7 alimente care afectează intestinele
Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante
Intestinele joacă un rol foarte important în menținerea sănătății organismului. Acestea ajută la asimilarea nutrienților în organism și la eliminarea deșeurilor. Știai că există alimente care afectează intestinele?
În intestine trăiesc milioane de bacterii. Acestea îmbunătățesc digestia, deoarece au rolul de a descompune anumite substanțe pe care organismul nu le poate procesa singur. În plus, intestinele contribuie la producerea anumitor vitamine esențiale, oferă energie corpului și întăresc sistemul imunitar.
Din păcate, anumite obiceiuri dăunătoare pot împiedica buna funcționare a intestinelor, cauzând simptome și boli care îți diminuează calitatea vieții. Cel mai îngrijorător este faptul că multe persoane nu știu care sunt cele 7 alimente care afectează intestinele și de ce consumul acestora provoacă diverse efecte negative. Ți le prezentăm pe larg în cele ce urmează.
Alimente care afectează intestinele
1. Cereale bogate în gluten
Deși fibrele din anumite cereale integrale pot îmbunătăți funcțiile digestive, glutenul din cerealele rafinate poate cauza probleme intestinale. Această proteină nu este digerată sau metabolizată în mod corect, provocând alergii și reacții adverse.
Consumul excesiv de gluten duce la creșterea nivelului inflamațiilor în corp, problemă care, dacă nu este tratată, provoacă dezvoltarea bolilor autoimune, cum ar fi:
- Diabetul
- Artrita
- Boala Alzheimer
- Lupusul
- Fibromialgia
- Scleroza multiplă
- Boala Crohn
2. Carne roșie
Consumul regulat de carne roșie mărește riscul de gută, dar poate afecta și țesuturile din corp, mărind nivelul inflamației. Acest aliment este mai greu de digerat în comparație cu carnea slabă.
Întrucât încetinește digestia, carnea roșie poate provoca simptome digestive, cum ar fi:
- Inflamație abdominală
- Gaze intestinale
În plus, carnea roșie modifică pH-ul din intestine, scăzând nivelul bacteriilor sănătoase și mărind riscul de infecții.
3. Alimente grase și prăjite
Alimentele prăjite și bogate în grăsimi provoacă dependență, iar pe termen lung pot cauza tulburări metabolice și creștere în greutate.
Pe termen scurt, prăjelile și alimentele grase irită intestinele și măresc nivelul de acid gastric. Prin urmare, te poți confrunta cu probleme precum refluxul acid.
Persoanele care suferă de sindrom de colon iritabil, gastrite și alte afecțiuni digestive ar trebui să evite consumul de alimente prăjite și bogate în grăsimi.
Îți recomandăm:
4. Produse lactate
Deși lactatele conțin mulți nutrienți benefici organismului, persoanele cu intoleranță la lactoză ar trebui să evite consumul lor. Chiar dacă sunt gustoase și se găsesc în numeroase preparate pe care le servești în mod regulat, produsele lactate sunt alimente care irită intestinele.
Grăsimile, lactoza și proteinele din lactate afectează în mod direct sănătatea intestinelor. Aceste substanțe alterează microbiomul intestinal și îngreunează eliminarea deșeurilor. În plus, lactatele sunt asociate și altor probleme, precum inflamațiile, constipația și diareea.
5. Alimente picante
Ardeii iuți adaugă savoare preparatelor culinare și conțin antioxidanți puternici care protejează organismul împotriva radicalilor liberi.
Cu toate acestea, consumul de ardei iuți și alte alimente picante poate provoca inflamații la nivelul mucoasei stomacului și a intestinului, mai ales în cazul persoanelor care au deja o problemă digestivă. Drept urmare, te poți confrunta cu reflux acid, arsuri la stomac și gastrită.
6. Cafea și sucuri acidulate
Cafeaua și sucurile acidulate pot cauza reflux acid și inflamații intestinale. Aceste băuturi relaxează sfincterul esofagian, facilitând ieșirea la suprafață a acidului gastric.
Cantitatea ridicată de zahăr și aditivi afectează, de asemenea, sănătatea intestinelor, provocând diaree și dureri abdominale severe.
Citește și:
7. Conserve și alimente procesate
Supermarketurile oferă o gamă variată de alimente la conservă și procesate a căror valoare nutrițională este diminuată considerabil. Pentru multe persoane, aceste produse reprezintă o opțiune simplă și rapidă, deoarece au un gust bun și sunt ușor de preparat.
Din păcate, conservele și alimentele procesate sunt foarte sărace în nutrienți esențiali și încărcate cu aditivi care afectează intestinele și întregul organism.
Consumul de aditivi este asociat cu un risc mărit de dezvoltare a anumitor tulburări metabolice, a sindromului de colon iritabil și a mai multor tipuri de cancer.
Obișnuiești și tu să mănânci alimente care afectează intestinele? Dacă da, încearcă să reduci pe cât posibil consumul pentru a-ți menține intestinele sănătoase. În schimb, alege să consumi mai multe alimente organice, mai ales fructe, legume și cereale integrale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- DIETAS EMPÍRICAS PARA EL TRATAMIENTO DEL SÍNDROME DEL INTESTINO IRRITABLE (n.d.). Asociación española de gastroentología.
http://www.aegastro.es/sites/default/files/archivos/documento-grupo/sindrome_colon_irritable_-_baja_en_fodmaps.pdf - Mayo Clinic Staff. (2017). Food allergy.
mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/symptoms-causes/syc-20355095 - ‘The way to a man’s heart is through his gut microbiota’–dietary pro- and prebiotics for the management of cardiovascular risk (2014). Tuohy KM, Fava F, Viola R.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24495527 - Conlon, M. A., & Bird, A. R. (2014). The impact of diet and lifestyle on gut microbiota and human health. Nutrients, 7(1), 17-44. doi:10.3390/nu7010017
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4303825/ - Rethinking fiber and hydration can lead to better colon health. (2013).
health.harvard.edu/diseases-and-conditions/rethinking-fiber-and-hydration-can-lead-to-better-colon-health - Zhang et al. (2015). Impacts of gut bacteria on human health and diseases. DOI: .
10.3390/ijms16047493
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.