Logo image
Logo image

Koshas sau straturile ființei: sensul lor în yoga și filosofie

4 minute
Koshas sunt cheia pentru îmbunătățirea conștientizării lumii noastre interioare și dezvoltarea unei conexiuni între minte, corp și spirit.
Koshas sau straturile ființei: sensul lor în yoga și filosofie
Ultima actualizare: 08 august, 2022

Conform învățăturilor tradiției spirituale orientale, în special filosofia Vedanta, oamenii sunt formați din cinci koshas sau straturile ființei. Pe măsură ce intrăm în fiecare, sunt mai subtile. Încep la nivel fizic (corpul) și ajung în profunzimea ființei.

Pentru a înțelege mai bine, ne putem imagina cele cinci koshas ca matryoshka, păpușile rusești care conțin versiuni din ce în ce mai mici ale lor și care se potrivesc perfect una în cealaltă.

Koshas sau straturile ființei sunt indivizibile și inseparabile. Sunt împletite și permeabile, adică ceea ce afectează un nivel, le afectează și pe celelalte. Să vedem în detaliu în ce constă fiecare și cum să lucrăm cu ele!

Cele 5 koshas sau straturile ființei și semnificația lor

Koshas au fost descrise pentru prima dată în textul antic de yoga Taittiriya Upanishad, despre care se crede că a fost scris în secolul al VI-lea î.Hr. Acesta oferă recomandări legate de eliberarea spirituală.

Adepții acestei filosofii orientale cred că koshas sunt cheia pentru îmbunătățirea conștientizării lumii interioare și dezvoltarea unei conexiuni între minte, corp și spirit. În plus, ei susțin că atenția adecvată pentru fiecare dintre straturi poate trezi stări mai profunde de conștiință pe calea auto-realizării.

1. Annamaya kosha (stratul fizic)

Este stratul exterior și corespunde corpului fizic: mușchi, oase, piele, organe, etc. Este cel mai dens strat și cel de care suntem conștienți. Reprezintă toate nevoile fizice umane, cum ar fi alimentația pentru a supraviețui.

În plus, include toate aspectele corpului fizic și, prin urmare, este supus legilor naturii, inclusiv mortalității. Acest strat este îngrijit prin metode precum alimentația adecvată, exercițiile fizice, odihna și obiceiurile benefice în general.

Recomandăm: Slow deco: ce este și cum îl poți aplica în casa ta

Some figure

2. Pranamaya kosha (stratul de energie vitală)

Cunoscut sub numele de „corpul respirației”, este primul strat subtil și se referă la energia vitală (prana) care guvernează procesele biologice și ne oferă energie. Este ceea ce este cunoscut în medicina chineză drept „chi” și ceea ce egiptenii antici numeau „ka”.

Dacă acest strat nu este hrănit corespunzător, nu ne va putea furniza energie într-un mod optim. Prin urmare, este convenabil să practicăm pranayama, adică exerciții de respirație care ne permit să simțim mișcarea acestui flux vital.

De asemenea, pentru a menține sănătatea forței vitale, se recomandă mult aer proaspăt și lumină solară. De fapt, textele de yoga explică faptul că soarele este principala sursă de prana.

3. Manomaya kosha (stratul mintal)

Manomaya kosha este „corpul mintal”, deci include gândurile și emoțiile, precum și cele cinci simțuri. Se ocupă de primirea stimulilor senzoriali și de înregistrarea fenomenelor interne și externe. Creează răspunsuri și reflexe automate care determină acțiunile de zi cu zi.

Totuși, fiind sediul emoțiilor, este cel mai instabil strat. Din această cauză și din cauza poziției sale intermediare, agitarea sa poate deranja primele două koshas. De fapt, poate bloca conexiunea cu cele două koshas superioare.

Sănătatea stratului manomaya este îmbunătățită de meditația cu mantre. Are loc calmarea și echilibrarea acestui strat pentru a elibera „nodurile” energiei legate de gânduri mintale complexe și obsesive.

