9 indicii oferite de aspectul limbii privind sănătatea ta
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Limba este ca o oglindă: te poți uita la ea pentru a afla dacă ai o problemă de sănătate. Nu ignora acest organ micuț, deoarece aspectul limbii poate dezvălui multe informații utile cu privire la ceea ce se petrece în organismul tău.
În articolul de azi, îți spunem ce înseamnă fiecare nuanță pe care o poate avea limba ta.
1. Limba roșie
Dacă observi că limba ta este de un roșu aprins, este posibil să suferi de un deficit de vitamine. Este ușor lucioasă? Atunci acesta este un semn că în alimentația ta există o lipsă de fier și vitamina B12.
În plus, dacă limba este mai „plată” decât de obicei, înseamnă că papilele tale gustative s-au netezit.
În cazuri grave, este posibil să simți o durere acută atunci când bei lichide fierbinți sau consumi alimente iuți. Dacă te confrunți cu aceste neplăceri, îți recomandăm să mergi la medic și să îți monitorizezi dieta.
2. Maro
Dacă observi o depunere maro sau negricioasă pe limbă, aceasta poate indica o igienă orală necorespunzătoare.
În plus, această nuanță poate arăta și că ești fumător sau un băutor înrăit de cafea sau ceai. Drept urmare, poți observa, de asemenea, că gura ta emană un miros neplăcut și că îți este afectat gustul. De exemplu, poți întâmpina dificultăți în recunoașterea anumitor arome.
Încearcă să renunți la aceste obiceiuri dăunătoare sau să le temperezi, nu numai pentru a-ți îmbunătăți aspectul limbii, dar și pentru a-ți proteja sănătatea.
3. Albicioasă
Dacă ai limba foarte deschisă la culoare sau observi că pe suprafața sa s-a depus un strat cu aspect de brânză de vaci, este posibil să suferi de candidoză bucală. La baza aceste afecțiuni stă o înmulțire excesivă a unei ciuperci numite Candida albicans.
Candidoza bucală poate avea mai multe cauze: un tratament prelungit cu antibiotice, diabetul, un sistem imunitar slăbit sau hipertensiunea arterială. În orice caz, dacă aspectul limbii ar putea sugera prezența sa, cel mai bine este să mergi la medic.
4. Cute la nivelul limbii
Dacă observi cute sau încrețituri la nivelul limbii, acestea pot fi doar un semn al îmbătrânirii. De obicei, cutele apărute nu provoacă dureri. Însă dacă ai și o igienă orală precară, riscul de infecție crește.
De exemplu, într-una dintre cute se poate dezvolta o infecție fungică, iar aceasta poate provoca dureri și usturimi acute.
Pentru a rezolva problema, nu trebuie decât să urmezi tratamentul prescris de medic.
5. Puncte albe
Trebuie să fii foarte atent, deoarece punctele mici și albe apărute pe limbă pot indica o problemă gravă. Acestea sunt cauzate, în general, de o dezvoltare excesivă a celulelor la fumători. Unele dintre aceste celule pot fi precanceroase, însă probabilitatea este foarte redusă.
Dacă punctele albe de pe limbă nu dispar după câteva săptămâni, este indicat să mergi la medic și să îți faci niște analize.
Îți recomandăm să citești și:
6. Bășici sau leziuni roșiatice
Bășicile sau leziunile de pe limbă care se mențin o perioadă îndelungată pot fi un simptom al unei boli grave, cum ar fi cancerul de limbă.
Este recomandat să mergi imediat la medic dacă te confrunți cu această problemă. Specialistul va ști ce analize sunt indicate în această situație.
7. Usturimi ale limbii
Senzația de usturime la nivelul limbii poate fi cauzată de o serie de schimbări hormonale majore. În general, acestea apar în perioada menopauzei.
O altă cauză a usturimii limbii poate fi folosirea unei paste de dinți nepotrivite. Unele persoane sunt alergice la un component numit lauril sulfat de sodiu, responsabil pentru spuma pe care o face pasta de dinți.
Dacă bănuiești că suferi și tu de o astfel de alergie, încearcă să îți schimbi pasta de dinți pentru a observa dacă se schimbă ceva.
8. Ulcerații dureroase
Cauza ulcerațiilor dureroase de pe limbă poate fi stomatita. Deși această afecțiune este mai comună în rândul copiilor, sunt afectați și 20% dintre adulți.
Ulcerațiile sunt un semn al stresului și al unui sistem imunitar slăbit. Dacă nu dispar într-o săptămână, este indicat să mergi la medic.
Citește și:
9. Gropițe sau asperități în aspectul limbii
Gropițele sau asperitățile nu sunt foarte des întâlnite, dar pot exista. Deși sunt rare, nu sunt periculoase. Dacă nu te dor, nu ai de ce să îți faci griji. Limba ta este pur și simplu diferită de ale altor persoane!
Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Millsop, J. W., & Fazel, N. (2016). Oral candidiasis. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2016.02.022.
- McCarty, T. P., & Pappas, P. G. (2016). Invasive Candidiasis. Infectious Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.idc.2015.10.013.
- Mora, S. C., Sánchez, A. G., & Rojas, D. A. (2010). Carcinoma de células escamosas de lengua. Revista Odontología Vital.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.