, când vine vorba de mâncare, cu cât lucrurile sunt mai simple, cu atât mai bine. Tu consumi alimente adevărate?

Știm că industria alimentară tinde să fie influențată de mofturi și personaje trecătoare care promit miracole. Cu toate acestea, realizările lui Carlos Rios depășesc cu mult așteptările. Mișcarea sa, care a luat naștere în urmă cu câțiva ani și a devenit virală pe rețelele de socializare, realizează două lucruri.

Primul este furnizarea de instrumente și cunoștințe consumatorilor pentru a putea înțelege ce să mănânce în fiecare zi. Al doilea este deschiderea ochilor consumatorilor, astfel încât aceștia să înțeleagă nevoia de a consuma hrană „adevărată” și sănătoasă.

Am discutat despre aceste lucruri cu Carlos Ríos în interviul următor.

„Industriei îi place să vorbească despre nutrienți și calorii, astfel încât să credeți că ceea ce mâncați este sănătos. Este un limbaj atât de confuz încât, până la urmă, veți ajunge să consumați alimente procesate”.

Interviu cu Carlos Ríos

Carlos Ríos este un nutriționist care și-a efectuat studiile la Universitatea Pablo de Olavide din Sevilla, Spania și este creatorul mișcării pentru alimente adevărate. Acesta are mii de urmăritori pe rețelele de socializare, iar obiectivul său de a atrage atenția populației are rezultate uimitoare.

Cartea sa „Consumă mâncare reală: Un ghid pentru transformarea dietei și sănătății tale” este o adevărată reușită și iese în evidență ca un manual indispensabil susținut de literatura științifică. Ne face să înțelegem ceva ce Carlos Ríos repetă adesea: „Nu mâncăm mâncare adevărată, ci produse care vrăjesc ochii”.

În interviul nostru cu Carlos Ríos, am aprofundat tot ceea ce înseamnă alimentație adevărată. Interviul ne-a făcut să înțelegem că știința este putere. A ști ce mâncăm ne dă putere și ne ajută să facem alegeri mai bune pentru a investi în sănătatea noastră.

Some figure

De unde a pornit mișcarea pentru alimente adevărate?

A fost ceva ce am început împreună cu pacienții mei. Odată ce mi-am dat seama de rezultatele bune pe care le obțineam prin concentrarea pe alimente adevărate și avertizarea despre pericolele alimentelor procesate, am decis să le împărtășesc populației generale, deoarece aveam o audiență bună pe rețetele de socializare și posibilitatea de a transmite mesajul unui public numeros.

Citește mai mult:

Produsele fără gluten sunt sănătoase sau nu?

Dacă mâncarea adevărată este la îndemâna noastră de mult timp, de ce majoritatea populației nu urmează o dietă corectă?

Deoarece industria alimentară a profitat de viața agitată pe care o duc majoritatea oamenilor, vânzând produse ușor de consumat și transportat (alimente procesate), reducând treptat aportul acestora de alimente adevărate.

Care este cel mai rău lucru pe care îl putem mânca? Există alimente pe care ar trebui să le eliminăm din dieta noastră?

În general, toate alimentele procesate sunt nesănătoase, iar asocierea lor este ceea ce le face și mai periculoase. Unul dintre cele mai mari pericole este reprezentat de băuturile răcoritoare, pe care oamenii ar trebui să le evite.

Așadar, la ce ar trebui să fim atenți când vine vorba de cumpărarea de mâncare?

La ingrediente. Deși oamenii s-au concentrat întotdeauna pe calorii sau grăsimi, ingredientele produselor sunt cel mai important aspect. Industria alimentară știe ce căutăm pe etichete, motiv pentru care încearcă să ne păcălească cu produse „ușoare” sau cu conținut scăzut de calorii, deoarece știe că sunt atractive.

Îți recomandăm:

Cele mai bune alimente pentru sănătatea ochilor

Some figure

Cu toate acestea, produsele de acest tip sunt la fel de nesănătoase ca versiunile lor originale. Prin urmare, singurul mod de a ști ce mâncăm și dacă este sănătos sau nu este să analizăm atent lista de ingrediente.

Ne poți spune ce putem mânca sau bea între mese?

Nuci naturale sau nuci coapte fără adaos de sare, fructe, iaurt natural, murături, măsline și edamame. Acestea sunt opțiuni sănătoase. Cel mai bine este să bem apă. Putem prepara și un „suc adevărat” din apă carbogazoasă, lămâie și gheață.

Mass-media le arată oamenilor multe alimente procesate sau pline de zahăr. Să vorbim despre copii. Cum îi putem convinge că este mai bine să consumi alimente adevărate?

Nu putem face copiii să înțeleagă conceptul de „acest aliment este mai sănătos decât” sau „acesta este un aliment procesat”. Copiii își folosesc mult imaginația și se bazează pe simțuri, așa că trebuie să introducem mâncarea adevărată în meniul lor într-un mod creativ, gustos și chiar „prin joacă”. Pentru ei nu este același lucru să mănânce pur și simplu un fruct cu a primi un „desen” din fructe pe farfurie.

Cum începi să consumi alimente adevărate?

Cu ajutorul provocării noastre de o lună. Pe contul nostru de Instagram există o mulțime de informații. Dând curs acestei provocări, vă veți bucura în numai o lună de atât de multe beneficii pentru sănătate, încât nu veți dori să vă întoarceți la obiceiurile anterioare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
  • Horst KW., Serlie MJ., Fructose consumption, lipogenesis, and non alcoholic fatty liver disease. Nutrients, 2017.
  • Aune D., Giovacnnucci E., Boffetta P., Fadness LT., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all cause mortality a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Int J Epidemiol, 2017. 46 (3): 1029-1056.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.