De asemenea, întrucât corpul mintal „se hrănește” cu impresiile senzoriale pe care i le oferim, ideal este să îi asigurăm un mediu armonios, provocări profesionale interesante și relații distractive și pline de compasiune.

4. Vijnanamaya kosha (straul cunoașterii sau al conștiinței)

Vijnanamaya kosha corespunde „corpului înțelepciunii”. Cuprinde toate funcțiile minții superioare, cum ar fi conștiința și voința. Este adesea confundat cu al treilea strat.

În timp ce manomaya kosha se referă la procese mintale de bază (cum ar fi percepțiile și emoțiile), al patrulea strat se referă la funcții mintale superioare, cum ar fi luarea deciziilor, discernământul, intelectul, autocunoașterea, etc.

De fapt, acesta ne deosebește de alte animale, deoarece numai oamenii au capacitatea de a-și conduce liber viața, de a fi eliberați de impulsurile instinctului și de a lua decizii morale.

Pentru a alimenta acest strat, se recomandă un stil de viață yoghin, contemplare și meditație. Acest stil promovează o judecată clară, o perspectivă intuitivă mai bună și o voință crescută.

5. Anandamaya kosha (stratul fericirii)

Este cel mai subtil strat. Se referă la „corpul fericirii”. Ne permite să ne conectăm cu bucuria pură și să experimentăm mici străluciri ale divinului. La majoritatea oamenilor, nu este dezvoltat. Doar sfinții, înțelepții și adevărații guru au depus munca interioară necesară pentru a face din această fericire spirituală o parte reală a experienței zilnice.

Fericirea care îl compune este ca o mare lumină, care transcende cunoștințele materiale, raționale și intuitive pentru a se conecta cu adevărul pur, unde nu există timp, spațiu sau individualitate.

Mulți oameni care au avut experiențe în apropierea morții raportează că au perceput o lumină albă strălucitoare care radiază înțelepciune atotcuprinzătoare și iubire necondiționată. Aceasta este experiența anandamaya kosha.

Pentru a trezi acest strat, putem efectua următoarele practici:

  • Serviciu dezinteresat. Acest lucru ne deschide inimile către unitatea înnăscută cu alte ființe.
  • Devotamentul față de Dumnezeu. Ne deschide inimile spre unirea cu „Ființa Divină Omniprezentă”.
  • Meditație profundă focalizată. Este asociată cu legătura cu propria noastră ființă divină.

Recomandăm: Shoku Iku: filozofia japoneză a alimentației sănătoase

Some figure

O modalitate de a ne cunoaște adevăratul sine

Conform filosofiei Vedanta, putem descoperi adevărata esență și ne putem conecta cu adevărat cu lumea doar prin koshas. Trebuie doar să începem să devenim conștienți de fiecare strat și să le hrănim așa cum ar trebui. Pentru aceasta, yoga și meditația sunt aliați excelenți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sengupta P. Health Impacts of Yoga and Pranayama: A State-of-the-Art Review. Int J Prev Med [Internet]. 2012 [consultado el 21 de julio de 2002]; 3(7): 444-58. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3415184/
  • Maurya R, DeDiego A, Bruce M. Application of Yoga as a Spiritual Practice to Enhance Counselor Wellness and Effectiveness. Counseling and values [Internet]. 2021 [consultado el 21 de julio de 2002];  66(1): 57-72: Disponible en: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/cvj.12144
  • Taylor M. Yoga Therapeutics: An Ancient, Dynamic Systems Theory. Techniques in Orthopaedics [Internet]; 2003 [consultado el 21 de julio de 2002]; 18(1): 115-125. Disponible en: https://journals.lww.com/techortho/Abstract/2003/03000/Yoga_Therapeutics__An_Ancient,_Dynamic_Systems.17.aspx

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.